Sote-soppa suomalaisen brojektin malliesimerkki

Sipilä pyytää hallitukselleen eroa presidentiltä

Suomalaisen brojektin hieman mukaeltu tunnosmerkistö: Projektin lopputulos ei tyydytä ketään, siinä tuomitaan projektiin osallistujat ja palkitaan siihen osallistumattomat tai sen vastustajat. Näin on käynyt nimenomaan sote-ikuisuusprojektissa, jota eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru kuvasi öljyn ja veden sekoitusyritykseksi. Pääminsteri Juha Sipilä puhalsi pelin poikki vaalipaniikissa pyytämällä presidentiltä hallituksensa eroa, kun alkoi näyttää ilmeiseltä, ettei projektia saada onnistuneesti maaliin tämän vaalikauden aikana. Hän halusi osoittaa olevansa sanojensa mittainen mies, kun hän hallituskauden alussa sanoi olevansa tulos- tai ulos-mies. Sanoisin kuitenkin, että hänen ratkaisuunsa vaikutti kuitenkin eniten kepun surkeat gallup-luvut kuin suoraselkäisyys.

Soten vastustajat tietenkin riemastuivat soten kaatumisesta. Erityisen halukas kommentoija oli Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, joka oli ollut yksi näkyvimmistä soten arvostelijoista. Kaiken keskellä yksityiset vanhuspalveluiden tuottajat jäivät samaan aikaan kiinni aivan ala-arvoisesta toiminnasta omistamissaan palvelutaloissa monin paikoin eri puolilla Suomea. Ne käyttivät härskisti hyväkseen julkisen sektorin puutteellista valvontaa pyrkimällä keinoja kaihtamatta maksimoimaan tuottojaan. Ei tunnu hyvältä näissä oloissa vanheneminen ja hirvittää odotella minkälaisen kohtalon riepottelemaksi meistä itse kukin joutuu siinä vaiheessa, kun ei enään pysty kotonaan asumaan.

Vaalien jälkeinen hallitus tulee saamaan eteensä saman ongelman eli jonkinlainen sote Suomeen on synnytettävä olipa se miten vaikeaa tahansa. Senpä vuoksi toiveena olisi mahdollisimman vahva hallitus, joka pystyy viemään soten myös maaliin. Varmasti siinä pystytään hyödyntämään nyt romuttuneessa yrityksessä tehtyä valmistelutyötä huomioiden siinä esiin nousseet sudenkuopat, mutta myös onnistumiset. Odottelen suurella mielenkiinnolla tulevia vaaleja, uuden hallituksen kokonpanoa ja sen esitystä uudeksi sote-malliksi.

Tässä tilanteessa saattaa toteutua puhtaimmillaan tuo alussa mainitsemani suomalaisen brojektin malliesimerkki. Kaatuneen soten kasaajat kepu, kokoomus ja loppuvaiheen siniset saavat vaaleissa kansan tuomion ja sitä vastustaneet demarit, vihreät ja vasemmistoliitto sekä eräät pienpuolueet saavat palkintona hyvät vaalitulokset. Niiden lisäksi nosteessa ovat perussuomalaiset jatkuvalla yleisnegatiivisella asenteellaan ja muukalaisvihan lietsonnallaan.

Omalta osaltani on jäänyt mieleen osallistumiseni erääseen soten esittelytilaisuuteen, jossa kysyin ihan alkajaisiksi: missä tässä prosesissa on se pihvi eli mitenkä esillä olleella mallilla voidaan säästää julkisia sosiaali- ja terveysmenoja 3 miljardia euroa lisäämällä ulkoisia palvelun tuottajia valinnanvapaudella olennaisesti. En saanut selkeää vastausta, mutta nyt se on nähty vaikkei sotea saatu edes maaliin. Säästö olisi näyttänyt tulevan siitä, että jätetään vanhukset ja vammaiset heitteille.

Heitänpä tulevalle uudelle hallitukselle ehdotuksen, jossa toteutuvat niin tavoiteltavat säästöt kuin valinnanvapauskin. Julkisen terveydenhuollon hyvän hoidon ansiosta ihmisten elinikä on noussut merkittävästi ja sitä kautta vanhusten määrä on kasvanut ja tulee entisestään kasvamaan olennaisesti. Vuonna 2017 syntyneiden osalta elin-iänodote oli: naisilla 84,2 vuotta ja miehillä 78,7 vuotta. Eikö silloin olisi järkevää siirtää eläkeikä aina 70 ikävuoteen saakka, taata kaikille täysi eläke ja asuminen omissa kodeissaan 75 – 80 vuotiaaksi asti ja sen jälkeen antaa ihmisille valinnan vapaus: joko he ottavat vastaan yhteiskunnalta ilmaisen pillerin ja polttohautauksen tai saavat tulla omillaan toimeen niin kuin parhaaksi näkevät. Eihän se olisi inhimillistä eikä tasapuolista kansalaisten kohtelua, mutta ainakin valinnanvapaus ja säästöt toteutuisivat eivätkä köyhät ja sairaat joutuisi kärsimään palveluntuottajien heitteillejätöistä. Silloin ei yhteiskunnallakaan olisi enään vastuuta vanhuksistaan. Itse olisin ikäni puolesta jo tuossa pilleriporukan aikahaarukassa.

Viimeisin räväytys aiheen tiimoilta on ollut noiden ylikansallisten hoivayhtiöiden johdon vaatimus purkaa yksityistämistä rajoittava laki, että firmat pääsisivät entistäkin enmmän käärimään voittoja hoivaa tarvitsevien kustannuksella. Perusteluna vaatimukselle oli soten kaatuminen, jolloin heille ei tule soten valinnan vapauden kautta lisää ”hoidokkeja”.

Loppuun vielä savolaisen projektin määritelmä. Se on ruppeemista vaille valamis. Saa nähdä mihin toimiin tuleva uusi hallitus ruppee oman sote-projektinsa kanssa.