Valehtelijoidenklubi

Valehtelijoidenklubin johtohahmot New York Timesin yhteiskuvassa

Näin kekrin ja halloweenin aikaan on sopiva ajankohta tarkastella menoa kansainvälisen politiikan kentillä, jossa jylläävät kaikenmaailan trollit ja valeuutisten levittäjät. Olen siltä pohjalta laatinut oman listani kansainvälisen politiikan valehtelijoidenklubin jäseniksi politiikan huipulta.

Klubin kruunaamaton kuningas on ehdottomasti maailman mahtavimman maan presidentti Donald Trump, joka käytännössä suoltaa valheita jatkuvasti. Olen jo aiemmin todennut, että hän pelaa TV-formaatinsa mukaista diilipeliään koko maapallolla.  Juuri 31.10.2019 edustajainhuone päätti kuitenkin aloittaa julkiset virkarikoskuulemiset Trumpin vehkeilystä poliittisten vastustajiensa mustamaalaamiseksi. Tosin valtakunnan oikeuteen joutuminen edellyttäisi vielä kongressin ylähuoneen päätöstä ja siellä republikaaneilla on enemmistö, joten tuskinpa Trump valtakunnanoikeuteen joutuu vaikka näytöt vehkeilystä olisivat miten aukottomat tahansa. Niin tiukasti republikaanit ovat hirttäytyneet Trumpin henkilöön.

Hyvänä kakkosena ja perintöprinssinä tulee Britannian meuhkaava pääminsteri Boris Johnson. Brexit äänestyksen yhteydessä hän Lontoon pormestarina levitti täysin valheellista tietoa siitä, miten hävyttömästi EU kohtelee Britanniaa estäen maan itsenäisen toiminnan ja maksattaen kohtuuttomasti  kulujaan briteillä. Sillä hän sai aikaan sen, että brexitin kannattajat voittivat äänin 51,9 – 48,9 äänestyksen ja Britannia käynnisti jo yli kolme vuotta kestäneen eroprosessin EU:sta. Nyt on nähty mitä tuo brittien itsenäinen toiminta on, kun parlamentti ei ole pystynyt päättämään EU-eron ehdoista ja maa on ajautunut jo toisen kerran ennenaikaisiin vaaleihin prosessin aikana.

Pahimmillaan Johnsonin valheet voivat johtaa sopimuksettomaan eroon EU:sta, Skotlannin irtautumiseen Britanniasta ja Pohjois-Irlannin muuttumiseksi jälleen unionistien ja katolilaisten väliseksi taistelutantereeksi. Yksinkertaisin ulospääsy tilanteesta olisi järjestää uusi äänestys brexitistä vähemmän valheellisin pohjatiedoin. Toki sekään ei varmuudella toisi ratkaisua järjettömään asetelmaan.

Nämä kaksi meuhkaajaa ovat saaneet aikaan sen, että Venäjän presidentti Vladimir Putin näyttäytyy suorastaan erinomaisena valtiomiehenä vaikka toimii taustapiruna lähes kaikissa kansainvälisissä konflikteissa. Kansainvälisessä politiikassa hän on kuitenkin taitava peluri, joka ei jää varsinaisesti kiinni valheellisista toimistaan. Krimin haltuunotonkin hän hoiti niin, ettei Venäjän arvovalta juurikaan kärsinyt. Itä-Ukrainan selkkauksessakin hän on pystynyt pitämään virallisen Venäjän näennäisesti irrallaan. Itä-Ukrainan osalta tilanne voi normalisoitua, mutta Krimistä Venäjä ei varmastikaan missään olosuhteista enään luovu.

Kaiken aikaa Venäjä on kuitenkin vahvistanut otettaan mm. Lähi-idässä ja kehittyvissä maissa muuallakin. Mitä ilmeisimmin Venäjän trollitehtaat ovat länteen suuntautuvien kyberhyökkäysten takan vaikka virallinenVenäjä ei sitä myönnäkkään. Putin on käynyt kovan KGB- ajan koulutuksen ja hallitsee kansainvälisen politiikan ja siihen vaikuttamisen metkut.

Lähes samanlainen tilanne on Kiinan presidentin Xi Jinpingin kohdalla. Hänkin näyttäytyy kansainvälisessä politiikassa lähes hyväntekijänä, kun hän rahoittaa länsimaisia investointeja ja rakentaa kiinalaisella rahalla Afrikan maiden infrastruktuuri-hankkeita. Niin hän kietoo valtiot ja yritykset velkavankeuteen ja kiinalaisten otteeseen  useiksi vuosikymmeniksi. Samaan aikaan hän tiukentaa otettaa omassa maassaan mm. Uiguri-alueella, Tiibetissä  ja Hongkongissa sekä lähialueilla lisäämällä painostustaan Taiwania kohtaan ja kaappaamalla merialueita Etelä-Kiinan merellä.

Isojen poikien lisäksi kuuluu samaan klubiin lukematon joukko pikku-prinssejä kuten esimerkiksi Pohjois-Korean päämies Kim Jong-un, Turkin presodentti Recep Tayyip Erdogan, Unkarin pääministeri Viktor Orban, puolalaisen Laki ja Oikeus puolueen puheenjohtaja Jaroslaw Kaczyaski, Iranin uskonnollinen johtaja Ali Khamenei, Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammed Bin Salman ja Brasilian presidentti Jair Bolsonaro sekä lukuisa joukko pienempiä tekijöitä, joiden valheet eivät kanna globaalille tasolle saakka vaikka paikallisesti tekevätkin merkittävää vahinkoa.

 

 

Kommentit

 • WappuSatanen

  Mutta eikö siellä klubin pyöreän pöydän ympärillä
  istuvien ulkomaan kieliä puhuvien päiden takana
  vasemmalla seisoskele tutun näköinen mies ?

  Kyllä, sehän on Antti Rinne. Onko vasta kokeilujäsenä
  vai joko näytöt olisi ihan täysjäsenyyteen asti….

 • Anssi Rajasärkkä

  Kyllä Anttikin voisi olla jokinlainen kokelasjäsen, mutta on hänestä vielä valtava loikka näihin suurvalehtelijoihin. Mitä tuohon vappusataseen tulee niin eiköhän se ajan kanssa toteudu. Minkähänlaisia vaalilupauksia sitä toisilla oli, jos niitä ruvetaan asiaa yhtä tarkasti heidän osaltaan tutkimaan.

 • Hoitajamitoitus

  Eläkeiden korotus ajan kanssa toteutuu, mutta ei Antin
  toimesta. Siinä hallituksessa ei Demarit istu.

  Kansalla on pitkä muisti !

  Aina kun Antin suu avautuu, PS:ten kannatus kasvaa

 • Anssi Rajasärkkä

  Tämä nyt menee jo rankasti ohi blogini otsikoinnin, mutta kommentoinpahan kumminkin. Olen kommentoijien kanssa samaa mieltä, että oli demareilta suuri virhe yleensäkin valita Antti Rinne puheenjohtajakseen. Sen jyräsivät läpi ilmeisesti ay-demarit ja nyt duunarit siirtyvät sankoin joukoin persuihin jotka lihovat tekemättä yhtään mitään muuta kuin jankutta-vat samaa mantraa maahanmuutajista ja ilmastonmuutok-sesta.

 • Oma napa

  Mikä on tämän maahanmuuton tai työperäisen maahanmuuton perimmäinen tavoite ? Eikö se ole
  yksiselitteisesti oman hyvinvoinnin ylläpito ja takaaminen.

  Tuo jos mikä on omaan napaan tuijottamista. Oma
  hyvinvointi ja elintason säilyminen näyttäisi tuovan joillekin
  oikeutuksen riistää. Ennen noita elintason ylläpitäjiä kutsuttiin orjiksi. Hävettää tuollainen kaksinaismoraali

  Usein kuulee perusteina, että Suomi tarvitsee bussikuskeja, siistijöitä, kokkeja tai hoiva-avustajia, kun
  tuollainen työ ei Suomalaisille kelpaa, eli haluamme
  palvelijoita itsellemme. Mihin tuo halu perustuu ? Siihen, että koemme olevamme oikeutettuja saavutetun elintason/etuuksien ylläpitämiseen vaikka ryöstämällä
  tekijät muualta.

Kommentointi on suljettu.