Sinisiä ajauksia paremmasta maailmasta mittumaarina 2019

Takapihamme vakiokävijä harakkapopulaation ja monen muun luonnoneläimen lisäksi lisäksi

Istun juhannusaattona kotitalomme parvekkeella, josta on hyvä näkymä talon takaiseen puistometsään. Taustalla kimaltelee puiden lomista eteläisen Kallaveden sininen selkä. Leuto kesätuuli humisuttaa metsän puita ja siihen sekoittuu iloinen linnun viserrys, johon toiset vastailevat kukin omalla tyylillään. Lämmintä on mittrimme mukaan 28,5 astetta, joten kesä on parhaimmillaan. Kaukainen etelän suunnasta kuuluva ukkosen jyrinä ennakoi ukkosrintaman lähestymistä, mutta se ei tunnelmaa haittaa. Elän jonkinlaisessa flow-tilassa, jossa vain tämä hetki ja sen tunnelma ovat merkityksellisiä. Siinä pohdiskelen maailman menoa ja mietin millaista se olisi, jos kaikki menisi parhain päin.

Aloitin pohdintani vaikeimmasta päästä eikä se suinkaan ollut lainkaan helppoa. Ihannemaailmassa Donald Trumpista kehkeytyisi maalleen oikea isähahmo, joka ohjaisi maataan rauhantielle kohden tasa-arvoista yhteiskuntaa, jossa jokaisella on tasavertaiset oikeudet omaan identiteettiinsä rodusta tai sukupuolesta riippumatta. Hän pyrkisi vahvistamaan kansainvälisiä yhteisöjä, tunnustaisi kansainväliset sopimukset kuten ilmaston muutoksen torjumiseen ja ydinaseiden alasajoon tähtäävät sopimukset.

Hänet valitaan ylivoimaisella ääntenenemmistöllä toiselle presidenttikaudelleen ja twiiteistään syntyy kuolemattomia lausahduksia, joita lainataan ahkerasti eri yhteyksissä. Näitä pohdiskellessani lehahti lähipuihin parvi harakoita pilkkaamaan räkättävällä naurullaan ajatusteni mahdottomuutta, josta itsekin olin harakoiden kanssa samaa mieltä. Siniset ajatukset kuitenkin veivät voiton ja niin jatkoin pohdintojani ja lausuttuaan mielipiteensä harakatkin jatkoivat matkaansa.

Seuraavaksi pohdiskelin brittien tilannetta ja päädyin siihen, että konservatiivien johtajaksi valittava räväkkä Boris Johnsson pyörtää aikaisemmat puheensa ja järjestää brexitistä uuden kansanäänestyksen. Sen tuloksena brexit perutaan ja britit jäävät EU:hun. Sen jälkeen  EU valitsee itselleen vahvat johtajat ja ottaa itselleen sen aseman maailmanpolitiikasta, joka yhtenäiselle ja vahvalle EU:lle luonnostaa kuuluukin.

Koreat solmivat vihdoinkin keskinäisen rauhansopimuksen ja sopivat karttamerkit lopullisen yhdistymisen tiellä. Kiina ja Yhdysvallat ovat sovinnon vahvoina takuumiehinä ja sopivat myös kaikki keskinäiset kauppakiistansa. Venäjä saa kansainvälisen anteeksiannon Krimin haltuunotosta ja vastaavasti luopuu itä-Ukrainan separatistien avustamisesta. Putinin jälkeen Venäjän johtoon nousee jälleen häntä maltillisempi Dimitri Medvedev, kaikki pakoitteet poistetaan, kaikki asesopimukset Yhdysvaltojen ja Venäjän kesken saatetaan taas voimaan ja ydinaseiden vähentämistä taas jatketaan.

Lähi-idän ruutitynnyriin saadaan vihdoin pysyvä rauha ja alueen sotaisat voimat riisutaan aseista. Palestiinalaiset saavat oman valtion länsirannalle ja Gazan alueille. Israel purkaa länsirannalle laittomasti rakentamansa siirtokunnat ja suuri osa palestiinalaispakolaisista pääsee palaamaan Palestiinaan. Vanhat kiistakuppanit Iran ja Saudi-Arabia lyövät rauhan kättä Persianlahden yli ja keskinäinen nokittelu päättyy. Islamilaiset maat hylkäävät äärimmäisyysajattelun ja löytävät uudelleen vuosisatoja sitten vallinneen humaanin islamin tulkinnan.

Afrikka nostaa päätään osin kehittyneiden maiden tuella ja suuret kansainvaellukset Eurooppaan loppuvat. Rikas maanosa nousee omille jaloileen ja sama tilanne on muissakin alikehittyneissä maissa eri puolilla maapalloa. Ilmaston muutos saadaan aisoihin eivätkä pahimmat skenaariot sen aiheuttamista tuhoista toteudu. Laajoilla alueilla saavutetaan hiilineutraalius vuoteen 2050 mennessä ja Suomi on sen kehityksessä kärkipäässä.

Antti Rinteen hallitus pääsee tavoitteeseensa 75 %:n työllisyysasteesta ja laittaa alulle kunnianhimoiset väylähankkeensa tekemällä rataväylistä toteutussuunnitelman seuraavaksi 30 vuodeksi. Niihin kuuluvat nopeat ratayhteydet Turkuun ja Tampereelle, oikoratayhteys Lahti-Mikkeli ja Savon radan rakentaminen nopeaksi kaksoisrautatieksi ainakin Kuopioon saakkia. Samalla rakennetaan nopea ratayhteys Heinolasta Jyväskylään. Karjalan ja Pietarin ratoja nopeutetaan rakentamalla yhteys ns. eteläisenä rantaratana Luumäki-Kotka-Porvoo-Helsinki. Pohjanmaan radasta rakennetaan kaksoisratainen aina Ouluun saakka. Niin Suomi keventää maantieliikenteen aiheuttamia päästöjä siirtymällä enenevässä määrin hyödyntämään kehittyneitä ratayhteyksiä.

Yltiökansallisen, äärioikeistolaisen populismin nousu valemedioineen ja -uutisineen kaatuu omaan mahdottomuuteensa, kun ihmiset havahtuvat huomaamaan asioiden oikean tilan. Tieteet ja taiteet nousevat taas kunniaansa ja niillä taidoilla kilvoitellaan ennemminkin kuin aseiden kalistelulla. Ihminen lentää taas kuuhun, perustaa sinne pysyviä tieteellisiä tukikohtia, joista käsin tehdään seuraava harppaus avaruuden valloituksessa kohteena Mars.

Ainoa harmini on, että kehitys avaruusrintamalla tapahtunee sen verran hitaasti, että en näe enään ensimmäistä miehitettyä  Mars-lentoa, mutta kuuhun palaamisen uskoisin vielä näkeväni. Siinä toivossa lopetan sinisten ajatusteni kirjaamisen tältä mittumaarilta kevyen kesätuulen humistessa puiden lehvistöissä ja pikkulintujen livertäessä omaa ylistystään Suomen suvelle.