Orpo-pojan valssi tyhjille katsomoille

Oppositiojohtaja ja Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo

Olen osittain huvittuneena seurannut Petteri Orpon muka ärhentelyä hallituksen suuntaan toisena oppositio-johtajana. Halla-aholle oppositio-rooli on siihen nähden helppoa, kun vain toistaa vakiomantraansa maahanmuuttajista, kehitysavusta ja viherpiipertäjistä. Nyt hänelle tarjotaan vielä hopealautaselta lisäaineistoa EU-komission taholta. Toisin on sen sijaan Petteri-pojan laita. Hänen, kun on vaikeaa löytää todellisia arvostelun aiheita hallituksen toimista. Niinpä hän toistaa päivästä toiseen väitettään miten huonosti hallitus on informoinut eduskuntaa koronan vastaisista toimintasuunnitelmistaan eikä ole antanut suosituksia kasvomaskien käytöstä tai testauksia on tehty liian vähän jne.

Minusta taas hallituksen tiedotuslinja on ollut todella avointa ja jatkuvaa. Kansalaiset on pidetty hyvin ajan tasalla koronan vastaisista toimista. Kasvomaskien hyödyllisyydestä on ollut esillä monenlaista väittämää ja viimeisin tutkimustieto on, että maskien koronatartuntoja estävä vaikutus on käytännössä olematon. Ne voivat jopa johtaa väärän turvallisuuden tunteen syntymiseen ja siten vain pahentaa koronatilannetta. Rajoitustoimet ovat olleet välttämättömiä ja tehokkaita verrattakoonpa lähes mihin muuhun tahansa. Esimerkiksi Ruotsissa koronakuolemia on viikossa enemmän kuin Suomessa koko epidemian aikana. Siinäkin suhteessa hallitus on toiminut erittäin hyvin. Onko sen tunnustaminen ylivoimainen asia?

Jälkiviisautena voidaan toki todeta, että viranomaisten valmius epidemian torjunnassa ei ollut paras mahdollinen. Kukaan ei kuitenkaan voinut etukäteen tietää minkälaisesta taudista on kyse ja kuinka kauan sen nujertaminen kestää. Eipä silti ei sitä tiedetä vieläkään kenties Donald Trumpia lukuunottamatta. Hänhän tietää kaiken kaikiesta. Eihän nyt 100.000 kuolleen rajan ylittyminen ole mikään kummoinen asia. Erään yliopistotasoisen tutkimuksen mukaan USA:ssa kuolee pelkästään hoitovirheiden seurauksena 250.000 ihmistä eikä niitä edes kirjata kuolemansyyksi. Yhden myönnytyksen Trumpille suon tosin sarkastinen pilke silmäkulmassa. Hänen ideansa sisäisesti nautittavasta auringon UV säteilystä toimii, kun ottaa aurinkoa suu auki ja varoo polttamasta kieltään ja kitalakeaan.

On siinä oppositiojohtaja Petteri Orpolla tekemistä, kun yrittää keksiä syitä hallituksen mollaamiseen, kun kansalaiset ovat asiasta hänen kanssaan täysin eri mieltä. Nyt hän on tietenkin odottamassa vesi kielellä, että voisi ärhennellä edes rajoitteiden purusta, yritysten tukemisen ja ravintoloiden avaamisen hitaudesta yms. toimintojen normalisointitoimista. Sitten, jos ja kun tulee kenties epidemian toinen aalto joskus syyspuolella, voi hän vierittää syyn siitä vastuulliselle hallitukselle sillä oppositionhan ei tarvitse vastata mistään.

Voisiko olla mitenkään mahdollista, että tässäkin tilanteessa löytyisi Suomessa samanlainen yhteen hiileen puhaltamisen henki, kuin joskus muulloin on löytynyt todella vaikeissa tilanteissa. Hetkellisesti yhteistyö eduskunnassa löytyi, kun se yksimeilisesti hyväksyi valmiuslain käyttöönoton maaliskuun puolivälin tienoilla. Sen nojalla hallitus asetti Uudenmaan eristykisiin muusta Suomesta, kun valtaosa koronatartunnoista ja kuolemista oli sattunut HUS:n vastuualueella. Muuten yhteistyöstä on turha unlemoida Suomessakaan sillä nykyisin puhaltavat kylmät ääriainesten tuulet koko maailmassa, kun suurvaltojen johdossa on itsekkäitä öykkäreitä. En toki vertaa Petteri Orpoa noihin öykkäreihin, heihin nähden hän on sentään asiallinen herrasmies. Kuitenkin hänen on syytä opetella tanssimaan Orpo-pojan valssia yksinään tyhjien katsomoiden edessä.

 

 

 

 

 

Kommentit

 • Kielo

  Miksi pyrit vastakkainasetteluun, jos yhtenäi-
  syyttä kaipaat ?

 • Ruiskukka

  Odotellaan ensin vuoden loppua ja katsotaan sitten kuka soittaa sen viimeisen tangon Pariisissa. Rahanjako vaan jatkuu ja velan otolle ei näy loppua.
  ”Hymy hyytyy ennen kuin Höytiäinen jäätyy”
  Tulevaisuudessa voi olla, että Orpo on henkilö, joka on Suomen tuleva pääministeri, kun on aika laittaa Suomi nousuun ja siinä samalla saada talous kuntoon ja vienti vetämään.
  Silloin soitetaan ihan uudet tahdit ja lauluissa on aivan toisenlaiset sanat.

 • Journalisti

  Ettei vaan kävisi niin, että Orpo pojan valssi
  soitetaankin täysille katsoille.

  Jos näin käy, palataan kommenttiin……

Kommentointi on suljettu.