Valehtemalla valtaan eli populismin todelliset kasvot

Donald Trumpin voitto Yhdysvaltojen presidentin vaaleissa lamaannutti minut täysin, että maailman mahtavimassa valtiossa voikin nousta presidentiksi älyttömällä meuhkaamisella, valehtemalla surutta kaikissa haastattelutilanteissa, haukkumalla naiset, vähemmistöt, vaalivastustajansa ja vallassa olevan presidentin kaikkien aikojen huonoimmaksi. Silti valkoinen työväestö ja keskiluokka äänesti Trumpin presidentiksi. Kuvaavaa USA:n ns. demokraattisille vaaleille on, että itseasiassa Trump hävisi koko maan äänissä Clintonille n. 2,5 miljoonalla äänellä, mutta tulei silti valituksi selvällä valitsijamiesten enemmistöllä presidentiksi. Kaikkein paihimmalta näyttää epäily, että Venäjä olisi hakkeroimalla vaikuttanut vaalien lopputuloksiin ns. vaankieliosavaltioissa, joissa Trump sai juuri tarvittavan enemmistön ääniä ja siten niiden osavaltioiden kaikki valitsijamiehet taakseen.

Nyttemmin Trump on käytännössä pyörtänyt kaikki vaalitaiston sanomisensa ja ryhtynyt puhumaan aivan eri äänellä kuin vaalitaistopuheissaan. Enään ei Meksikon rajalle rakenneta muuria korkeintaan jokin aidantapainen eikä sitäkään maksateta meksikkolaisilla. Nyt Hillary Clinonia nimitetään hienoksi ihmiseksi eikä ole puhettakaan hänen asettamisestaan syytteeseen sähköpostijupakassa. Kaikesta myönteisestä kehityksestä hänen käyttäytymisessään huolimatta Trump on kokoamassa kabinettiinsa kaikien aikojen konservatiivisimman joukkion. Se ei lupaa hyvää hänen valtakautensa tuloksille. Hän on lyttäämässä ilmaston muutoksen vastaiset toimet, kumoaa kaikki solmitut vapaakauppasopimukset sekä Obaman aikaansaaman terveydenhuoltouudistuksen   ja  aborttioikeudet. Onpa jopa väläytelty maailmanlaajuisten kauppasotien mahdollisuutta, jos Trump toteuttaa kauppapoliittiset aikeensa.

Toisin sanoen Trampin aikana Yhdysvallat ottaa niin valtiollisella kuin kansainväliselläkin tasolla kehityksessä vuosikymmenien loikan taaksepäin. Pahin pelkoni on, että myös Euroopassa populistiset ääriliikkeet ottavat oppia Trumpin taktiikasta ja kenties jopa saavuttavat merkittävän jalansijan valtioidensa politiikassa. Onneksi itävaltalaiset osoittivat suoraselkäisyytensä maan presidentinvaalien uusintakierroksella ja lähes jyräsivät populistisen äärioikeiston ehdokkaan valitsemalla presidentiksi vihreiden kokeneen ehdokkaan. Seuraavaksi valtaannousua kärkkyy populistisen äärioikeiston ehdokas Alankomaissa, sitten Ranskassa ja varmaan yritystä löytyy myöskin Saksassa vaikka Angela Merkelin asema näyttääkin siellä edelleen vahvalta.

Myös kahdessa maassa suoritetut kansanäänestykset EU:sa pysymisestä ja perustuslain muutoksesta ovet osoittaneet sen, että noissa äänestyksissä kansa on äänestänyt aivan muista asioista kuin varsinaisesta aiheesta. Niin Britanniassa kuin Italiassakin haluttiin pudottaa vallasta istuvat pääministerit ja niissä pyrkimyksissä onnistutiin. Britannian brexit äänestyksessä laitettin eroa kannattaneiden toimesta kaikki epämiellyttävät asiat EU:n syyksi ja sitten, kun ero- puoli yllättäen voittikin kansanäänestyksessä, vetäytyivät kaikkein äänekkäimmin eroa vaatineet poliitikot sivuun ja jättivät vastuun eroprosessin hoidosta toisille henkilöille. Oikeastaan vielä nytkään useiden kuukausien brexit-äänestyksen jäjkeen Britannissa ei täysin tiedetä miten pitäisi toimia. Ilmeisesti mieli tekisi pysyä edelleen EU:ssa, mutta kansanäänestyksen tuloksen ylikin on vaikeaa kävellä.

Oi aikoja oi tapoja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Laitoin peukun yleiseltä tutkielman kannalta;

  EU:ssa huolettaa esimerkiksi se, tähän juttuun liittyen, että aikoinaan natsit pääsivät valtaan vaaleissa laillisin keinoin, vaikka taustalla oli mitä kummallisimpia ilmiöitä.

  Uskoakseni samanlainen prosessi on mahdollinen oikeastaan demokratiassa koska tahansa – olemme hyvään systeemiimme luottavaisia – ihmiset ovat oikeusjärjestyksessämme hyviä, kunnes (vasta) oikeudessa voidaan toisin todeta, jos oikeus on enää vallankaappauksen jälkeen olemassa.

  Seurasin vain pintapuolisesti yhdysvaltalaista keskustelua, joten asiaperusteinen puolen valintani on jäänyt vajaaksi – on tekemättä.

  Muistaakseni DT kutsui venäläiset avustajikseen vaalikampanjassaan hakkeroimaan kilpakumppaninsa sähköposteja, eikö vain? joten niin on voinut käydäkin – tai on vain puhetta – …

  Aikoinaan oli paljon pohdintaa siitä, miksi Yhdysvallat säilyi natsismin aikaan demokratiana suunnilleen samanlaisissa laman olosuhteissa kuin Saksa aikoinaan oli – yleishuolesi on aina aiheellinen.

  yksityisiä mietteitä lisää illemmalla

 • Mustamies

  Ameriikassa voipi mennä niinkin miten Trumppi uhkaili ennen vaaleja, tai loppujen lopuksi mikään ei muutu.
  Ainakin meidän maassa valtaan pyrkijät lupaa aina ennen vaaleja ”äänestäjille” kaikkea hyvää; maasta taivaaseen.
  Mutta todellisuus on kaikkea muuta nyt, kun on tämänkin hallituksen tekoset nähty !
  EU:sta en uskalla ennustaa mitään, koska Euroopassa on kaikki toiminnot hyvin epävarmalla pohjalla !

 • Ttapani

  Tapahtuiko USAssa vääryys,
  Kun yhteiskunnan tukiranka eli työtätekevä ja veroja maksava väestö halusi presidentiksi miehen, joka haluaa lisää työtä omaan maahansa?

  Mikä tai mitkä suomalaiset poliittiset puolueet eivät ole populistisia?

Kommentointi on suljettu.