Ulkoistuksia

Viimeaikoina on ollut paljon parranpärinää ulkoistamisen autuudesta tai haitallisuudesta. Viimeisimmät ulkoistusnäytelmät on näytelty yhteiskuntasopimusneuvottelujen ja pakkolakivalmistelun ympärillä. Ensiksi ilmoitti EK kesken kriittisemmässä vaiheessa olleiden yhteiskuntasopimusneuvottelujen ulkoistavansa itsensä seuraavien tuponeuvottelujen ulkopuolelle tietäen varsin hyvin AKT:n vain odottavan sopivaa kimmoketta jättäytyä mahdollisen yhteiskuntasopimuksen ulkopuolelle.

Tottakai herkkähipiäisyydestä ja lakkoherkkyydestä tunnettu AKT tarttui tarjottuun täkyyn ja ulkoisti itsensä sopimusneuvotteluista ja ilmeisesti samalla myös sopimusyhteiskunnan ulkopuolelle. Sen jälkeen saattoi EK:kin itseensä ja operaatioonsa tyytyväisenä ulkoistaa itsensä jo näistäkin neuvotteluista. EK:lla oli suuria vaikeuksia peitellä tyytyväisyyttään saadessaan vieritettyä syyn neuvottelujen kariutumisesta AKT:lle.

Suomen hallitus osallistui ulkoistustalkoisiin uhkaamalla kansalaisia pakkolailla, jos yhteiskuntasopimusta ei synny. Ns. pakkolain valmistelu on jo pitkällä ja odottaa vain viimeistelyä ja sen jälkeistä lausuntokierrosta. Sitten lain pitävyyttä mitataan ilman muuta EU-tuomioistuimessa ja aikaa kuluu. Hyvin pian olemme tilanteessa, jossa seuraavaksi ulkoistuu Suomen oma budjettivalta EU-komissiolle Kreikan tapaan.

Vielä pari vuotta sitten olimme vaatimassa Kreikkaa kohtaan tiukkaa menokuria, säästöjä, budjettileikkauksia ja veronkorotuksia. Nyt alamme olla itse samassa kurimuksessa, jos ei yhteiskunnassa kilpailutilannetta parantavia ratkaisuja saada aikaan. Suomi on ollut kautta aikain ylpeä sopimusyhteiskunnastaan, joka on turvannut meille hyvän taloudellisen kehityksen.  Sopiikin kysyä, onko kestävän sopimusyhteiskunnan aika lopullisesti ohi, kun hallituskin joutuu kerta toisensa jälkeen perumaan aikeitaan. Kätilön neuvot eivät enään taida riittää. Pitäisiköhän taas tilata Kataisen tapaan selvitys joltakin ulkopuoliselta ”gurulta” ylihintainen Suomen selviytymisstrategia, jonka voisi lätkäistä pöytään siinä vaiheessa, kun komissio alkaa todella kovistella Suomea huonosta talouden pidosta.