Ukrainan alue on ollut jo vuosituhansia kulkuväylä idän kansoille Eurooppaan ja sitä se näyttää olevan vieläkin ainakin itseään täynnä olevan Putinin mielestä. Alueen yli Eurooppaan ovat vyöryneet aikojen saatossa mm. hunnit, unkarilaiset, mongoolit ja slaavit ja viimeisimpänä tosin päinvastaiseen suuntaan saksan panssarit toisessa maailmansodassa. Osansa Ukrainan läpi kuluun antoivat myös ruotsalaiset idän retkillään, kun he kulkivat itäisiä jokireittejä pitkin aina Konstanttinopoliin saakka reilut tuhat vuotta sitten.
Seurasi värikkäitä vuosisatoja Ukrainan alueen historiassa, jolloin alueella valtaa pitivät alkuvaiheen kasakoista myöhempiin puolalaisiin ja liettualaisiin sekä venäläisiin vallanpitäjiin. Venäjän vallankumouksen jälkimainingeissa Ukraina liittyi enempi tai vähempi vapaaehtoisesti osaksi Neuvostoliittoa yhtenä sen perustaneista neuvostotasavalloista. Toisen maailamansodan yhteydessä saksalaiset toteuttivat panssarivaunuineen hurmoshenkistä salamasotaansa Ukrainan aroilla tavoitteenaan eteläisellä rintamallaan Kaspianmeren alueen öljyvarat, jonne asti he eivät kuitenkaan koskaan päässeet.
Alkuun ukrainalaiset ottivat saksalaiset vastaan vapauttajina Neuvostoliiton ikeestä, mutta Saksan sotakäyttäytyminen itärintamalla oli lähes brutaalia, jossa he osoittivat asukkaiden olevan rodullisesti heitä puhdasrotuisia arjalaisia alempiarvoisia. Tuo alkuvaihe kuitenkin osoitti hetkellisesti, etteivät ukrainalaiset olleet kovinkaan tyyttyväisiä rooliinsa Neuvostoliiton osana. Vuonna 1954 silloinen Neuvostoliiton puoluejohtaja Nikita Hrustshov ja entinen Ukrainankin puoluejohtaja lahjoitti Ukrainan neuvostotasavallalle Krimin niemimaan.
Kesti kuitenkin Neuvostoliiton hajoamiseen eli vuoteen 1991 ennen kuin Ukrainasta tuli itsenäinen valtio. Itsenäisyys ei kuitenkaan taannut vakaita oloja sillä siitä seurasi vuosikausien valtataistelu länsimielisten ja Venäjä-mielisten johtajien välillä. Kahteen kertaan tilanteet kiristyivät vallankumouksen asteelle saakka, kun niissä syrjäytettiin vaaleilla valitut presidentit. Ensimmäinen ns. oranssi vallankumous taphatui marraskuussa 2004 ja toinen lähes kymmenen vuotta myöhemmin helmikuussa 2014. Jälkimmäinen kumous johti siihen, että Venäjä kaappasi käytännössä verettömästi Krimin itselleen. Toinen seuraus oli kapinan sytyttäminen venäläisenemmistöisessä itä-Ukrainassa Doneskin ja Luhanskin alueilla., jossa nyt on käyty sotaa tähän päivään saakka Venäjän avustuksella.
20. toukokuussa 2019 aloitti selvän vaalivoiton presidentinvaaleissa saanut TV-koomikkona tunnetuksi tullut Volodymyr Zelensky presidenttikautensa. Hän tapasi Putinin Pariisissa reilut puoli vuotta myöhemmin joulukuussa 2019. Silloin he sopivat itä-Ukrainan rintamalle tulitauosta, vankien vaihdosta ja rajanylityspaikkojen lisäämisestä. Merkittävää vaikutusta sotatilanteelle sopimuksella ei kuitenkaan ollut. Kapina-alueet olivat julistautuneet heti kapinan alettua yksipuolisesti itsenäisiksi kansantasavalloiksi. 21.2.2022 ne pyysivät Venäjää tunnustamaan niiden itsenäisyyden ja sen Venäjä myös teki samantien ja lähetti heti perään sotavoimiaan ”rauhanturvaajiksi” niiden pyynnöstä.
Seuraava vaihe Putinin käsikirjoituksessa oli varhain torstai-aamuna 24.2.2022 TV:ssä pidetty kylmäävä puhe, jossa hän syytti Ukrainaa itä-Ukrainassa meneillään olevasta kansanmurhasta ja maan johtoa natseiksi. Samalla hän määräsi sotatoimista Ukrainaa vastaan tarkoituksenaan demilitalisoida maa. Heti alkoivat Venäjän ilmavoimien rajut ilmaiskut valikoituihin kohteisiin eripuolille Ukrainaa. Seurauksena olivat lännen asettamat erittäin ankarat pakotteet Venäjää kohtaan, joilla on tarkoitus lamauttaa maan taloutta ja taistelukykyä.
Kuuden päivän taisteluiden jälkeen Venäjän onnistumista tavoitteissaan on pidetty sotatoimien massiivisuuteen nähden suhteellisen vähäisenä. Ilmi selvästi ukrainalaisten puolustustahto ja -kyky ovat yllättäneet Putinin ja hänen on ollut pakko lisätä sotilaallista voimaa tavoitteidensa saavuttamiseksi. Parhaillaan on Kiovaa kohden matkalla kuudenkymmenen kilometrin pituinen kolonna sotakalustoa, jolla pyritään todennäköisesti saartamaan maan pääkaupunki ja pakottamaan Ukraina laskemaan aseensa, mitä tuskin tulee onnistumaan niin päättäväisesti Ukraina on puolustautunut.
Sota on aiheuttanut valtavan pakolaisaallon Ukrainan läntisiin naapurimaihin erityisesti Puolaan. Läntinen maailma on ollut tyrmistynyt Putinin toimista ja antanut runsaasti materiaalista apua Ukrainalle. Avun antajien joukossa on omalta osaltaan myös Suomi, joka ensimmäistä kertaa on antamassa myös asemateriaalista apua sotaa käyvään maahan. Putin on ajanut itsensä nurkkaan muun maailman silmissä ja sieltä hänen on lähes mahdotonta kammeta itseään pois menettämättä kasvojaan. Putinin aika on ohi. Kunpa hän vain tajuaisi sen itsekin ennen kuin ryhtyy epätoivoissaan käyttämään ydinasearsenaalia, jolla hän on ja suullisesti uhkaillut.