Hätähuuto Puijon puolesta

Kuopio on aina ollut minulle se kaupunki isolla K:lla. Synnyin Kuopion liepeillä Tervon Talluskylässä ja sieltä kävin äitini kanssa kummitätini, äidin siskon luona aivan pikku ipanasta lähtien. Silloin oli tapana otattaa valokuvia Kuopion torilla Puijon tornin kuva taustana ja sellainen kuva löytyy minunkin kuva-arkistostani, otettuna joskus neljän vuoden iässä. Siitä lähtien on myös Puijo ollut aina lähellä minun sydäntäni, vaikka isäni työ VR:n radanrakennusten mukana veikin asumaan eri puolille Suomea aina itärajan pinnasta Sallan Kelloselässä, Keski-Suomen Saarijärven kautta vihdoin Kuopioon kesällä 1959. Tänne muuttaminen oli kuin kotiinsa olisi maailmalla kierron jälkeen tullut takaisin.

Maaliskuussa 1960 olin kokemassa ensimmäistä kertaa Puijon kisat paikanpäällä. Ne olivat todella hienot kisat ja nuorelle pojalle mieleen painuva kokemus, kun paikalla olleet parikymmentätuhatta katsojaa kannusti silloisia huippu-urheilijoita niin mäessä kuin ladullakin itsensä ylittäviin suorituksiin. Toisena päivänä oli lisäksi kaunis, aurinkoinen kevätsää ja muistan elävästi kisastadionilta poistumisen valtavan ihmispaljouden keskellä Puijonrinteentietä merkkikivelle, väen tungoksesta ja leudosta kelistä sohjoiseksi menneellä tiellä. Se oli maalla kasvaneelle pojalle hengästyttävä kokemus ja osoitus Puijon kisojen merkittävyydestä vielä 60-luvun alkupuolella.

Kaupunki järjesti 60-luvulla jopa kansainvälisen arkkitehtikilpailun Puijon kehittämisestä urheilu-, liikunta- ja vapaa-ajan viettoalueena. Taidettiinpa siinä jakaa voittajapalkinnotkin, mutta mitään ei sen jälkeen kuitenkaan tapahtunut. Samoin alkoivat Puijon kisatkin hiipua kansainvälisistä arvokisoista pieneksi nurkka- kunnan kyläkilpailuksi. Välillä olin viitisentoista vuotta poissa Kuopiosta, joten en ihan tarjalleen muista Puijon ja Puijon kisojen vaiheita 60-luvun lopulta 80- luvulle, mutta muistelen silläkin välillä tehdyn Puijo-suunnitelmia kuitenkaan mitään todella konkreettista kehitystä tapahtumatta. Tietynlainen piristyminen oli kuitenkin havaittavissa siinä vaiheessa, kun Puijon Peipposet nousivat näkyvään menestykseen mäkihyppypuolella ja Puijolle saatiin mäkihypyn maailmancup- osakilpailu. Kuitenkaan Puijon kisojen huippuvuosien kaltaista yleisöryntäystä ei Puijolle enään syntynyt varmaankin kiitos suorien tv-lähetysten. Niiden myötä Kuopio saatiin kuitenkin nostettua näkyvästi maailmankartalle. Samanlaista näkyvyyttä ei voida ostamalla ostaa nyt, kun mäkihypyn maailmancup-osakilpailut on menetetty.

Edes pieni oljenkorsi olisi ollut yhdistetyn maailmancup, mutta sitäkään näkyvyyttä Kuopio ei näköjään halua itselleen vaan vetäytyy kuoreensa vaikka Puijon Hiihtoseuran yhdistetyn edustajat menestyvät Heroloiden toimesta maailmalla ihan hyvin Ilkan taistellessa jopa osakilpailujen voitosta. Olen siitä varma, että  jos jossakin muussa kaupungissa olisi Puijon kaltainen henkireikä käytännössä keskellä kaupunkia niin kyllä sitä hyödynnettäisiin valtavasti paljon Kuopiota enemmän. Eikä silti alueen luontoarvoja tarvitsisi uhata.

Puijon ympärillä tapahtuva surullinen kehityssuunta merkitsee käytännössä alueen hyödynnettävyyden alasajoa. Viimeisimpänä toimenpiteenä on Antikkalan hienon rinteen palveluiden loppuminen. Ihan ilmaisena kehittämisvinkkinä, johon ei tarvita mittavia arkkitehtikilpailuja on tehdä Antikkalasta lumilautailun erikoisrinne. Siihen mahtuisi todennäköisesti rinnalle vielä aloittelijoiden laskettelurinne, kun paikalla on kuitenkin valmiina jo hiihtohissi vain kahvila-/ ravintolapalvelut puuttuvat. Puijon hiihtolajien maalialueen voisi tuoda pesäpallostadionin alueelle tekemällä pesäpallokentän laidoille merkittävästi lisää katsomotiloja. Samalla hiihtostadion siirtyisi merkittävästi lähemmäksi kaupungin keskustaa.

Ensimmäisenä ja pikaisimpana toimenpiteenä pitäkää kiinni edes yhdistetyn maailmancupista ja tukekaa sitä kautta yhdistetynmiestemme menestystä. Älkää missään nimessä jatkako Puijon alasajoa vaan ryhtykää vihdoinkin tositoimiin Puijon ja sen nimikkokisojen palauttamiseen entiseen loistoonsa. Pitemmällä tähtäyksellä Puijoon satsaaminen voi tuoda arvaamatonta merkitystä koko seudulle esimerkiksi hiihdon MM-kisojen saannin muodossa. Lahden osalta tilanne alkaa olla siinä pisteessä ilmaston lämpenemisen seurauksena, että ensi vuoden MM-kisat saattavat olla viimeiset Lahdessa järjestettävät kisat. Silloin on Kuopion ja Puijon hyvä olla valmiina tarjoamaan kelvolliset olosuhteet kansainvälisten hisojen järjestämiselle.