Uuden vuoden uhkailut

Taas on se aika elämänkierrossa, jolloin on tapana antaa uuden vuoden lupauksia. Tarkasteltaessa nyky maailman menoa voidaan lupausten sijasta puhua paremminkin uhkailuista. Suorastaan nälänhädästä kärsivän Pohjois-Korean ylensyönyt johtaja uhoaa, että hänen työpöydällään on lihapatojen lisäksi aina saatavilla ydinaseiden laukaisunappi. Siihen itseään täynnä oleva USA:n presidentti twiittaa hänen pöydällään olevan paljon suuremman ja toimivamman napin. Tällaisten miesten miesten, jotka käyttäytyvät kuin pahaiset kakarat, käsissä on tätä nykyä maailman turvallisuus.

Ihmiskunnalla on ollut ikävänä tapana jossakin vaiheessa käyttää kehittämiään aseita ja nyt jos koskaan on tultu lähelle hetkeä, jolloin ydinaseisiin saatetaan ”turvautua” kyseisten herrojen toimesta. Nykyisten ydinaseiden tuhovoima on aivan toista luokkaa kuin mitä Hirosimaan ja Nagasakiin pudotettujen atomi-pommien tuhovoima oli. Elämme sellaista vaihetta ihmiskunnan historiassa, ettei totuudella ole mitään arvoa. Minkään uutisen tai uutislähteen luotettavuuteen ei voi varmuudella luottaa. Niin ns. brexit- äänestys Britanniassa kuin presidentinvaalit USA:ssakin ratkaistiin massiivisella valeuutisoinnilla.

Suomessakin valtakunnan ykkösmediana itseään pitävä lehti julkaisee raflaavana uutisena selkeästi salaiseksi tiedoksi merkityn aineiston näyttävästi sivuillaan viis välittämättä siitä aiheuttaako tiedon julkaiseminen Suomen turvallisuudelle kenties jopa korvaamatonta vahinkoa. Mikähän on se taho, jonka intresseissä kyseisen salaisen tiedon julkaiseminen oli? Näyttää siltä, että sanan vapauteen vetoamalla voidaan julkaista mitä vain vaikka kyseessä olisi maanpetokseen verrattavissa oleva teko. Lähdesuoja näyttää olevan vahvempi kuin huoli maan turvallisuudesta. Tärkeintä on saada lehdelle ja toimittajalle itselleen glooriaa sanan vapauden lipunkantajina.

Lähi-itä on kokonaisuudessaan muodostunut varsinaiseksi ruutitynnyriksi, jossa siialainen Iran ja sunnilainen Saudi-Arabia taistelevat kiivaasti vaikutus- vallasta arabimaissa. Lusikkansa ovat panneet soppaan tietenkin myös suurvallat eli Yhdysvallat ja Venäjä ja kisassa pyrkii olemaan mukana sitkeästi myös terroristinen Isis samoin Turkki ja Erdokan pyrkivät mukaan saaliinjaolle. Kuvaavaa lähi-idän taisteluille on, ettei taisteluita käydä pääpukareiden maaperällä vaan Irakin, Syyrian, Jemenin ja osin myös Libanonin alueilla. Öljyä ruutitynnyriin heitti vielä Tramp tunnustamalla Jerusalemin Israelin jakamattomaksi pääkupungiksi, jonne Yhdysvallat siirtää suurlähetystönsä. Se sai palestiinalaiset raivoihinsa ja vetäytymään jo vuosikymmeniä tuloksettomina jatkuneista ”rauhanneuvotteluista”. Nyt Trump syyttää palestiinalaisia rauhanneuvotteluista vetäytymisestä! Hän toimii kuin norsu posliinikaupassa sirpaleita syntyy.  Tuolla tavalla toimien on vain ajan kysymys milloin jokin niistä osuu riittävän pahasti hänen omaan nilkkaansa.

Samaan aikaan maapalloa uhkaavat valtaisat luonnonmullistukset, joista ydinnappimiehet tai moni muukaan maailman johtajista ei välitä tuon taivaallista. Trump jopa vitsailee twiiteissään pohjoisesta USA:n keski- ja itäosien yli pyyhkäisevän kalsean pohjoisvirtauksen keskellä, että nyt olisi käyttöä sille paljon mainostetulle ilmaston lämpenemiselle. Näin siitäkin huolimatta, että poikkeukselliset sääolosuhteet johtuvat nimenomaisesti tuosta globaalista ilmaston muutoksesta. Toisaalla on rajuja myrskyjä veden tai lumen kera ja toisaalla kuivuutta, valtavia maastopaloja ja nälänhätää. Silti yksi pahimmista kasvihuone- kaasujen levittäjistä on eli USA ja presidentti Trump on sanoutunut irti päästöjen vähentämistavoitteista, kun käytännössä kaikki muut maat ovat hyväksyuneet asetetut tavoitteet. Myös monet USA:n osavaltiot ovat vastoin Trumpin päätöstö irtautua sopimuksesta päättäneet hyväksyä ilmastosopimuksen säästötavoitteet.

Satunnainen huomioitsija

 

 

 

 

 

 

 

 

Jätä kommentti

*