Vastakkainasettelun yhteiskunnat

Yhdysvaltain tuleva presidentti - toivottavasti ja maailma maailma pelastuu.

Maailma on ajautunut kohden yhä syvenevää vastakkainasettelua ja sitä vain ruokkii lööppi-uutisointi. Yhdysvalloissa Trumpin politiikka pyrkii entisestään syventämään poliittisten leirien vastakkainasettelua. Luulisi, että presidentti paremminkin pyrkisi yhdistämään kansaa kuin kasvattamaan yhteiskunnan eriarvoistumista. Media seuraa tiiviisti Trumpia askel askeleelta saadakseen mahdollisimman herkulisia lööppejä Trumpin möläytyksistä. Samalla se tulee edistäneeksi Trumpin vaalikampanjaa, kun hänen demokraattista vastaehdokastaan ei juurikaan otsikoissa näy.

Trump pelaa diili-ohjelmasta tuttua peliään koko ihmiskunnan tulevaisuudella, kun hän ei tunnusta ilmastonmuutosta, maapallon saastumista eikä kunnioita mitään edeltäjiensä aikana solmittuja kansainvälisiä sopimuksia. Kaikki, jotka eivät hänen hallinnossaan osoita häntä kohtaan kunnioitusta saavat diili-pelin mukaisesti potkut. Heitä on ilmeisesti presidenttikauden aikana ollut korkeistakin viroista vähintäinkin useita kymmeniä ellei peräti satoja, kun kaikki vähäisemmätkin toimijat otetaan huomioon.

Hän noudattaa samaa kaavaa näissäkin valeissa, joilla hän voitti edelliset presidentin vaalit vaikka hävisi valtakunnallisesti Clintonille kolmella miljoonalla äänellä. Kaava on yksinkertainen: valehtelemalla valtaan. Hän suoltaa valheita siihen tahtiin, etteivät faktantarkastajat pysy millään perässä oikomassa valheelisia tietoja.

Surullisinta on, että sama suuntaus on levinnyt laajemmallekin maailman maihin, kun populistiset ääritahot ovat huomanneet menetelmän toimivan. Presidentti Koivisto vertasi aikoinaan toimittajia hyvin sopuleihin, jotka rynnivät suurina laumoina kohu-uutisiksi mieltäviensä aiheiden perässä. Pahin tilanne on maissa, joissa maiden johto on äärikansallisten käsissä. Etsimättä tulee mieleen ainakin Venäjä, Valko-Venäjä, Puola, Unkari, Turkki, Brasilia, Venetzuela, Kiina ja Pohjois-Korea Yhdysvaltojen lisäksi.

Mikäli sama suuntaus jatkuu ja kenties jopa laajenee olemme hyvin pian 30- luvun tilanteessa, jossa aletaan kalistella miekkoja. Nykyaikana miekkojen kalistelu on hieman toista kuin vielä 30-luvulla, kun tekniikka mahdollistaa ääritilanteessa laajojen alueiden täydellisen tuhoamisen. Mahdollinen Trumpin valinta jatkokaudelle saattaisi merkitä sitä, että häneltä häviää viimeisetkin toiminnan pidäkkeet. Hän voi aivan hyvin tavoitella suuren sotapresidentin mainetta historian lehdille.

Yhdysvaltojen presidentin vaalit ovat parin päivän päästä ja niissä voi käydä aivan miten vain. Paras lopputulos olisi, että Baiden voittaisi selvällä erolla niin, etteivät Trump ja hänen kannattajansa voisi enään yrittää vääntää vaalin lopputulosta toiseksi. Trumpin toimintatavat tietäen hän itse ei ainakaan tulisi missään olosuhteissa tunnustamaan tappiotaan, mutta toivottavasti edes republikaanit puolueena tyytyisi tulokseen eikä hirttäytyisi Trumpin liekaan.

Baidenin niukka voitto olisi kaikkein pahin vaalitulos sillä se käynnistäisi ennennäkemättömän kaaoksen ja vaaleista tulisi vapaiden vaalien irvikuva, joka löisi laudalta jopa Valko-Venäjän vaalit. Lopulta Trumpin nimittämät korkeimman oikeuden tuomarit ratkaisisivat tilanteen niin, että esimerkiksi suuri osa postiäänistä hylättäisiin ja Trump saataisiin voittajaksi. Toivotaan parasta, mutta pelätään pahinta, jolloin vastakkainasettelu vain syvenee niin jenkeissä kuin maailmalla muutoinkin.