Suomalaisten hyvinvointi on nyt taattu

Vuodenvaihteessa aloittaa toimintansa 21 hyvinvointialuetta, joille siirtyvät kunnilta sosiaali- ja terveyspalvelut sekä palo- ja pelastustoimi. Onhan se itsestään selvää, että kun organisaatiolle annetaan nimeksi hyvinvointialue niin eihän se voi merkitä muuta kuin kansalaisten hyvinvoinnin merkittävää paranemista. Ikään kuin samaa ei olisi voinnut toteuttaa ja läänien aikaan. Kuitenkin historiallinen lääninhallintomalli piti lakkauttaa 31.12.2009 ja perustaa tilalle AVIT ja ELYT eli 6 aluehallintovirastoa ja 15 elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusta hoitamaan aiemmin lääninhalluksille kuuluneita tehtäviä.

Tärkeintä näyttää olevan muutos ei niinkään lopputulos. Saatiinpahan aluehallintoon runsaasti uusia korkeapalkkaisia virkoja poliittisille pelaajille. Itse olen vahvasti historiaan pohjautuvien rakenteiden kanalla. Näissä merkeissä lopetan vuoden 2022 blogit ja mahdollista jatkoa pohdiskelen uuden vuoden puolella. Toivottavasti ensi vuosi on tätä parempi vaikka ennusmerkit eivät kovin hyvää lupaa. Takana on koronakriisi, Venäjän agressiivinen sotiminen Ukrainassa, joka varmasti jatkuu ties kuinka kauan ensi vuonnakin, energiakriisi ja pahimmillaan energiapula, äärioikeiston ja ääriuskonnollisten tahojen kasvanut valta eri puolilla palloa sekä jatkuvasti kasvanut terrorismin uhka. Kaiken keskellä perinteinen länsimainen demokratia on helisemässä, kun sitä uhkaavat kaikki nuo vanhalta vuodelta periytyvät uhkat.

Tuohon kaikkeen on lisättävä vielä ihmisen aiheuttama luontokato, ilmaston lämpeneminen ja niin maiden ja kuin merienkin saastuminen niin parhaalla tahdollakaan ei voi odottaa mitään hyvää tapahtuvaksi tulevan vuoden aikana. Ihmiskunta on käynyt läpi valtavan teknisen kehityksen olemassa olonsa aikana, mutta sen henkinen kehitys on jäänyt alkuihmisen tasolle. Tällä menolla ihminen tuhoaa omat elinmahdollisuutensa maapallolla, kun nyt jo maapallon sietokyvyn raja ylittyy heinäkuun lopulla ja jos mittarina käytetään Suomen elintasoa niin ylittyminen tapahtuisi jo maaliskuun lopulla. Sellaisen perinnön vanha vuosi jättää vuodelle 2023.

 

 

 

 

.