Muurinrakentajat

Ihmiskunta on kautta aikain pyrkinyt rakentamaan suojakseen erilaisia muureja villepetoja tai vihollisiaan vastaa. Varhaisimmat säilyneet muurit tai niiden osat ovat Kiinan muuria, jonka vanhimmat osat n. vuodelta 770 eaa. Muuria rakennettiin useassa osassa toistatuhatta vuotta ja sen kokonaispituudeksi on argeologisissa mittauksissa saatu lähes 21.200 km. Se on varmastikin ihmiskunnan suurin muurinrakennusponnistus. Muuallakin on rakennettu uskomattomia muureja jopa Eteläisen – Afrikan sisämaassa rakennettiin muinaisessa Zimbabven kuningaskunnassa  näyttäviä ja vieläkin pystyssä olevia muureja asutuksen suojaksi.

Rooman valtakunta suojasi omia rajojaan barbaariheimojen hyökkäyksiltä ja jo muinaisista ajoista alkaen suojattiin kaupunkeja suojamuurein. Kenties tunnetuimmat muurien hävitysten kuvaukset ovet Raamatun kertomus Jerikon kaupungin muurien hajottaminen pelkästään pasuunoita soittamalla. Toisena esimerkkinä voisi olla vahvasti linnoitetun Troijan kaupungin valtaus viekkaalla sotajuonella, jossa sen vahvat varustukset eivät suojelleet kaupunkia valtaukselta. Sen sijaan useiden keskiaikaisten ja sitä vanhempienkin kaupunkien kaupunginmuurit ovat säilyneet nykypäiviin saakka muinaismuistoina noiden aikojen rakennustaidosta.

Viime vuosikymmenien muurinrakennukset eivät sen sijaan ole johtaneet läheskään aina tavoiteltuun lopputulokseen. Euroopassa asuvien juutalaisten asumia Gettoja ympäröitiin muurein ja aidoin ja natsivallan aikaan heitä koottiin miljoonittain keskitysleireille tuhottaviksi. Nyt israelilaiset itse pystyttävät muureja palestiinalaisten maaperälle, jonne he ovat rakentaneet laittomia siirtokuntiaan. Kommunistit pystyttivät Berliinin muurin pitääkseen omat kansalaisensa aisoissa. Nyt viimeisimpänä eräät EU-maatkin pystyttävät rajoilleen muureja ja aitoja estääkseen pakolaisia tulemasta maahansa. Berliinin muuri on hajoitettu jo aikoja sitten ja saa nähdä kuinka kauan Euroopan maiden välille pystytetyt aidat ovat pystyssä.

Samanlainen tavoite on myös Yhdysvaltain presidentti Trumpilla, kun hän uhoaa pystyttävänsä miljardeja dollareita maksavan muurin maan Meksikon vastaiselle rajalle. Hullun ideansa rahoittamiseksi hän on valmis ajamaan alas jopa oman maansa hallinnon saavuttaakseen tavoitteensa. Kuitenkin koko Yhdysvaltojen historia perustuu siirtolaisuuteen ja heidän tuomaansa aktiviteettiin. Nyt Trumpin puheiden mukaan maahan muuttajat tuovat mukanaan ainoastaan rikollisuutta ja huumeita. Siirtolaisuus on kylläkin tuonut maahan aikoinaan myös Trumpin oman suvun vain kaksi sukupolvea ennen häntä itseään Saksasta.

Kaikista hulluinta koko muuriasiassa on, että vaalikampanjassaan Trump uhosi rakentavansa tuon muurin ja panevansa Meksikon maksamaan  sen. Enää hän ei puhu Meksikolla maksattamisesta mitään ja tuskinpa se häneltä olisi onnistunutkaan, koska Meksikolla ei ole mitään interessiä rajamuurin rakentamiseen. Sen sijaan Trump kiristää vaaleilla valittua kongressia hallinnon alasajolla ja vaatimalla vastapainoksi muurin rakentamiseen tarvittavat varat. On siinä meillä maailman mahtavimman demokratian presidentti. Hän toimii Yhdysvaltojen presidenttinä aivan kuin vetäisi televisiossa Diili-showtaan. Potkujahan hän on jaellut hallinnossaan yhtä innokkaasti kuin aiemmin TV-showssaan.

Henkisen muurin rakentamisessa Yhdysvaltoihin Trump on jo onnistunut mestarillisesti. Tuskin koskaan kansakunta on ollut yhtä pahasti jakautunut kuin nyt. Vihapuheet ja valeuutiset sinkoilevat erityisesti Trumpin leiristä ja kun siihen lisätään ulkomaisten hakkereiden toimet lisämausteeksi, on ennennäkemätön metelisoppa valmis. Nykytilanteessa ihmiskunta tarvitsisi sillanrakentajia muurinrakentajien sijaan.