Tulevaisuus ei lupaa mitään hyvää

Ihmiskunta on kulkemassa nykymenolla kohden vääjäämätöntä tuhoaan. Meillä on käytettävissämme vain tämä ainoa ihmiselle käyttökelpoinen planeetta, jota olemme tuhoamassa kiihtyvällä vauhdilla. Suomen kohdalla ns. ylikulutuspäivä oli jo pari viikkoa sitten 05.04. jonka jälkeen kulutamme pallomme luonnonvaroja enemmän kuin se pystyy tuottamaan. Toisin sanoen ryöväämme omilta jälkeläisiltämme elinmahdollisuuksia. Suomalaisten kulutustahdilla ihmiskunta tarvitsisi jo 3,8 maapalloa tyydyttämään kulutustarpeemme.

Kaikista pahimmat kuluttajat ovat lähi-idän öljyvaltiot Qatar ja Arabiemiraatit sekä Euroopan maista Luxempurg eikä Yhdysvallatkaan jää niistä kovin kauaksi jälkeen. Jenkkien kulutustahdilla tarvittaisiin jo 5 maapalloa tyydyttämään heidän kulutustarpeensa. Kaikki maapallon maat huomioiden keskimääräinen ylikulutuspäivä on heinä-elokuun vaihteessa, joka sekin merkitsisi lähes kahden maapallon tuotannon saamista käyttöön kulutustarpeen tyydyttämiseksi. Kuitenkin meillä on vain tämä yksi maapallo ja senkin tuotantomahdollisuudet hupenevat koko ajan lisääntyvää vauhtia.

Samaan aikaan presidentti Trump paasaa suureen ääneen, ettei mitään maapallon lämpenemistä ole todellisuudessa tapahtumassa ja suosii fossiilisten polttoaineiden surutonta kuluttamista vähäpäästöisten energiamuotojen kustannuksella. Samalla maapallon ruoantuotantoon soveltuvat alueet pienenvät merkittävästi mm. väestönkasvun, aavikoitumisen, saastumisen ja merenpinnan nousun vuoksi. Ylikulutuspäivä tulee aikaistumaan merkittävästi vielä nykyisestäkin. Mistähän herra Trump aikoo taikoa ne neljä uutta maapalloa tyydyttämään jenkkien kulutustottumukset. Kehitys johtaa ilman muuta siihen, että ei niin kaukaisessa tulevaisuudessa syntyy eripuolille maailmaa sotia viljelysmaasta, vedestä ja ruoansaannista. Vaikka ruokaa ei olisikaan saatavilla niin aseita kyllä riittää samoin kuin niihin tarttuvia.

Toinen pelottava skenaario ihmiskunnalla tulee olemaan jo nyt näkyvissä oleva kehityssuunta, jossa äärikansallinen liikehdintä ja syyllisten etsiminen muista kuin omasta toiminnasta lisääntyy. Kohta ollaan palattu 30-luvun tilanteeseen, jossa Hitlerin tapaiset kansankiihottajat saivat kokonaiset kansat hurmahenkiseen tilaan. Syyllisiksi tuolloin löydettiin juutalaiset, joita lahdattiin miljoonittain. Nyt on helppo löytää kaikkeen syylisiksi Eurooppaan tulleet pakolaiset ja muslimit, joita varten on jo pystytetty lähes keskitysleirioloisia kokoamispaikkoja useisiin EU-maihin.

Viimeaikaisissa demokrattisissakin vaaleissa ovat nousseet voimallisesti esiin nämä äärioikeistolaiset, populistiset kansalliset liikkeet kuten meilläkin persut. Sama trendi on levinnyt ympäri Eurooppaa ja samalla on lisääntynyt kaikenlainen häiriköinti niitä kohtaan, jotka eivät ole heidän kanssaan samaa mieltä. Ihmettelen suuresti mikä ihmisissä viehättää meillä kuivakiskoisessa Halla-ahossa, jolla on vain kaksi sanomaa maahanmuuton vastustaminen ja ilmaston muutoksen kieltäminen. Surullista on todeta, että noilla teemoilla hänestä tuli eduskuntavaalien ääniharava. Mikäli useimpien muiden puolueiden ennakkoarviot persujen mahdollisuudesta nousta hallituspuolueeksi pitävät loppuun asti kutinsa, niin persuille annetut äänet menevät hukkaan tyhjäksi parranpärinäksi.

Eihän persujen vahvassa nousussa vaalien alla ole mitään ihmeellistä, hehän saivat medialta ilmaista vetoapua, kun kaikista tuuteista toitotettiin koko ajan miten persut nousevat kohisten. Samaan aikaan takerruttiin jokaisessa Antti Rinteen lausumassa pilkun paikaankin ja koko ajan epäiltiin myös hänen terveydentilaansa, josta oli olemassa kuitenkin varsin selvä lääkärinlausunto. Eroavan hallituksen puolueista kokoomus menestyi pitkälti asiallisen puheenjohtajansa Petteri Orpon ja vakiintuneen kannattajakuntansa ansioista yllättävän hyvin, kun taas pääministeripuolue keskusta suorastaan romahti historiansa huonoimpaan tulokseen. Niin vaihtuu mainen kunnia. Saas nähdä mitkä tahot seuraavaa hallitusta kannattelevat ja minkälaisilla teemoilla. Saattaa olla vaikeaa löytää yhteistä säveltä riittävän suuren toimintakykyisen hallituksen muodostamiseksi. Tulevaisuus ei todellakaan lupaa mitään hyvää lyhyellä tähtäimellä ja nykymenolla pitkällä tähtäimellä vielä sitäkin vähemmän.

 

Kommentit

 • Janne Torikka

  Ei hyvää päivää, mikä kirjoitus. Ei tarvitse hirveästi miettiä, mikä on jutun kirjoittajan puoluekanta.
  Haluat ihmisten elävän ekologisesti, mutta tuet maapallon ylikansoittumista, halullasi ottaa pakolaisia Eurooppaan. Miksi? Miten pakolaisten vastaanotto parantaa lähtömaidensa tai maailman tilannetta. Nämä tänne tulevat ovat usein paljon heikomman elintason eli ekologisemman elintavan maista ja sinä haluat näistä samalla lailla enemmän kuluttavia kuin esim. meistä mielestäsi ylikuluttavista suomalaisista.
  Tottakai tänne tuleva muslimiväestö aiheuttaa jännitteitä, koska he ovat täysin erilaisesta maailmasta kuin me länsimaalaiset. Oletko esim. huomannut ketkä pääosin ovat viime vuosina syyllistyneen terrori-iskuihin Euroopassa ja mistä tuleva väki on yliedustettuna seksuaalirikoksissa.

  Mitä Halla-ahoon tulee, niin itse en ole huomannut, että hän kieltäisi ilmastomuutoksen. Hän tuo hivenen järkeä siihen miten asian kanssa tulee toimia, että täällä säilyisi jotenkin järkevä elintaso normaaleilla työtätekivillä ihmisillä. Jos tämä maailma on tuhoutumassa, niin kyllä se tapahtuu oli ”persuja” tai ei.

 • Karvinen

  Älkäämme olko huolissaan. Orposta tulee pääministeri ja Sipilästäkin ministeri, plus vihreät.
  Ja entinen tuttu meno jatkuu.

  Rinne on korttinsa ja vaihto ehdot pelannut vähiin.

 • Kanatoli

  Jos kaikki tulisivat omillaan toimeen, kulutus olisi vähäisempää?

  Tarvitaan aika monta teollista työpaikkaa, jotta voidaan maksaa kaikki kuntien saamat valtion tuet, maaseudun tuki ohjelmat (ESR, EAKR), Maanviljelijöiden tuet, asumistuet…

  Siinä pitää polttaa hiilidioksidia, hiiltä, käyttää sähköä, raaka-aineita….

Kommentointi on suljettu.