Mr Trump you’re fired

Minun ikäkauteni suurimman USA:n presidentin John Kennedyn virkaan- astujaiset v. 1960

Noilla sanoilla herra Trump jakeli potkujaan omassa Diili-ohjelmassaan ja sama tahti jatkui myös presidentin roolissa. Nyt, kun hän on itse potkujen kohteena, hän on osoittanut miten äärettömän huono häviäjä hän itse on. Hänen käytöksensä on kuin pahakurisimman kakaran ja samaan aikaan hän kerskuu olevansa Amerikan kaikkien aikojen paras presidentti.

Hänen sloganinsa on ”Make America great again” eli tehdään Amerikasta jälleen suuri. Seuranneena hänen toilauksiaan ja niistä aiheutuneita reaktioita maailmalla väittäisin päin vastoin Yhdysvaltojen menettäneen maailman laajuisen arvostuksensa Trumpin presidenttikauden aikana.

Toinen Trumpin sloganeista on ”America first” eli Amerikka ensin, jolla hän retoriikassaan on uhonnut luovansa 25 miljoonaa uutta työpaikkaa palauttamalla teollisuutta esimerkiksi Kiinasta ja Euroopasta takaisin Yhdysvaltoihin. Ensimmäisenä hallintavuotena syntyi 1,7 miljoonaa uutta työpaikkaa, mutta Obaman viimeisenä vuotena niitä syntyi sitäkin enemmän, joten todella kauaksi Trump jää tavoitteestaan.

Esimerkiksi omat nimikkotuotteensa hän teettää halpatyömaissa eikä suinkaan USA:ssa. Edes sen vertaa hän ei noudata itse omaa sloganiaan. Onkin itsestään selvää, että hänelle slogan merkisee yksiselitteisesti: Trump ensin. Se näkyi jo hänen hallintonsa ensikuukausista alkaen, kun hän järjestelmällisesti alkoi erottamaan nimittämiään korkea-arvoisiakin henkilöitä hallinnostaa, jos he olivat vähänkin erimieltä hänen toimistaan.

Hävittyään selkeällä erolla juuri pidetyt presidentin vaalit Joe Bidenille ei hänen suuri egonsa salli hänelle tunnustaa tappiotaan. Hän väittää vaaleja vilpillisiksi vaikka ei pienitäkään näyttöä minkäänlaisesta vilpistä hänellä ole esittää väitteensä tueksi. Se on hänen toimintatapansa, jossa hän jatkuvasti toistaa samoja valheita ja saa lopulta intohimoisimmat kannattajansa uskomaan väitteisiinsä.

Toiminnallaan hän estää jopa Bidenin saamasta uudelle presidentille tärkeitä tiedustelutietoja käyttöönsä hänen valmistautuessaan ottamaan presidentin viran vastaan. Siinä Trump vielä istuvana presidenttinä vaarantaa maansa turvallisuutta kenties kohtalokkaalla tavalla. Onpa todella mielenkiintoista nähdä mitenkä vallan vaihdon seremonia toteutuu. Siitä olen ainakin varma, että hän ei räksyttämistään lopeta ja tulee varmastikin jatkuvasti heittämään kapuloita Bidenin virkarattaisiin.

Tulevat valtasuhteet ovat sikäli auki, että Georgiassa joudutaan järjestämään vielä 5. päivä tammikuuta uusintavaalit kahdesta senaattorin paikasta. Minua viehättää ajatus, että molemmat paikat menisisvät demokraateille, jolloin senaatin voimasuhteet republikaanien ja demokraattien kesken olisivat tasan 50 – 50. Äänestysten senaatissa mennessä tasan ratkaisijaksi nousisi puheenjohtajana toimiva ensimmäinen tumma naisvarapresidentti Kamala Harris.

Siinä sitä olisi vanhoillisilla republikaaneilla nieleskeltävää seuraavien vuosien aikana. Tosin seuraavissa välivaaleissahan kahden vuoden päästä tilanne voisi muuttua. Silloin kongressiin valitaan edustajainhuoneen kaikki 435 edustajaa ja kolmannes senaatin jäsenistä, joten mielenkiintoa Yhdysvaltain politiikkaan riittää vastaisuudessakin.

Lopputoteamuksena sanoisin, että on todella suuri ero b-luokan westernien b-luokan filmisankarilla Ronald Reaganilla ja tosi-TV:n juontajalla Donald Trumpilla. Siinä missä Trump on ollut jatkuvasti valheita suoltava itserakas öykkäri oli Reagan suuren luokan presidentti, joka pisti Neuvostoliitonkin polvileen.