Populismin aalto leviää yli Euroopan

Näyttää käyvän juuri niin kuin ennustin edellisessä blogissani käyvän, mikäli brexit äänestyksessä EU-eropuoli brittien kansanäänestyksessä voittaa ja niinhän siinä todellakin kävi. Cameronin uhkapelin luoti osui hänen omaan nilkkaansa ja nyt kaikki on vallannut yleinen hämmennys. Populistiset liikkeet ympäri Eurooppaa riemuitsevat ja vaativat omissa valtioissaan toteutettavaksi samanlaiset kansanäänestykset  EU:sta eroamiseksi. Kuten jo brexit-äänestyksen edellä totesin niin kansanäänestys soveltuu huonosti päätöksenteon pohjaksi vähänkin laajemmisssa asiakokonaisuuksissa. Silloin kansaa voidaan populistisin keinoin vedättää äänestämään halutulla tavalla epätotuuksin ja suoranaisin valhein kuten brexit-äänestyksessä näytti käyneen. Kaikki on laitettu EU:n syyksi vaikka kansainvälinen laman syy oli ilmiselvästi Yhdysvalloissa ja sen pankeissa.

Esimerkiksi Britanniassa voittanut osapuoli ei edes näytä tietävän mitä voitollaan tekisi ja maa on ajautunut lähes kaaostilaan. Punnan arvo on laskenut alimmalle tasolle vuosikymmeniin, kaikki luottoluokittajan ovat alentaneet Britannian luottoluokitusta ja yksi jopa kaksi pykälää alaspäin kerralla ja börssikurssit ovat pudonneet lähemmäs 10 % yhdessä yössä, pankkiosakkeet jopa 15 %. Skotlannissa on jo aloitettu puuhata ennustukseni mukaisesti uutta kansanäänestystä itsenäistymisestä ja EU:ssa säilymistä. On mielenkiintoista seurata populististen puolueiden menestystä eri maiden seuraavissa vaaleissa. Meilläkin persu-nuoret ovat jo tehneet aloitteen oman kansanäänestyksen järjestämisestä EU:sta eroamisesksi. On siinä ulkoministeri Soinilla tekemistä, kun ministerin pallilla pitää istua kaksilla housuilla.

EU:ta arvosteltaessa unohdetaan, että EU:han olemme itse asiassa me EU-kansalaiset. Me olemme äänestäneet vapaissa vaaleissa edustajamme EU- parlamenttiin, joka viime kädessä päättää EU:n tekemisistä ja tekemättä jättämisistä.  Jos EU:hun ei olla tyytyväisiä niin parlamentaarikot pitää seuraavissa vaaleissa vaihtaa niin, että parlamentti ja komissio paremmin vastaavat EU-kansalaisten odotuksia. Siten länsimainen demokratia toimii eikä parempaakaan menettelytapaa ole keksitty. Demokratia ei lisäänny populistisilla kansanäänestyksillä, joiden argumentit perustuvat ihan muihin asioihin kuin totuudellisiin faktoihin.