Uusi vuosi ja uudet kujeet

Suomi täyttää itsenäisenä tasavaltana tänä vuonna sata vuotta. Minun syntyessäni sotalapsena tuli tasavalta 25-vuotiaaksi käyden kuluttavaa sotaa entistä emämaataan vastaan. Silloin elettiin veitsen tai pitäisikö sanoa pistimen terällä. Siitä Suomi on noussut lähes kaikilla mittareilla mitattuna parhaiten kansa- kuntien joukkoon ilman ulkopuolista apua itse työllään itsensä nostaen sodan jälkeisestä puutteesta kukoistavaksi kansakunnaksi, josta voi olla ylpeä.

Paljon on puhuttu esimerkiksi Saksan ihmeestä, mutta kyllä ne olivat länsivallat, jotka läntisen Saksan nostivat sodasta takaisinjaloilleen mittavilla apu- paketeillaan. Erinomaisesta tilanteestaan huolimatta Suomessakin on nostanut päätään suorastaan rasistisia piirteitä sisältävä itsekkyys, joka ei totta vieköön sovi satavuotiaan itsenäisen Suomen imagoon. Maailmalla ängyräkonservatismi leviää kulovalkean tavoin, kun pyritään kynsin hampain pitämään kiinni  kaikista saavutetuista ja osin saavuttamattomistakin eduista. Syy siihen, ettei kaikkia minulle heti saada, kohdistetaan pakolaisiin ja muihin maahan muuttajiin. Tosiasia on kuitenkin, etteivät Euroopankaan maat tule toimeen enään pitkään ilman maahanmuuton tuomaa väestön lisäystä, kun syntyvyys kantaväestön keskuudessa ei enään riitä takaamaan väestön kasvua.

Oma lukunsa on sitten tämä Trump ilmiö. Siinä on mies, joka on syntynyt kultalusikka suussaan ja kasvanut täysin arvaamattomaksi itsekeskeiseksi monimil-jardööri-öykkäriksi. Nyt hän on saanut varsin kyseenalaisin keinoin itselleen kaikkien aikojen tosi-TV-ohjelman, jossa hän voi pompottaa mielin määrin maail- man maita ja johtajia viis välittämättä seurauksissa. Hän toimii kuin norsu porsliinikaupassa alkaen tuhota edeltäjänsä saavutuksia sairausvakuutusuudistuk- sesta maailman laajuiseen ilmaston muutokseen saakka. Niin mielelläni kuin olisinkun hänestä väärässä pelkään pahoin, että pahimmatkin skenaariot saattavat hänen kaudellaan toteutua.

Tässäpä vain muutamia hänen suunnitelmiensa seurauksista:

Maapallon ilmaston lämpeneminen jatkuu jo tasolle, jota ei voi enään pysäyttää. Pohjoisen herkkä luonto tuhotaan arktisen alueen öljynporauksella. Kaksikym- mentä miljoonaa Yhdysvaltain kansalaista menettää mahdollisuutensa kunnolliseen terveydenhoitoon, kun Herra Trump peruuttaa edeltäjänsä terveydenhuolto- uudistuksen. Trump sytyttää kansainvälisen kauppasodan, kun hän sanoutuu irti kansainvälisistä kauppasopimuksista ja ryhtyy asettamaan ulkomaan tuonnille suojatulleja. Seurauksena on tietenkin, että muutkin maat ryhtyvät asettamaan samanlaisia tulleja suojellakseen omaa tuotantoaa. Eniten minua pelottaa, että  Trump toteuttaa konservatiivisten presidenttien jatkuomaa aloittaa uusi sota jossakin päin maailmaa ja otollinen kohde olisi Lähi-Itä muka terrorismin vastaisen sodan nimissä. Siinä yhteydessä hän jyräisi Israelin toivomuksesta Palestiinan pois maailma kartalta välittäen viis joistain lausumista kahden valtion politiikasta.

Ei kovin hyvältä näytä Herra Trampin veljeily presidentti Putinin kanssa ja hänen samanaikainen nokittelunsa kiinalaisten kanssa. Se voi johtaa pahimmillaan   jo ydinaseiden kalisteluun. Onhan hän uhonnut antavansa ydinaseita Etelä-Korean käyttöön ja silloin kaukoidässä olisikin jo täysi kaaos päällä. Noista kaikista toimista, jotka ovat aivan hyvin Trampin ulottuvissa, on seurauksena pysyvät tai pitkäkestoiset vaikutuksen koko maapallolle. Silloin Herra Tramp voi onnitella itseään tehneensä pysyvän jäljen historiaa hänen omien puheidensa mukaan kaikkien aikojen parhaana presidenttinä.

Toivottavasti arvioni Trampin ja hänen kaikkien aikojen rikkaimman ja vanhoillisimma konservatiivikabinettinsa tulevista ”saavutuksista” osoittautuvat liian pessimistisiksi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jätä kommentti

*