Mittee työ tiettä kesällä

Savon Sanomien keskiviikon (7.7.) lehdessä oli julkaistu ammattiopistosta valmistuneiden opiskelijoiden nimiä.

Sepä herätti kysymyksen, eihän kouluissa ole ketään kesällä, vai onko kesälomista huolimatta.

Koulujen toimistohenkilökunta työskentelee kesälläkin, lomien takia pienellä henkilömäärällä, edes pahin flunssakausi

ei ole niin raskas kuin kesien työruuhka koulujen toimistoissa.  Vaikka ei ole koulua, niin opiskelijapalveluja tarvitaan kesäisinkin, koska valmistuminen voi sattua kesään, kun kurssit tulee täyteen, lisäksi asiakaspalvelun pitää pelata.

Itseasiassa toimistoväen kiireet ovat kesällä suurimmillaan.  Yhteisvalinnan tulosten julkistamista varten täytyy ennakkoon tehdä 4-8 arkin toimintaohjeet valituille opintoaloittain, Savon ammattiopistossa aloja on 180, mukaan OPH:n tiedote, n. 2500 kirjepinkkaa.

Juhannukseen mennessä käsitellään ilmoitukset opintopaikan vastaanotosta sekä tallennetaan ne opintopolun rekisteriin.  Varasijoille valituille lähetetään OPH:n ohjeiden mukainen tiedote.

Haravoidaan keskeyttäneiden tilanne opintoaloittain, otetaan yhteyttä keskeyttäneisiin, tulevatko jatkamaan vai ei.  Keskeytyksessä olevien  opintoviikot muuttuvat 1.8. opintopisteiksi, kerroin 1,5.

Heinäkuun lopulla alkaa yhteishaun toinen hakukierros ja eikun sama rumba soi uudelleen.  Pahimpaan loma-aikaan koulujen toimistoissa ollaan

melkoisessa työpaineessa.  Saattaa käydä niinkin, että iso yksikkö hoitaa pienempien asiatkin.

Elokuun alussa selvitellään yhteishaun tuloksia kuten aiemminkin.  Oppilaslistat pitää olla valmiina 11.8 mennessä eri aloille oppilashallinto-ohjelmassa.

Saavuttuaan kouluuun opiskelijat hakevat opintotukea, TE-keskuksen tukea, asumistukea ja erilaisia matkakortteja, parkkipaikkoja.  Näiden käsittely pitää tehdä hallinnollisen tarkasti Kelan ja muiden viranomaisten vaatimusten mukaan. On melko yleistä, että opiskelija ei osaa täyttää lomakkeita itse ekakerralla, vain kolmasosa saa ne täytettyä netissä. Ainkin itse koen olevani etuoikeutettu; tulen sitten elokuussa valmiiksi katettuun pöytään, saan keskittyä opettamiseen.  Sen vuoksi koetan itse tunnollisesti ja nopeasti ilmoittaa saapuneista oppilaista, poissaoloista ja opintosuorituksista viikottain tai kuukausittain määräaikojen mukaisesti opintotoimistoon.  Kelalla on omat ohjeensa ja se seuraa opiskelijan koulussaoloa ja vaatii ilmoittamaan, ellei opiskelija ole läsnä riittävästi.  On kaikkien etu, että asiat hoidetaan täsmällisesti.