Poliittisia farsseja

Pääministeri piti pintansa kepun järjestämässä polittisessa farsissa.

Viimeisen viikon aikana on näytelty uskomattomia poliittisia farsseja, kun toisaalta kepu on kipuillut laskevien kannatuslukujensa kanssa juuri ennen kuntavaaleja ja kokoomuksella on ollut vaikeuksia päättää suhtautumisestaan EU:n elvytyspakettiin. Kepun puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri  Annikka Saarikko pitkitti vaateillaan hallituksen kaksi päiväiseksi aijottua puoliväliriihtä yli viikon mittaiseksi. Pääministerin tekemät lukuisat kompromissiehdotukset eivät hänelle kelvanneet, mutta mitään rakentavia vastaehdotuksia hänen suunnaltaan ei kuitenkaan koko aikana tullut.

Poliittinen ilmapiiri huononi nopeasti jo hallituskriisin asteelle ja politikointi levisi jopa perustuslakivaliokuntaan, kun siellä käsiteltiin samaan aikaan EU:n elvytyspaketin kohtaloa eduskuunassa. Peurstuslakivaliokunta on perinteisesti pyrkinyt yksimielisiin lausuntoihin, mutta tällä kertaa se päätti vastoin asiantuntijoiden lausuntoa niukalla yhden äänen enemmistöllä äänin 9-8, että EU:n elvytyspaketti tarvitsee tullakseen eduskunnassa hyväksytyksi kahden kolmasosan enemmistön. Valiokunnan äänestyksessä kepulaiset äänestivät opposition mukana hallituksen esitystä vastaan.

Perustuslakivaliokunnan lausunto tarkoittaa sitä, että hallituspuolueiden äänet eivät riitä elvytyspaketin hyväksymiseen. Tilanne asettaa EU-myönteisen kokoomuksen selkä seinää vasten, kun sen on vaikeaa oppositiopuolueena kannattaa hallituksen esitystä, mutta elvytyspaketin hylkääminen taas vaikuttaisi koko EU:hun hyvinkin negatiivisesti. Kokoomus ratkaisi ongelman siten, että se ilmoitti äänestävänsä tyhjää asian käsittelyssä, jolloin hallituspuolueiden äänet riittäisivät tarvittavan enemmistön saamiseen elvytyspaketin taakse. Toisin sanoen Suomen EU-myönteisimmällä puolueella ei ole mitään kantaa EU:n rahoitusmalliin koronakriisin jälkihoidossa.

Loppujen lopuksi ties kuinka monella pallilla istuva keskusta taipui käytännössä hyväksymään puoliväliriihessä  pääministerin tekemän kompromissiehdotuksen ja varsinainen hallituskriisi vältettiin. Sen sijaan äänestys EU:n elvytyspaketin kohtalosta on vielä edessä päin ja lopputulos siten arvailujen varassa. Sen verran mahdollisia irtautumisia puolueiden linjauksista on tullut esille niin kepussa kuin kokoomuksessakin, että lopputulos ei ole lainkaan varmaa. Asetelma EU-tasolla on se, että jos yksikin EU-maa lipeää päätöksenteossaan elvytyspaketista niin se ei voi tulla voimaan.

Samaan aikaan Yhdysvalloissa on hyväksytty 1900 miljardin elvytyspaketti ja ilmeisesti lisää on vain tulossa, joten Eurooppa on jäämässä pandemian jälkihoidossa pahasti Yhdysvaltojen jalkoihin. Jos lopputulema johtuu kaiken lisäksi suomalaisesta farssimaisesta pikkupolitikoinnista, niin kaikki se sataa ainoastaan persujen laariin. Hehän käyvät tulevia kuntavaalejakin EU-vaaleina. Heidän ainoa poliittinen agendansahan on pelkästään EU- ja maahanmuuttovastaisuus eikä niillä kummallakaan ole mitään tekemistä kuntavaalien kanssa.

Kommentit

 • Karvinen

  Jostain syystä kepu yrittää käyttää valtaa kuin aikaisemmin,kun se oli vielä suuri puolue.

  Mutta tuo sanonta kepu pettää aina, pitää ihmeen hyvin paikkansa.

 • Anssi Rajasärkkä

  Kommenttisi on hyvin osuva. Liekkö tuo sanonta alunperin lähtöisin Veikko Vennamon sanaisesta arkusta. Joka tapauksessa minullekin tuli se mieleen blogia kirjoittaessani.

 • Matti

  Kunnallisalan kehittämissäätiön (Kaks) tekemän kyselyn mukaan enemmistö Suomalaisista (55%) hyväksyy elvytyapaketin. Mitä tarkoittaa enemmistö Suomalaisista ; luultavasti muutama sata tai tuhat on antanut suostumuksensa elvytyspaketin hyväksymisestä. Se ei tarkoita sitä, että enemmistö Suomalaisista on hyväksynyt -paketin. Suomessa on yli 5 miljoonaa asukasta , eikä se missään suhteessa kysely edusta enemmistöä Suomalaisista.

 • Heleena

  Mielestäni Marinin kompromissiehdotuksia ei tarvinnut hyväksyä noin vaan sormia napsauttamalla.
  Sitä saattaa kuvitella pääministeri kaikessa komeudessaan, että keskustaa ja muita puolueita voi hyppyyttää miten tahtoo. Tietysti otsanahkaa alkaa kiristää, jos vastassa onkin ystävällinen, mutta määrätietoinen Saarikko.
  Niinpä peukut menevät keskustaan ja eritoten Saarikolle.

 • Könönen

  Surullista on ollut seurata Marinin suhmurointia
  oikeuskanslerin suuntaan, ja toisaalta kiukuttelu
  presidentiä kohtaan. Ei hyvä.

  Onneksi tänä vappuna säästyttiin sammakoilta,
  joista Marin edeltäjä muistetaan, nyt ei ollut
  jaossa elvytys vappusatasia :-)

Kommentointi on suljettu.