Sotarikollisuus

Mielestäni sota on jo sinänsä rikos ihmisyyttä vastaan. Kyseessä on ihmisen genomiin rakennettu äärimmäisin itsekkyyden muoto. Koko ihmiskunnan tiedossa olevan historian ajan ihmisyhteisöt ovat taistelleeet keskenään milloin mistäkin syystä. Historian aamuhämärissä taisteltiin lähinnä metsästysmaista ja kun oli opittu viljelykulttuuri, taisteltiin parhaista viljelymaista ja sen jälkeen vallattiin omalle yhteisölle alusmaita, joita sitten ryövättiin mielin määrin. Aikojen saatossa sota- ja ryöstöretkissä kunnostautuivat myös pohjoisen viikingit. Eikä vähäinen tekijä ollut myöskään uskonnon levittämisen nimissä käydyt sodat.

Niin sanotun uuden ajan alkajaisiksi tehdyt tutkimusmatkat johtivat kohteissa asuneiden alkuperäiskansojen säälimättömään riistoon. Siinä erityisesti kunnostautuivat espanjalaiset tuhoamalla lähes sukupuuttoon monet uuden mantereen keski- ja eteläosan iniaaniheimot etsiessään sieltä rikkauksia vietäväksi kotiin Espanjaan. Noina aikoina tunnetun maapallon maat jakoivat keskenään Espanja ja Portugali jopa niin, että itse paavi osallistui jakoon määrittelemällä maiden valloitusten väliset rajat. Kuitenkin maailmanlaajuisen imperiumin sai luotua vahvan laivastonsa ansiosta Englanti. Toinen vahva vaikuttaja varsinkin kaakkoisessa Aasiassa oli Hollannin Itä-Intian kauppakomppania, jonka vahvuuden ansiosta Hollanti sai alusmaikseen suuren osan Itä-Intian saaristosta.

Inhottavin kehitys alusmaiden hankinnan seurauksena oli laajalle levinnyt ihmiskauppa ja sen seurauksena syntynyt orjuus, jota varsinkin Yhdysvallat hyödynsi tehokkaasti. Presidentti Lincolnin työn tuloksena oli sisällissodan seurauksena virallisesti lakkautettu orjuus v. 1865. Kuitenkin etelävaltioissa  se jatkui vielä pitkään sen jälkeenkin. Sitä tuki voimallisesti ja raaasti valkoista hegemoniaa ajanut oikeistolainen äärijärjestö Ku Klux Klan. Vielä 1960- luvulla tunteet mustien ja valkoisten välillä kävivät niin kuumina, että tunnettu musta pastori ja rauhannobelisti Martin Luther King murhattiin 4.4.1968 Memphisissä Yhdysvalloissa.

Varmaankin nykyhistorian suurimpia sotarikollisia ovat olleet Hitler ja natsit, Mussoliini ja hänen hengenheimolaisensa fasistit, kommunisit ja heidän pitkäaikainen johtajansa generalissimus Stalin. Kuitenkin Yhdysvallat kunnostautui varsinkin maailmansodan loppuvaiheessa sotarikosrintamalla, kun maan toimesta tuhottiin atomipommeilla Hiroshima 6.8.1945 ja Nagasaki 9.8.1945 Japanissa. Pommituksissa kuoli heti yli 100.000 siviiliä ja vuoden 1945 loppuun mennessä säteilyvaikutuksiin toinen mokoma lisää. Nuo pommitukset ovat kutenkin ainoat, joissa tuhovoimaisia atomiaseita on käytetty.

Maailmansodan jälkeenkin Yhdysvallat on käyttänyt sotarikoksen tunnusmerkit täyttäviä menetelmiä, kun maa Vietnamin sodassa kylvi surutta napalmia Pohjois-Vietnamiin. Kuitenkin jenkit joutuivat lähtemään nöyryttävän tappion kärsineenä kotimatkalle ja Etelä- ja Pohjois-Vietnam pääsivät yhdistymään yhdeksi Vietnamin sosialiseksi kansantasavallaksi. Vietnamin sodan jälkeen Yhdysvallat on käynyt sotaa Lähi-idässä mm. kukistamalla Irakin hirmuhallitsijan Saddam Husseinin v. 2003. Sen jälkeen Yhdysvallat keskittyi lähinnä terrorismin vastaisiin toimiin eri puolilla maailmaa Afganistanista lähi-itään ja latinalaiseen Amerikkaan.

Terroristien suorittamat pahimmat rikokset ovat olleet terrori-iskut useissa läntisen maailman kohteissa. Erityisen tuhoisena terroritekona tapahtui New Yorkissa olevien World Trade Centerin kaksoistornien tuhoaminen al-Qaidan toimesta lentämällä torneja päin kaapatuilla matkustajakoneilla 11.9.2001. Iskuissa kuoli välittömästi lähes 3000 henkilöä kuolleiden määrän tarkentuessa tutkimuksissa virallisesti 2976 henkilöön. Jo kolme vuotta aikaisemmin olivat al-Qaidan terroristit hyökänneet Yhdysvaltain lähetystöjä vastaan 7.8.1998 Keniassa ja Tansaniassa, joissa iskuissa kuoli 231 henkilöä pääasiassa paikalta palkattuja lähetystötyöntekijöitä. Vuosien mittaan tuhoisia terrori-iskuja on ollut mm. Lontoossa ja Pariisissa.

Al-Qaidan jahdatuinpana johtohenkilönä pidettiin saudi-arabialaista Osama bin Ladenia, jonka Yhdysvallat sai vihdoin paikannettua Pakistaniin läheltä Afganistanin rajaa v. 2011. Hänen piilopaikkaansa aamuyöstä 2.5.2011 tehdyllä iskulla hänet saatiin eliminoitua. Henkilöllisyyden varmistamisen jälkeen hänet haudattiin Arabian mereen, ettei hänen hautapaikastaan pääsisi syntymään mitään pyhiinvaelluskohdetta. Järjestö ei kuitenkaan siihen kaatunut vaan sen sisälle oli jo kymmenisen vuotta aiemmin muodostunut entistäkin radikaalimpi jäjestö nimeltä Isis. Siitä tuli seuraava lähi-itää terrorisoinut järjestö, jonka kanssa Yhdysvallat joutui taistelemaan. Mukana taistelussa oli nyt myös Venäjä, joka oli liittoutunut Syyrian presidentin Basar al-Assadin kanssa.

Isis perusti vuonna 2006 osaan Syyriaa ja pohjoista Irakia halinnoivan ääri-islamilaisen kalifaatin, jota se hallitsi tiukalla sharia-lain tulkinnalla ja raaoilla otteilla. Länsimaisen oikeuskäsityksen mukaan lain tarkoituksena on vain kahlita ihmisten omaa tahtoa ja ajattelua. Isis hallitsi lähi-idässä 13 vuotta ja sen alue oli laajimmillaan 2010-luvun puolivälissä kunnes se saatiin kukistettua maailiskuussa 2019. Sen seurauksena perustettiin Syyrian koillisosaan al-Holin pakolaisleiri, jonka hallinnoinnista vastasi isisiä vastaan ansioituneesti taistelleet kurdit. Leirillä oli isis-taistelijoiden suomalaisia vaimoja 11 ja heidän eri-iläisiä lapsiaan noin 30, joista varsinkin lapsia Suomi pyrki samaan kotimaahan vaihtelevalla menestyksellä. Sen sijaan isis-  vaimoja pidettiin siinä määrin radikalisoituneina, että heidät koettiin Suomessa jopa uhkana.

Yllättävää on ollut seurata Israelin toimia palestiinalaisia kohtaan, jotka on ajettu kotimaastaan joko pakolaisiksi tai ahdistettu Jordan joen länsiranalla jatkuvasti pienenevälle alueelle. Heidät on aidattu alueelle, jonne perustetaan laittomasti israelilaisten siirtokuntia. Tilanne on sama kuin mitä juutalaiset itse olivat joutuneet kokemaan saksalaisten toimesta omissa getoissaan toisen maailman sodan aikana kaasukammioita lukuunottamatta. Nyt vain he itse ovat se herrakansa, joka nöyryyttää alempiarvoisina pitämiään palestiinalaisia.

Viimeisin sota Venäjän hyökäyksessä Ukrainaan on nostanut esiin sotarikoksia, jotka kohdistuvat suoraan siviilikohteisiin, jopa sairaaloihin, kouluihin ja terveyskeskuksiin. Pommit suuntautuvat suoraan alueille, joissa ei ole minkäänlaisia sotilaallisia kohteita. Kaikkinainen humanitaarinen avustustoiminta pyritään estämään ja pommitusta jatketaan yötä päivää. Ukraina on kuitenkin sitkeydellään onnistunut estämään vihollisen laajamittaisen etenemisen  alueelleen.

Sodan seurauksena Ukrainasta on paennut jo noin 3 miljoonaa ihmistä naapurimaihin pelkästään Puolaan jo yli miljoona pääasiassa naista ja lasta. Venäjään on kohdistettu ennennäkemättömän ankarat pakotteet ja Ukrainalle on myönnetty mittavasti niin taloudellista kuin sotilasteknistäkin apua. Niillä toivotaan olevan ukrainalaisten taistelutahdon lisäksi Venäjän sotatoimia hillitsevä vaikutus. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on jopa syyttänyt Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia varsin osuvasti sotarikolliseksi.