Onko Kokoomus uusi änkyräpuolue?

Ministeri Krista Kiuru kokoomuksen vireille panemassa luottamus- käsittelyssä eduskunnassa. Luottamus tuli äänin 106 - 79

Kokoomukselle näyttää tulleen hätä käteen, kun demarit jatkavat selvästi suurimpana puolueena vaikka on haastavassa tilanteessa pääminsteripuolue. Kaiken lisäksi persut säilyy koko ajan suurimpana oppositiopuolueena tekemättä käytännössä mitään. Niinpä kokoomus on ottanut strategiakseen haukkua kaikkea mikä liikkuu eikä käsitä sitä, että se kaikki sataa itseasiassa persujen laariin. Heidän ei tarvitse enään leimautua änkyräpuolueeksi, kun kokoomus on ottanut sen roolin itselleen.

Viimeisin veto kokoomukselta oli tehdä välikysymys viimekeväisistä maskien  käyttösuositusten puutteesta muistamatta lainkaan, että silloin maskitilanne oli vähintäinkin ongelmallinen. Markkinoilla liikkui vaikka minkälaisia viritelmiä ja olisi ollut vähintäinkin kyseenalaista toimintaa hallitukselta ryhtyä virallisesti suosittelemaan maskien käyttöä tilanteessa, jossa niiden tasosta ja tehosta ei todellakaan ollut täyttä varmuutta.

Nyt, kun maskitilanne on olennaisesti toinen ja myös kotimainen tuotanto on saatu käyntiin, on hallitus ottanut kiihtyvässä viruksen leviämistilanteessa maskien käyttösuositukset käyttöön. Kokoomuksen mielestä kyse on vakavasta ristiriitaisesta viestinnästä kansalaisille, kun keväällä ei suositeltu ja nyt neljä kuukautta myöhemmin on ryhdyttykin suosittelemaan maskien  käyttöä tilantissa, joissa muita varotoimia on vaikea noudattaa.

Kenenkähän viestintä on ristiriitaista, kun keväällä kokoomuksella ei ollut mitään huomautettavaa hallituksen koronatoimista ei edes Uudenmaan sulkemisesta. Ilmeisesti kokoomuksen mielestä nyt oli väärin muuttaa keväistä linjaa ja olla edelleenkin suosittelematta maskien käyttöä. Toisaalta ymmärrän hyvin kokoomuksen vaikeuden profiloitua oppositiopuolueen rooliin, kun se periaatteessa on kuitenkin yhtä mieltä lähes kaikesta hallituksen kanssa.

Onhan se tietysti kova pala Kokoomukselle, kun puolue jäi yli kymmenen vuotta jatkuneen hallitusvastuun jälkeen oppositioon persujen kaveriksi. Viimeisempänä toimenaan kokoomus on ottanut maalitauluksi vihdoinkin taas kerran valmistuneen ja varmaankin koko 2000-luvun ajan valmistelussa olleen sote-uudistuksen, jonka valmisteluun puolue itsekin on edellisissä hallituksissa mukana olleena osallitunut.

Marinin hallitus on onnistunut todella vaikeana aikana tehtävässään hyvin sanokoon oppositio siitä mitä tahansa. Miellestäni hallitus on varmasti yksi Suomen parhaista hallituksista. Se on nuorekas selväsanainen ja toimiva koaliitio, josta puuttuvat kokonaan perinteiset puoluejyrät ja hyvä niin. Minua on erityisesti miellyttänyt Marinin avoimmuus ja rohkeus tuoda esille omat mielipiteensä vaikka on varmasti tiennyt avausten kohtaavan kovaakin arvostelua.

Tuollainen avaus on ollut mm. yrityksiin kohdistuva vaatimus niiden yhteiskuntavastuusta. Heti kuului paha älähdys niin kokoomuksen kuin yrittäjäjärjestönkin suunnalta, joilta tahoilta pääministeriä syytettiin epäisänmaallisuudesta. Tuonpa noihin kannanottoihin hieman lisää perspektiiviä.

Kevään korona- tilanteessa totesi kokoomustaustainen presidentti Niinistö, etteivät osinkojen jako ja johtajien tulospalkkiot tai bonukset sovi tähän aikaan. Samalla hän kuitenkin epäili vahvasti, että enempää yritykset kuin johtajatkaan luopuisivat saamistaan eduista. Vielä vahvemman viestin antoi vain viikkoja ennen murhaansa todellinen Presidentti Kannedy, kun hän puheessaan sanoi sanatarkasti suraavaa: ” Älkää kysykö mitä maanne voi tehdä hyväksenne. Kysykää mitä te voitte tehdä maanne hyväksi.”

Nykyinen Yhdysvallat on unohtanut täysin Kennedyn viisaat sanat. Nyt ainoa tavoite on pitää Trump presidenttinä ja republikaanit vallankahvassa keinolla millä hyvänsä. Yhdessä asiassa Trump on onnistunut yli odotusten, USA on ykkösenä koronatartunnoissa ja -kuolemissa koko maailmassa. Myös Niinistön skeptisyys yritysten ja johtajien valmiuteen osallistua koronabandemian aiheuttaman taloudellisen taakan jakamiseen on osittautunut oikeaksi arvioksi. Ketkäpä sitten ovatkaan epäisänmaallisia?

 

 

 

 

 

 

Kommentit

 • Könönen

  Kennedy lausui nuo sanat virkaanastujaispuheessaan.

  Rinne lausui kuuluisan vappusatasensa vappuna
  2018, Valhetta se oli.

  Apulaisoikeuskansleri tutkii kevään lentokentän
  menettelyjä koronan estämiseen suhteen, hallitus laittaa asiassa pään pensaaseen ja levittelee käsiään.

  Finnair tiedotti vuoden suurimmista yt-neuvotteluista, missä Valtion yhteiskunta vastuu ?’ Miksi pääministeri ei riennä viisastelemaan ja
  antamaan tukeaan työntekijöille ?

  Onneksi kohta on vaalit ja mahdollisuus vaihtaa
  päättäjät.

  Kansalla on pitkä ja oikeudenmukainen muisti.

Kommentointi on suljettu.