Trump klux klan

Trumpin kannattajat riehumassa kongressissa

Donald Trump, Yhdysvaltojen 45. presidentti, lietsoi virkakautensa lopuksi kaaosta twiitissään 19.12.2020 kehoittamalla kannattajiaan menemään 6.1.2021 Washkingtoniin ja osoittamaan kongressille mitä mieltä kansa on presidentin vaalien tuloksesta. ”Be there, will be wild.”

Vaalin tulos oli määrä vahvistaa kongressin istunnossa, jonka lopputuloksena Trumpin vastaehdokkaasta Joe Bidenista tulee Yhdysvaltojen 46. presidentti 78 vuotiaana 20.1.2021 pidettävässä seremoniassa. Trump on ilmoittanut ettei hän aio koskaan hyväksyä vaalin tulosta, jossa hänen mukaansa voitto vietiin häneltä laittomuudella. Hän ei myöskään aio ensimmäisenä virasta luopuvana presidenttinä osallistua vallanvaihtoseremoniaan.

5. – 6.1.2021 kokoontui suuri joukko Trumpin koolle kutsumia kannattajia Washingtoniin. Siellä Trump piti kannattajilleen vielä puheen Valkoisen talon lähellä loppiaisena puolilta päivin paikallista aikaa sanoen Googlen mukaan  mm. ” Te ette saa koskaan takaisin maatamme heikkoudella. Teidän on näytettävä voimaa ja teidän on oltava vahvoja. Aiomme vaatia, että kongressi tekee asiat oikein ja laskee vain ne valitsijamiehet, jotka on määrätty laillisesti.. Tiedän, että kaikki täällä olevat marssivat kohta Capitolin rakennukselle, jotta saamme rauhallisesti ja isänmaallisesti teidän äänenne kuuluviin tänään.”

Puheen päätyttyä alkoi Trumpin kannattajien marssi kohden Kongressitaloa   ja pian talon ympärille kerääntynyt joukko tunkeutui sisälle, kun siellä oltiin parhaillaan käsittelemässä presidentin vaalien tuoksen ja Joe Bidenin voiton vahvistamista. Edustajat saatiin vietyä turvaan valtaajilta, jotka levittäytyivät ympäri rakennusta. Ihmetystä herätti se, kuinka huonosti Kongressitaloa oli suojeltu ja kuinka helposti tunkeutujat pääsivät kongressiin sisälle.

Useita tunteja kestäneen valtauksen aikana sisään tunkeutujat murtautuivat kaikkialle rakennuksessa sotkien paikkoja, huutaen iskulauseitaan ja lippujaan ja julisteitaan heilutellen. Valatauksen aikana viisi ihmistä sai surmansa yhden heistä ollessa poliisi. Tilanne saatiin hallintaan vasta, kun varapresidentti oli kutsunut kansalliskaartin rauhoittamaan tilannetta.

Trump ei alkuun laittanut tikkua ristiin aiheuttamansa tilanteen saamiseksi päättymään. Itselleni tuli mieleen, että hän todennäköisesti vain nautti siitä kuten aikanaan keisari Nero katsellessaan palatsistaan Rooman paloa. Olihan hän nyt osoittanut voimansa Kongressille. Se ei kuitenkaan auttanut häntä varsinaisessa tavoitteessaan muuttaa presidentin vaalin tulosta vielä sen vahvistamishetkellä.

Valtauksen päätyttyä jatkoi kongressi istuntoaan ja vahvisti presidentin vaalien tuloksen odotusten mukaisena. Välittömästi tilanteen lauettua käynnistivät edistajanhuoneen demokraatit menettelyn tavoitteenaan saada presidentti Trump vielä syytteeseen kiihottamisesta kapinaan. Tavoite toteutui äänin 232 – 197, kun syytteen puolesta äänesti myös 10 republikaaniedustajaa.

Nyt odotetaan jännittyneenä mitä Trumpin äärioikeistolaiset kannattajat vielä tekevät ennen vallan vaihtoa ja sen aikana 20.1. mennessä. Tiettävästi uhkana on aseellisia hyökkäyksiä Washingtonin lisäksi kaikissa osavaltioiden pääkaupungeissa ainakin hallintorakennuksia kohtaan. 1900-luvun alkupuolen ku klux klan meininki on Trumpin ansiosta palannut USA:n poliittiseen arkeen.

Myrkkypullo on nyt avattu ja vain aika näyttää mitenkä kauan ja miten laajalle myrkyn kylvö leviää ja vaikuttaa.