Taas tätä älytöntä kellojen kanssa pelleilyä

Tänään on taas kerran talvikauden ensimmäinen päivä ja kellon viisareita on täytynyt siirtää tunnilla taaksepäin. On se merkillistä, ettei tuota vuosikymmeniä vanhaa käytäntöä saada millään poistettua käytöstä vaikka kuinka monen tutkimuksen mukaan kellojen veivauksella saadut hyödyt ovat olemattomat. Onpa jopa näyttöä siitä, että se on suorastaan haitallista ihmisten vuorokauden rytmin sekoittajana ja pahimmillaan jopa vaarallista herkimmille ihmisille.

Viime yönä tapahtui sellainen ihme, että nämä vanhan miehen vaivat herättivät minut vessakäynnille yöpöydän kellon näyttäessä 2.56 johtuen siitä, että vaimo oli jo illalla kääntänyt makuuhuoneen kellot talviaikaan. Sen huomasin vasta istuessani vessan pöntöllä ja katsoessani omaa rannekelloani, joka eli edelleen kesä- aikaa eli näytti siinä vaiheessa aikaa 3.57. Siinä pikkuhiljaa valpastuessani mieleeni juolahti, että kellojahan pitää siirtää tunnilla taaksepäin nimenomaisesti klo 4.00. Päätinpä kerrankin toimia täsmälleen säädösten mukaisesti ja kääntää rannekelloni aika talviaikaan täsmälleen klo 4 siirtämällä viisareita taaksepäin näyttämään klo 3:a.

Itseeni tyytyväisenä vaikkakin pelleilystä ärtyneenä painuin takaisin pehkuihin ja sain heti viereeni ihan kylkeen kiinni pitkäkarvaisen kissaneidin. Heti alkoi kuulua voimakas tasainen kehräys, joka siivitti minutkin nopeasti uneen. Seuraava havaintoni oli, kun kissalle tuli ilmeisesti liian kuuma, että se hyppäsi pois kyljestäni. Vaistomaisesti katsoin taas kelloa, joka näytti tasan neljää. Tuli mieleeni, että vähänkin dementoituneempi henkilö kuin minä olisi saattanut kääntää viisareita taas tunnin taaksepäin ja ollut aamulla ihan pihalla ajankulusta.

Mielestäni Suomen valtiovalta voisi tehdä satavuotisen itsenäisyytensä kunniksi koko ihmiskuntaa auttavan aloitteen kellojen viisareiden siirron lopettamisesta. Samalla voitaisiin ottaa käyttöön niin sanottu kesäaika, joka jo nykyisinkin on käytössä suurimman osan vuotta. Normaaliajassa olemme vain 5 kuukautta ja kesäajassa 7 kuukautta. EU-maiden osalta voitaisiin ottaa samalla käyttöön yhtenäinen kelloaika koko EU-alueella. Suomessa, Balttiassa ja osassa itä-Euroopan EU- maita se merkitsisi ns. normaaliajan ylläpitämistä läpi vuoden ja muissa EU-maissa kesäajan käyttämistä läpi vuoden. Niissähän se merkitsisi vain valosampia iltoja, josta tuskin olisi haittaa enempää paikallisille asukkaille kuin turisteillekkaan.

 

Kommentit

  • Jari Holopainen

    Olen samaa mieltä!

Kommentointi on suljettu.