Painu h……iin vai torin alle

Julkisuudessa on käyty keskustelua toripysäköinnin vaikeudesta Kuopiossa.  Alkujaan oli vain yksi kerros, josta oli helppoa tulla sisään Pohjoisesta

ja poistua Pohjoiseen.  Etelästätulijan piti siis kiertää torin ympäri mennentullen, mikä herätti närää etelästätulijoissa, lisäksi piti kiertää turhaan muutenkin ahtaassa keskustassa.

Toripysäköinnin uskottiin helpottuvan, kun viiden vuoden rakentamisen jälkeen torin alle tuli kaksi kerrosta lisää entisen alle, ja poistumistie tuli Etelään Haapaniemenkadulle ja sisäänajo myöskin Etelästä Puijonkadulta, myös Pohjoisesta tuli sisäänajo Puijonkadulta ja ja poistuminen Haapanimenkadulle, ainakin kaupungin havainnekuvan mukaan nettisivuilla.

Jos minä ajaisin etelästäpäin, niin pysyisin K3 -kerroksessa, tosin se on kaikista pienin kolmesta parkkikerroksesta, mutta selkein, tosin yksi väylä on umpikuja kerrosten välisen liikenteen vuoksi.

K2 -kerrokseen pääsee pohjoisesta sisään ja ulos sekä etelään K3:n kautta.  K2:ssa hämmennystä aiheuttaa se, että liikenne on osittain  vaemmanpuolista, lisäksi on yksisuuntaisia osia ja kaksisuuntaisia osia, joissa liikenne on vasemmanpuolista.  Jos neljänneksipohjoimman kohdalla olet väärin sijoittunut, joudut ajamaan ulos.  Yksisuuntaiset kohtaavat jossain keskivaiheilla, merkkien seuraaminen on varmaan hämmentävää – labyrinttimäistä. Esimerkiksi kauppakeksus Minnan kolmekerroksisessa parkkitalossa on yksinkertaista ajaa kun liikennevirta on oikeanpuoleista koko ajan, samoin Itäkeskuksessa Helsingissä.

Samat ongelmat kuin K2:ssa toistuvat K1:ssä; Jos Sokoksen kohdalla et ole kääntynyt parkkiin, joudut pihalle – ja vasemmnapuoleista ajoa mennen- tullen pohjoisosassa parkkia – on siinä maalaisserkut ihmeissään. Kiireellä kun tekkee, niin sutta tulee, vai mites se meni. Saatan tässä itsekin jo seota, joten noudata virallisia ajo-ohjeita kuitenkin.  Onnea matkaan!