On vaaleja ja vaaleja

Tarkasteltaessa viime vuosien vaaleja ei voi muuta kuin todeta, että vaalien toteuttaminen on melkoinen taitolaji. Aloitetaanpa tarkastelu vaikkapa brittien brexit-vaaleista niin satunnaiselle huomioitsijalle jäi niistä vaaleista vaikutelma, etteivät äänestäjät todellakaan tienneet mistä he lopultakin äänestävät. Vaalien alla oli mediassa varsinainen vyörytys ns. vaihtoehtoisia totuuksia, joissa kaikki mahdollinen esille nostettavista ikävyyksistä vyörytettiin EU:n niskaan. Vaaleissa saatiinkin aikaan EU-vastaisten tahojen selvä voitto.

Surkuhupaisinta tuon äänestyksen jäljiltä oli, että brittien EU-eroa vahvimmin ajaneet eivät kuitenkaan halunneet ottaa vastuuta eroneuvotteluista vaan vetäytyivät häntä koipien välissä taka-alalle. Niinpä Cameronin seuraajaksi pääministerinä ja konservatiivipuolueen puheen- johtajaksi nousi Cameronin hallituksen sisäministeri Theresa May.

Hänestä povattiin Britannian johtoon Margareth Thatcherin kaltaista rautarouvaa ja niin hän kuvitteli varmaan itsekin, kun pyrki ennenaikaisilla vaaleilla saamaan itselleen mahdollisimman vahvan neuvotteluaseman EU-eroneuvotteluissa kansalta saadun mandaatin turvin. Toisin kuitenkin kävi, mielipidetiedusteluissa povattu suurvoitto hupenikin itse vaaleissa kirveleväksi tappioksi, kun konservatiivit menettivät enemmistönsä parlamentissa. Niinpä May joutui hakemaan yhteistyökumppanikseen pohjois-irlantilaisen pienpuolueen vallankahvassa pysyäkseen.

Siinä kalahti vaaliajankohdalla kikkailu pahan kerran ”rautarouvan” omaan nilkkaan ja neuvotteluasema eroneuvotteluissa EU:n kanssa heikkeni huomasttavasti. Suurena uhkana on jopa koko Iso-Britannian kuningaskunnan hajoaminen, jos Skotlanti ja Pohjoi-Irlanti päättävät uhkauksensa mukaisesti irtautua briteistä. Silloin voidaan kuningaskunnan nimestä jättää huoletta iso-etuliite pois, pelkkä Britannian kuningaskunta nimenä riittää.

Itse pidän tuollaista vaalien ajankohdalla kikkailua demokratian halventamisena, jota Suomessa on tapahtunut viimeksi Kekkosen aikakaudella joskus 70-luvulla. Kyllä kansalaisten pitää voida luottaa, että heidän vaaleissa antamaansa mandaattia noudatetaan koko vaalikauden ajan. Eri asia on, jos hallitus menettää eduskunnan luottamuksen eikä uutta hallituskoaliittiota saada säällisessä ajassa kokoon. Silloin ennenaikaiset vaalit ovat ainoa ulospääsy hankalasta poliittisesta takalukosta.

Aivan oma lukunsa ovat Yhdysvaltojen presidentin vaalit, joissa on suurta sirkushuvia vaali- karjalle. Nämä viimeisimmät vaalit olivat sitten jo suurta draamaa, jota pyöritti itseään täynnä oleva monimiljardööri ja tv-diilipersoona Donald Trump. Mitkään ilkeydet eivät olleet hänelle liian pitkälle meneviä hävyttömyyksiä. Hän ilmoitti vaalitaistelunsa aikaan mm. voivansa ampua kenet tahansa mustan kansalaisen vaikka päivän valossa keskellä katua juotumatta siitä vastuuseen. Sehän vähintäinkin osoitti hänen täydellistä edesvastuuttomuuttaan ja tälläisen itserakkaan kahjon jenkit valitsivat presidentikseen.

Yhdessä tilaisuudessaa hän kehoitti suoraan Venäjää hakkeroimaan Hillary Clintonin sähköposteja ja saattamaan ne kaikkien nähtäville. Siinähän hän suoraan kehoitti ulkovaltiota puuttumaan Yhdysvaltojen presidenttikisaan. Kaiken hölmöilyn jälkeen Trump valittiin Yhdysvaltojen presidentiksi selvällä valitsijamiesten enemmistöllä vaikka hän sai lähes kolme miljoonaa ääntä vähemmän kuin hänen vastaehdokkaansa Hillary Clinton.

Astuttuaan presidentin virkaan Trump ilmoitti olevansa kaikkien aikojen paras presidentti Yhdysvaltojen hintoriassa. Siitä todisteena hän yritti mitätöidä edeltäjänsä Barack Obaman aikaansaaman terveydenhuollon uudistuksen kuitenkin siinä onnistumatta. Edelleen hän ilmoitti Yhdysvaltojen irtautuvan ilmaston muutoksen jarruttamiseen tähtäävästä sopimuksesta, joka hänen mukaansa sotii hänen Amerikka ensin politiikkaansa.

Niinpä kivihiilen poltto on lisääntynyt ja öljynporauslupia harkitaan taas luonnon säilymisen kannalta aroille alueille. Hän on sanonut irtautuvansa kansainvälisistä kauppasopimuksista aikoen neuvotella ne kokonaan uudelleen, jne… Lisäksi hän alkajaisiksi erotteli surutta itse nimittämiään virkamiehiä ja naisia, kun he eivät ollee tarpeeksi nöyriä palvelijoita tai heidän yhteyksensä Venäjään olivat vaarassa sotkea Trumpin itsensä Venäjllä vehkeilyyn. Siinäpä nyt alkuun kaikkien aikojen parhaan presidentin virkauran alkutoimia.

Ehkä yksi älyttömämmistä hänen möläytykistään on ollut haukkua Afrikan valtioita persläpimaiksi. Jos hänen ns. faktat on todettu paikkansa pitämättömiksi on hän kertonut niiden olevan vaihtoehtoisia faktoja, valheiksi hän ei niitä tunnusta. Eihän kaikkien aikojen paras presidentti voi olla väärässä. Toki osittain hänen politiikkansa ansiosta työllisyys on noussut merkittävästi. Nousu tosin alkoi jo ennen hänen presidentiksi tuloaan, kun maailman talous kääntyi pitkän laskukauden jälkeen nousuun. Sitä kehitystä Trump ei kuitenkan ole saanut onnekseen pysäytettyä.

Maaliskuussa valitaan puolestaan Venäjällä presidentiksi Vladimir Putin, koska muita varteen- otettavia vaihtoehtoja ei ole. Ne on kampitettu ulos vaaleista jo hyvissä ajoin ennen vaaleja. Vastustajia on murhattu, vangittu tai tavalla tai toisella heidän vaalikelpoisuutensa on mitätöity. Siis kaiken kaikkiaan Venäjän olosuhteissa aivan normaalit vaalit. Siinä sivussa Venäjä on todellakin aktiivisesti osallistunut vaikuttamiseen myös muiden vaaleihin.

Suomen presidetin vaalit käytiin juuri ja niitä voidaan sanoa demokratian oppitunniksi. Vaalitaistelu sujui ilman vastustajien haukkumista tai mustamaalaamista. Järjestys vaalipaikoilla säilyi hyvin, ei ollut havaittavissa valheiden tai vaihtoehtoisten totuuksien levittelyä eikä ulkopuolisia vaikutusyrityksiä. Kaiken kaikkiaan ihmiset saivat käyttää äänioikeuttaan varmasti maailman vapaimmissa vaaleissa. Tokihan niitä moititaan värittömyydestä, mutta kyllä ainakin minä koen mieluummin hyvin hoidetut demokraattiset vaalit kuin värikkäät ja repivät näennäisvaalit.

Demokratian ja vaalijärjestelmän toimivuudesta saamme olla ylpeästi suomalaisia. Olen mielelläni yksi teistä, YT Satunnainen huomioitsija