Satunnaisuus arvossaan

Tiedemiehet ovat päätelleet aika-avaruuiden saaneen alkunsa alkuräjähdyksestä noin 13,8 miljardia vuotta sitten. Sen seurauksena avaruus laajenee edelleen eikä laajenemiselle välttämättä ole loppua näkyvissä ellei sitten painovoima aikojen saatossa pysty kumoamaan alkuräjähdyksen liikkeelle sysäämää laajenemista. En lähde arvioimaan mikä alkuräjähdyksen aiheutti ja mitä oli olemassa ennen räjähdystä sillä sitä tuskin varmasti tietävät parhaat tiedemiehetkään. Nimimerkkini mukaisesti tyydyn vain toteamaan, että kyse oli sattumasta, jossa olosuhteet vain sattuivat olemaan otolliset alkuräjähdystapahtumalle.

Jo alkuräjähdyksen ensimmäisen nanosekunnin aikana syntyivät kaikki nytkin havaittavat aika-avaruuden osaset. Nanosekunti on vain sekunnin miljardisosa, joten parempi on, että en ryhdy edes pohtimaan tapahtumaa syvällisemmin. Vähemmästäkin aivot menevät solmuun toteanpahan vain huomionani, että siinä satunnaisuus oli arvossaan. Ihmisillä on taipumus selittää kaikki ylivertaisella jumalalla ja niitä maailmassa on eri uskontojen myötä satoja. Sanoisin, että lähimpänä oikeaa arviota on Kalevala, jossa maailman kerrotaan muodostuneen Sotkan munasta. Se on tarpeeksi pieni kuvaamaan alkuräjähdys pistettä.

Olen usein pohtinut raamatun kertomusta maailman luomistapahtumasta, joka jossain määrin kuvaa tapahtumaa osuvastikin, mutta vahvasti maa keskeisessä valossa. Kuitenkin maapallo on maailmankaikkeudessa kuin pieni hiekanjyvänen muiden hiekanjyvästen joukossa maapallon kaikilla hiekkarannoilla ja heikkaerämaissa. Vaikuttaa kovasti itsekeskeiseltä kuvitella, että kaikkivaltias Jumala olisi valinnut tuon yksittäisen hiekanjyväsen ja sieltä yhden pienimmistä kansoista – juutalaiset erityiseksi huolenpitonsa kohteeksi. Raamatun mukaan Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen, mutta jos hän kerran oli kaikkivaltias, niin pahasti hän epäonnistui luomistyössään, kun joutui useampaankin kertaan korjailemaan tekelettään. Kerran hän tuhosi ihmiskunnan yhtä hurskasta sukua lukuunottamatta vedenpaisumuksella. Sodoman ja Gomorran hän puolestaan todennäköisesti tuhosi kaupunkien yläpuolella ilmakehässä tapahtuneella metoriitin räjähdyksellä jne.

Loppujen lopuksi raamatun niinkuin muidenkin uskonnollisten kirjoitusten kertomukset ovat sen aikaiseen tietoon sovitettuja luonnonkatastrofien kuvauksia. Ei niitä toteuttamassa ole tarvittu minkään uskonnon jumalaa. Jumalista puheenollen olen sitä mieltä, että ihminen itse on luonut omat jumalansa omiksi kuvikseen niin erilaisilta eri uskontojen jumalat niitä esittävissä kuvissa näyttävät, aivan kuten niitä palvovat kansatkin.  Olkoon tämä satunnaisia huomioita blogistin oma jouluevankeljumi.