Perjantai ja 13. päivä

Temppeliherrain ritarikunnan jäseniä poltetaan roviolla Ranskassa

Blogia kirjoittaessani on menossa perjantai ja 13. päivä, jota jostain taikauskoisesta syystä pidetään pahimmanlaatuisena epäonnen päivänä. Siinä ovat yhtäaikaiseti käsillä yleisesti epäonnen päivänä pidetty perjantai ja epäonnen luku 13, joten pakkohan sen on olla erityisen epäonninen päivä. Tiedostojen mukaan sen epäonnisuus pohjautuu peräti keskiaikaan ja Ranskan kuningas Filip IV toteuttamaan temppeli- herrain ritarikunnan lakkauttamisen käynnistämiseen perjantaina 13.10.1307 pidättämällä samana päivänä kaikki ranskalaiset ritrikunnan jäsenet. Ritarikunta oli perustetu ristiretkien aikaan tukemaan ristiretkiin osallistuneita ritareita ja heidän armeijoitaan. Samalla se oli kahminut itselleen suunnattomat rikaudet ja myöskin maallista valtaa ja se uhkasi jo kuninkaan omaa asemaa, kun kuningas itsekin oli raskaasti velkaantunut ritarikunnalle.

Ritarikunnan jäseniä syytettiin kerettiläisyydestä ja satoja heistä poltettiin roviolla. Ei siis ihme, jos päivää perjantai ja 13. päivä pidettiin ainakin  temmpeliherrain ritarikunnan jäsenistön piirissä epäonnen päivänä. Kokonaan ritarikunta ei ole lakannut toimimasta  ja se on toiminnassa vielä tänäkin päivänä harjoittaen täysin julkisena järjestönä kristilliseltä pohjalta hyväntekeväisyystoimintaa. Jäsenistöä järjestössä on maailman laajuisesti noin 5000 heistä meilläkin peräti nelisensataa järjestön Suomen suurpriorikunnassa ja onpa Kuopioonkin perustettu oma komentajakuntansa. Tänä vuonna Temppeliherrain ritarikunnan perustamisesta on kulunut 900 vuotta ja se on yksi pisimpään yhtäjaksoisesti toimineista kansalaisjärjestöistä.

Perjantaihin ja 13. päivään liittyen on aivan viime vuosinakin sattunut vakavia onnettomuuksia. Pahin tapahtuma oli Bengalin lahdella perjantaina 13. päivänä marraskuuta 1970, kun trooppinen hirmumyrskyn rantautui Ganges-joen matalaan ja tiheästi asuttuun suistoon koko raivollaan surmaten arvion mukaan 500.000 ihmistä. Tarkkaa uhrien lukumäärää ei koskaan saatu selville. Monin paikoin usko luvun 13 tuottamaan epäonneen on juurtunut niin syvälle, että esimerkiksi kerrosta 13 ei korkeissa taloissa ole lainkaan ja samoin katuosoitteista puuttuu 13 numero. Eipä silti onpa jopa Formula-sirkuksessa jätetty autoja numeroitaessa numero 13 käyttämättä.

Kiinalaisilla on puolestaan kammo numeroa 4 kohtaan, jota he pitävät kuoleman numerona. Olen havainnut sen matkaillessani Malesiassa, jossa tyttäreni perhe asui vuosituhannen vaihteen molemmin puolin. Heidän asuinkerrostalossaan ei ollut lainkaan kerrosta 4 vaikka talo oli parikymmenkerroksinen. Sitkeässä ovat erilaiset uskomusmyytit.

Tähän aiheeseen täysin liittymättömästi otan esille erään antiikin ajan tunnetun puhujan roomalaisen Ciceron, joka päätti puheensa senaatissa lauseeseen ”Muuten olen sitä mieltä, että Cartago on hävitettävä.” Otan käyttöön samanlaisen taktiikan ja päätän blogini Trumpia koskeviin huomioihin. Tällä kertaa huomioni on kiinnittynyt ns. valheenpaljastajiin, joilta olen havainnut Trumpia koskevan väitteen, jonka mukaan he ovat löytäneen hän puheistaa ja twiiteistään tuhansittain selkeitä valheita. Eihän se mikään ihme olekaan, kun Trump on ottanut toimintatavakseen jatkuvan valehtelun. Onhan se surullista seurattavaa, kun maailman mahtavimman maan presidentti osoittautuu patologiseksi valehtelijaksi.

Herra Trump kilpailee varsin menestyksellisesti historian suurimman valehtelijan tittelistä eään paroni von Münchhausenin kanssa. Heidän keskensä on vain se ero, että paronin tarinat olivat niin päättömiä, että hänet voi luokitella paremminkin ilkikuriseksi veijariksi kuin patologiseksi valehtelijaksi. Herra Trump sen sijaan valehtelee ihan tosissaan eikä anna periksi vaikka kaikki tosiseikat ovat häntä vastaan. Hyvänä esimerkkinä täsätä käy hänen sitkeä väittämänsä, ettei presidentti Barack Obama ollut syntyperäinen Yhdysvaltain kansalainen vaikka siitä oli olemassa alkuperäinen syntymätodistus, jonka mukaan hän oli syntynyt 4.8.1961 Honolulussa Hawaijilla.

Viimeisin hänen väitteensä koski Bahama-saaria runnelleen Dorian-hurrikaanin reittiä. Jostain kumman syystä Trump oli saanut päähänsä ajatuksen, että hurrikaani uhkaa Meksikonlahden rannikon Alabamaa vaikka säätieteilijät osoittivat yksiselitteisesti, että sen reitti suuntautuu pohjoiseen Yhdysvaltain itärannikkoa seuraillen. Vielä senkin jälkeen, kun näin oli tapahtumassa esitteli Trump tosissaan väärentämäänsä karttaa, johon Dorianin vaikutus oli piirretty ulottumaan Alabamaan saakka. Eihän noilla väittämillä sinänsä mitään käytännön vaikutuksia ollut, mutta ne osoittavat vain selkeästi kuinka epäluetettava henkilö herra Trump on kaikissa toimissaan.

Eräät blogieni kommentoijat ovat arvioineet lasieni väriä ja ovat varmaan osittain oikeassa tosin värin tummuusaste on täysin hakoteillä. Minkähän värisillä laseilla pitäisi seurata herra Trumpin toilailuja, että ne näyttäisivät järkeviltä?

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  mukava näitä on lukea …

  Ehkä olen pohdiskellut aihetta liian vähän voidakseni kommentoida, jos kohta, demokraattien kannattajapiirien kärkevyyttä on ollut esillä nähdäkseni jo presidentti Trumpin vaalikampanjasta alkaen, (lienee vaalitaktinen esillä pysymisen ja ilmaisen mainonnan keino?), joten en puutu tuohon virtaan sen kummemmin.

  Historiallinen virhe kannattaa oikaista:
  1. Ceterum censeo Carthaginem esse delendam – ”Muuten olen sitä mieltä, että Karthago on tuhottava”,
  -sanonta oli Marcus Porcius Cato vanhempi (234–149 eaa.), käyttämä. Hän oli Wikipedian mukaan liikanimeltään Maior ja Censorius, ja oli antiikin roomalainen valtiomies, kirjailija ja reettori.
  2.) Koska roomalaiset löivät Karthagon puunilaissodissa, Karthago tuhottiin 146 eaa jo 30 vuotta ennen Ciceron syntymää (tottahan Ciceroja on muitakin kuin kohdassa 3)..

  Tarkoititko Cicerolla:
  3. Marcus Tullius Cicero eli puolestaan 3. tammikuuta 106 eaa. – 7. joulukuuta 43 eaa. Häntä pidetään yleisesti latinankielisen proosan mestarina, ja klassinen latina määritellään yleensä hänen ja Julius Caesarin teosten pohjalta. ?

 • Anssi Rajasärkkä

  Kiitos oikaisusta, ei pitäisi luottaa historian mustiinsa vaan tarkistaa omaltakin puolelta faktat kuten vaatii sitä toisiltakin.
  Otan opikseni!

 • Solifer vm-

  Anssi toteat ”Minkähän värisillä laseilla pitäisi seurata herra Trumpin toilailuja, että ne näyttäisivät järkeviltä?”

  Kannattaisiko kuunnella mieluimmin molemmilla korvilla.

  Jotenkin tuntuu, että vain oikea korva on kuulolla, myös
  vasempaan tulevaa kannattaisi noteerata.

  Miksi et tasapuolisuuden nimissä arvioisi myös Putinin edesottamukset ? vai estävätkö punertavat lasit kuulemasta hra Putinin ”totuuksia”.

  Kummankaan päämiehen totuus on;

  ”Aegri somnia vana”

 • Eino J. (maallikkona)

  Mielipiteen ”tiivistelmä” piti katsoa sanakirjasta (ja sen e-muoto kopioitu):

  ”Aegri somnia vana” on roomalaisen runoilija Quintus Horatius Flaccus lauseeksi merkitty Wikisitaateissa; Latinankielisiä sananlaskuja, Käännös: ”Sairaan houreita.” (lähde: SLK = Suuri latinakirja. Arto Kivimäki, Karisto Oy)

  ja sama mies: Yrittäessäni olla lyhytsanainen käyn epäselväksi.

  Aegrescit medendo. (runoilija Publius Vergilius Maro) Käännös: ”Lääkitsemällä pahenee.” (SLK)

  Osaa kumpaankaan suurvaltajohtajaan sen enempää sanoa. … kaiketi kummallakin on terveen paperit ja mittava omaisuus, joten henkilöinä(kin) menestyneitä

Kommentointi on suljettu.