Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa

UPM:n Kaipolan tehdas

Nyt se on viimeistään nähty missä maailmassa kokoomus elää, kun se syyttää pääministeriä hyökkäämisestä pyhää suurpääomaa vastaan. UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen on täysin pihalla tilannetajun suhteen, kun hän päättää sulkea kannattavan paperitehtaan keskellä sodanjälkeisen ajan pahinta kriisiä ja perustelee sitä täysin valheelisilla väitteillä yhtiön korkeista kustannuksista verrokkimaihin verrattuna.

Yhtiölle näyttää olevan täysin tuntematon käsite yhteiskuntavastuusta tässä erittäin vaikeassa tilanteessa. Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ja Kokoomus ovat nostaneet pääminsterin asiallisista kommenteista kauhean äläkän välittämättä tuon taivaallista tosiasioista, jotka osoittavat selvästi, että UPM:n toimitusjohtaja väitteet ovat täysin perättömiä. Vastuullinen toimiva johto olisi etsinyt paperitehtaan toiminnalle vaihtoehtoista tuotantoa, jollainen olisi varmasti löytynyt esimerkiksi muuttamalla tehdas varmaankin kohtuullisin kustannuksin kartonkitehtaaksi. Eräät toiset yhtiöt Suomessakin ovat niin menetelleet ja aivan onnistuneesti, onnittelut heille siitä.

Ainoa tosiasia toimitusjohtajan väiteissä on sanomalehtipaperin menekin maailmanlaajuinen jatkuva väheneminen, mutta ei hänellä ollut pienintäkään viitausta mahdollisuuteen tehtaan tuotannon muutamisen suuntaan. Samaan aikaan on kartongin menekki kasvanut merkittävästi ja nettiostosten jatkuva kasvu tulee vain lisäämään pakkauskartongin tarvetta. Luulisi tuollaisten kehitysnäkymien kiinnostavan suuren konsernin toimitusjohtajaakin.

Tavoite toimenpiteellä taitaakin olla ihan muualla kuin kannattamattomaksi väitetyn tehtaan lakauttamisessa. Olisiko tavoite saattaa Marinin hallitus sisäiseen kiistelyyn, hallituskriisiin ja kaatumiseen? Sitä kautta voisi suurpääoman suosima Kokoomus nousta takaisin hallitusvastuuseen. Tuollainen johtopäätös operaatiosta ainakin minulle tulee ensimmäisenä mieleen sen verran innokkaasti Kokoomus aiheeseen tarttui.

Näyttää siltä, että Suomessakin ollaan siirrytty totuuden jälkeiseen aikaan Amerikan malliin.

Väistämättä nousee mieleeni Soneran ja Nokian seikkailut Saksan ihmemaassa 2000-luvulla. V.2000 osallistui Sonera huutokauppaan Saksan kolmannen sukupolven matkapuhelinverkon toimiluvista ja maksoi luvista huikeat 4,3 miljardia euroa. Koskaan ostos ei konkretisoitunut tuottavaksi sillä tekninen kehitys ajoi nopeasti alkuperäisten suunnitelmien ohi. Jokainen suomalainen tuli siten lahjoittaneeksi saksalaisille 1000 euron rahapotin. Huutokauppaa seurasi useita tosi lämpimiä kesiä ja se sai aiheen kansalaisille vitsailla hirtehisesti, että valtion yhtiö Sonera osti Saksasta pelkkää Keski-Euroopan ilmaa.

Nokia puolestaan yhdistyi Siemensin kanssa Nokia Siemens Network Oy:ksi vuonna 2007 ja päätti pian sen jälkeen  sulkea matkapuhelintehtaan Ruhrin alueella Bochumissa. Nokia sai kuraa niskaansa oikein urakalla kieltämättä hyvin yksioikoisesti hoidetusta prosessista, jonka seurauksena työttömiksi jäi 2300 tehtaan työntekijää ja lisäksi toista tuhatta tehtaan alihankkijoiden työntekijää. Nokia joutui maksamaan maineensa tahriutumisen lisäksi 200 miljoonan euron korvaukset työntekijöille. Tehtaan tuotanto siirrettiin merkittävästi halvemman työvoiman maahan Romaniaan.

Ihan vain tiedoksi, että ei ole helppoa toimiminen Jussi Pesosen ihannevaltiossa Saksassa, joka ei ole koskaan edes harkinnut maksavansa korvauksia Lapin silmittömistä tuhoistaan. Samaan aikaan pelkästään noissa kahdessa esimerkkitapauksessa suomalaiset yritysjohtajat ovat kyllä lapioimalla lapioineet 4,5 miljardia euroa rahaa Saksan suuntaan saamatta vastineeksi yhtään mitään. Siinä esimerkkejä kaikkivaltiaiden yritysjohtajien toiminnasta.

 

Kommentit

 • Pahaltanäyttää

  Hyvä kirjoitus. Niin tuota Kokoomusta pidettiin joskus ns.sivistyspuolueena,mutta eipä se sitä enää tänä päivänä ole.
  Eikä siitä ole koko kansakunnan asioita vastuullisesti hoitamaan.

  Kokoomus mielellään jakaisi rikkaille ja ottaisi köyhiltä,eikä todellisuudessa välitä työllisyydestä,jolla ihmiset tulisivat toimeen.

 • plokkariukki

  Aivan maallikkona ja tietämättömänä pörssiyhtiöiden johtamisesta yhtikäs mitään, samoin kuin yhtiöiden pitkäajan tuotantosuunnitelmista, on helppo yhtyä Anssin mielipiteisiin. Ei tuo hallituksen hajoitusajatuskaan kovin kaukaa haettu ole, kokoomuksella on kovat piipussa, vuorineuvoksien tilit eivät kasva toivottuun tapaan ja jenkkien eläkeläissijoittajat tuuppaavat kokoomusta toimiin kun merten takanakaan ei pyyhi tällä hetkellä kovin hyvin.

 • Könönen

  Demarithan voisi luvata Kaipolaan fiktiivisiä vappusa-
  tasia, samoja joita ex-pääministeri lupasi eläkeläisille.

  Ex-pääministeri ei auttanut Postilaisia, kun olisi ollut
  mahdollisuus huolehtia työläisten lompsasta.

  Ilman Saksan apua, Suomi olisi miehitetty 40-luvulla,
  ymmärrän, jos tuo apu harmittaa sosialistisen utopian
  ihannoijaa.

 • Anssi Rajasärkkä

  Surullista seurata näiden kaikenmaailman könösten 30- luvulle jämähtäneitä kommentteja. Itse olen rajantakaisen ja koko sodan etulinjassa taistelleen karjalaisen jälkeläinen ja osaan kyllä erottaa Saksan avun ja Lapin tuhoamisen toisistaan toisin kuin kommentoija. Kommunistista sosialismin ihannoijaa ei isästäni eikä minusta saa tekemälläkään, mutta ei myöskään änkyrä oikeistolaista. Sosialidemokratian käsite näyttää olevan näille kommentoijille täysin tuntematon asia. Siinä on keskeisenä tavoitteena sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja demokratia, kuten jo puolueen nimikin sanoo, jos osaa lukea. Sosialismin tavoittelemisen kanssa puolueella ei ole mitään tekemistä.

 • Könönen

  Otsikon mukaisesti;
  ”se koira älähtää johon kalikka kolahtaa”

  Johan blogisti älähti.

  ”Sosialidemokraattinen käsite” reaali elämässä lienee
  fiktiivinen utopia, jossa luvataan kaikille kaikkea kivaa,
  mutta loppujen lopuksi todetaan sen olleen pelkkää
  sanahelinää. Jakajan rooli on mukava, mutta pitää
  myös ymmärtää, että jonkun pitää ensin hankkia jaettava.

  Vappusatanen :-)) Eläkeläiset muistaa !

  Mielenkiinnolla seuraan, miten nykyinen vihervasemmisto hallitus on kiristämässä työväestön
  elämää tuleville vuosille, sekö on sitä oikeudenmu-
  kaisuutta ja demokratiaa ? Niin lähtee ikääntyneiden lisäpäivät, niin kapenee keskitettyjen sopimusten malli
  ja ansiosidonnaiset lyhenee. Kovinta pienen ihmisen
  elintason alasajoa vuosikymmeniin, onneksi ihmiset
  voivat vaikuttaa tulevissa vaaleissa…..

 • Anssi Rajasärkkä

  Kommentoijaanhan tuo näkyy kolahtaneen varsinkin kun välttelee kommentoimasta itse asiaa eli vaikeana aikana tapahtunutta vielä kannattavan tehtaan sulkemista.

 • Könönen

  Miksi UPM ei saisi sulkea omaa tehdastaan, jonka kilpailukyky tekee siitä tappiollisen ?

  Se on yhteiskunnalle parasta vaikeina ja hyvinä
  aikoina, että omistajilla on kykyä nähdä huomis-
  ta pidemmälle sekä tehdä tarvittavat toimenpiteet.

  Huomaan, ettei yritysjohtamisesta ole kanssasi
  edellytyksiä keskutella.

  Sitten on myös osakeyhtiölaki, joka määrittelee
  miten osakeyhtiötä tulee johtaa. Tuo laki ei
  tunnista yhteiskuntavastuu käsitettä.

  Kaipolan eläkkeellä oleva pääluottamusmies
  on viisaudessaan kiteyttänyt Kaipolan ongelman. Se on logistinen sijainti. Saksassa vastaavan tehtaan koko tuotanto myydään 150-200 km säteelle tehtaasta, Kaipolassa ajetaan rekoilla 250 km ja ollaan vasta Rauman satamassa, josta on vielä pitkä matka asiakkaalle.

  Tuolla pääluottamusmiehellä (SDP) on viisautta
  ja rehellistä tietoa, hänen ei tarvitse moralisoida
  asialla.

  Paljon suurempi huoli ja murhe on Kaipolan ja
  Suomen muille työläisille, nykyisen viherva-
  semmiston tulevista omaan talouteen vaikuttavista leikkauksista/heikennyksistä.

  Kysynkin, miksi Marinin johtama hallitus ei
  pidä huolta työväestöstä ? Tuo on mielestäni
  mittaluokassaan paljon massiivisempi alasajo
  kuin UPM Kaipolan tehtaan lopetus.

  Missa on hallituksen yhteiskuntavastuu ?

  Pitäisi varmaan tehdä jotain ???

 • Karvinen

  ”Miksi Marinin hallitus ei pidä huolta työväestöstä”. Kuten edellinen porvarihallitus,joka teki kikyn ja poisti lomarahoja hoitajilta ,verukkeella että teollisuuden vienti vetää paremmin.
  Eli puheet vähän kuin venäjällä.

 • Imelä pieru

  Haluat verrata nykyistä hallitusta porvari
  hallitukseen toimiin, mielestäsi toimivat täysin
  samoin.

  Nythän olisi mahdollisuus toimia toisin, jos
  halua olisi,

  Olet sitä mieltä, että halua ei ole tai aiemman
  porvari hallituksen linja on ainut oikea,

 • Holkkeeri

  Orpo on kyllä niin pihalla, Häkkänen tai Elomäki oli parasta kokoomukselle.
  Johan sen kertoo kun Orpon puoliso on ”virkamies”.

  Muuten kirjoitus kertoo sen, miksi virkamiehet ovat tulleet kalliiksi veronmaksajille ja Suomen taloudelle.. Ennen virkamies oli vitsi, nyt n myös rasite.

Jätä kommentti

*