Älä kerro diagnoosiasi lääkärille

Muistatko sen ajan, kun lääkärit olivat tyytyväisiä siitä, että tunnet oman ja perheenjäsentesi normaalin käyttäytymisen, olemisen ja perusterveyden tilan?

Tiesit, että milloin se ei ole normaalia ja tarvitset joko itse tai muut hoitoa. Siitä oli hyötyä lääkäreille, eikä kukaan pahastunut siitä.

Sen aika on selkeästi ollut ohi viime vuodet.

Vanhan linjan lääkärit ovat katoava luonnon vara, koska heitä jää koko ajan eläkkeelle yksi kerrallaan. He ovat tai olivat niitä lääkäreitä, jotka ilkesivät kaivella sen paksun kirjan esille asiakkaan nähden, jos eivät jotain vaivaa heti hoksanneet sen yli 30 vuoden työurakankaan jälkeen.

He eivät kokeneet olevansa yhtään sen epäpätevämpiä kuin muutkaan alansa ammattilaiset. Itse asiassa pidän heitä yhä paljon ammattimaisempana kuin monia muita nykylääkäreitä, jotka toimivat yleislääkäreinä tänä päivänä.

He myönsivät, jos eivät tienneet vaivasta mitään, vaikka olisivatkin selanneet sen paksun oppaankin läpi siinä vastaanotolla ja mikä tärkeintä, tutkineet perusteellisesti potilaan. Tuon tilanteen tullessa he ohjasivat ihmisen automaattisesti häntä pätevämmän tykö, erikoislääkärin pakeille lähetteen kera.

Mitä moni nykylääkäri tekee. Se mitä hän ei pysty suorilta toteamaan, ei ole olemassa. Uskottavuushan siinä viimeistään menisi, kun näin digiaikana kaivelisi perinteisen kirjan esiin. Kirjathan kuvastaa vanhaa tietoa ja kuka sitä haluaa. Minun lääkärinä pitää hallita kaikki tieto, kun sitä nykyaikana on saatavillakin niin helposti.

Kuulostaa osittain Kela lääkäriltä, mutta puhe on lääkäreistä joita toimii ihan julkisen puolen terveydenhuollossa. Mikä lie luulotautinen, kun en ottanut selkoa.

Minä menin heinäkuussa 2020 ensimmäisen kerran kertomaan, että olen niin flunssainen, etten kykene töihin.

Maksoin juuri 4.12.2020 mielelläni 120 euron laskun Terveystalolle siitä, että sain viimein marraskuun loppu puolella antibioottikuurin heinäkuussa alkaneen sairastelun vuoksi.

Minulta kysyttiin Terveystalolla, että milloin sairastelusi alkoi. Vastasin rehellisesti, että heinäkuussa, mutta ei tuntunut juuri julkista terveydenhuoltoa kiinnostavan. Antoivat letkun, jolla puhallella pulloon.

No, Terveystalolta sain viimein sen antibioottikuurin ja sairastelu loppui siihen. Nyt on vain edessä kuntoutuminen pitkän sairastelun jälkeen.

Minulla oli niinkin monimutkainen sairaus, kuin pitkittynyt poskiontelontulehdus.

Olin tuuminut jo aiemmin julkiselle puolelle, että eipä paljon huvittaisi tähän kuntoon enää koronaa ottaa, mutta onneksi sen verran on kuitenkin ottauduttu, että kolmesti todettu, että ei ole koronaa.

En tiedä onko syyttäminen itseäni siitä, että tiesin ilman lääkärin opintoja mikä minua vaivaa ja mikä voisi olla avuksi, etten saanut julkiselta hoitoa, mutta minua harmittaa enemmän maksaa se n. 20 euron lasku kuin se yli 120 euron lasku, koska jälkinmäisestä sain kuukausien odottelun jälkeen avun ja heti.

Ylä-Savon SOTE:n hoitajat tekevät työtään suurella sydämellä ja ammattitaidolla. Samaa olen kuullut kaikilta muiltakin kansalaisilta, niin minusta on suuri vääryys, että heidän ammattitaito valuu toisinaan hukkaan sen vuoksi, että jotkut nykylääkärit ovat niin ylpeitä, että he ottavat loukkauksena omaa ammattiosaamistaan kohtaan sen, että jos potilas osaa itsekin ehdotella, että mikä häntä voisi ehkä vaivata.

Sinä nuori lääkäri tai lääkäriksi valmistuva muista se, että vaikka mekin potenttiaaliset potilaat olemme kyllä kuulleet siitä, että mikä teillä terveydenhuollossa on työyhteisössä se hierarkia, niin me emme välitä siitä, vaan siitä, että kuka meidät kohtaa parhaiten ja se on usein se sairaanhoitaja.

Arvosta häntä kuin sitä kirjaa, jonka vanhan ajan lääkärit aukaisi silloin, kun hänellä ei ollut aavistustakaan mikä voisi olla potilaalla vaivana.