Vinkkejä rannalle

 

Kelit suosii ja lapset kinuaa rannalle.

Mitä pitää ottaa vanhempana huomioon jo ennen kuin lähdette rannalle?

Valmistele lapsesi hyvin jo ennakkoon. Kerro säännöt, joista pidetään ehdottomasti kiinni tai tulee oitis kotiin lähtö tulipa paha mieli tai ei.

Ole realistinen. Todenäköisesti uimareissusta ei tule sinulle mukava, etenkin jos mukana on eri ikäisiä lapsia.

Mitä isompia lapset ovat, niin sitä isommat ovat riski sattua jotain. Varsinkin, jos mukana on koululaisia, jotka eivät osaa vielä kunnolla uida.

Paikalla, kun voi sattua olemaan luokkakavereita, jotka osaavat uida syvemmälläkin, sukeltaa, kellua, tehdä voltteja ja he myös mahdollisesti painivat vedessä sisarustensa tai muiden kavereidensa kanssa.

On luonnollista, että se omakin lapsi haluaa sinne mukaan. Ole valmis olemaan se paska äiti tai/ja isi, kun kiellät menemästä mukaan. Äläkä anna periksi, vaikka lapsesi huutaisi naama punaisena sinulle jopa litanjan kirosanoja satapäisen auringon palvojien kuullen ja saat pahoja katseita, kun olet antanut mussukkaisesi sellaisia oppia ja sanoa.

Jokaiselle kellukkeet, jotka ovat riittävät ja ne pidetään päällä myös rannalla leikkiessä. Tässä kohtaa voi hitusen joustaa kouluikäisten kohdalla, mutta ehdottomasti ei alle kouluikäisten kanssa. Osaavatpa he uida tai ei.

Miksi?

Olet varmasti vanhempana todennut sen, että pieni lapsi voi ykskaks kirmata minne sattuu. Ei tarvitse omata hirveästi mielikuvitusta, että hoksaa miten vaarallista se on veden äärellä.

Muista, että hukkuminen voi tapahtua myös rantavedessä. Se on yksi liukas kivi pohjassa ja luiskis. Lapsesi voi vähintään vetää lahjakkaasti vettä sisuksiinsa. Jos pahinta ei tapahdukaan, niin siitä voi jäädä kammo veteen ja uimaan harjoittelut voi jäädä siihen paikkaan.

Älä lähde rannalle lasten kanssa, jos et ole valmis menemään itse veteen niin, että lapset uivat sinun ja rannan välissä!

Missään nimessä älä valtuuta sisaruksia huolehtimaan toisistaan ja tämä on se mikä minua monesti rannalla raivostuttaa ja harmittaa lasten puolesta.

Viimeksi toissapäivänä sain todistaa, kun joku mies huuteli rannalta ohjeita lapsille ja lopulta, kun käskyt eivät menneet perille, niin mies pyysi isompaa lasta ohjeistamaan pienempäänsä. Ei, ei, ei ja vielä kerran ei!

Henkilökohtaisesti minusta tuo on väärin jo ihan siksikin, että aikuiset huolehtii aina lapsista, eivätkä lapset toisistaan. Jokainen voi kuvitella sitä lapsen tuntojen tuskaa, jos jotain sattuu sisarukselle tai kaverille hänelle aikuisen asettaman vahtivuoron aikana. Saati, jos ja kun aikuinen paniikin hetkellä huutaa, että Sinunhan piti vahtia häntä!

3-5 vuotiaat pidetään vedessä vähintään käden ulottuvilla ja 2-3,5 vuotiaita pidetään käsissään vedessä. Vauvat ja taaperot ovat luonnollisesti sylissä. Vielä kerran, aikuisen sylissä, ei sisaruksen.

Etenkin, jos pieniä lapsia on useampi kuin kaksi, niin mukaan pyydetään toinen aikuinen, vaikka lapsesi olisi vuorattu kellukkeilla. Miksi? Jos yhdelle sattuu jotain, niin kuka silloin katsoo toisten perään, jos heitä on mukana kunnon katras?

Lasten kanssa rannalle lähtiessä on turha kuvitella ottavansa aurinkoa, rassaavansa puhelinta, lukevansa kirjoja ja juttelevansa rauhassa rannalla tuttujen kanssa. Jos et ole valmis omistautumaan täysin lasten vahtimiselle, niin älä lähde rannalla ollenkaan.

Vaikka lapsesi olisi rannalla ja vedessä tuttava perheen kanssa, joka on sattunut paikalle yhtäaikaa tai menettepä, vaikka yhdessäkin, niin älä luota siihen, että kyllä ne muut aikuiset minunkin lapset katsoo tuossa samalla. Ei, ei ja ei. Sinä olet vastuussa omista lapsistasi.

Vaikka lapsi osaisi uida, niin itse en henkilökohtaisesti päästäisi edes koululaisia ilman aikuista rannalle. Olipa mukana vaikka kelluntapuku.

Minun lapseni haluaisi kovasti sukellella. Olen ehkä tylsä äiti, mutta olen antanut säännöksi, että yhtään ei ole lupaa sukellella ennen kuin osataan myös uida pintaan.

Lapset ovat yllättävän fiksuja. Lapseni kysyi minulta syytä komentooni. Hän hoksasi heti syyn, kun kysyin, että Jos sinä sukellat, etkä osaa uida, niin mitenkä sinä pääset sieltä veden alta pois?

Varaa mukaan suolaista naposteltavaa, älä sokerisia herkkuja. Usko pois, et halua lapsellesi sokerihumalaa veden äärellä. Paljon juomista ja aurinko rasvaa. Hatut, jotka on hyvä olla välillä päässä myös polskutellessa. Kellukkeita iso kasa.

Pelastusliivit ovat näppärät pienten kanssa. Ne antavat sinulle hieman varoaikaa, kun se pikkuvesipeto päättää juosta kesken hiekkaleikkien järveen sata lasissa ja luonnollisesti horjahtaa ensimmäisen metrin jälkeen nurin.

Hiekkalelut ovat hyvä viidyke ja ne voivat antaa sinulle pienen hengähdystauon vesileikeistä. Osallistu hiekkaleikkeihin. Ole valmis kastumaan ja likaantumaan. Mitä sitten, vaikka olet aikuinen. Ei silti tarvitse unohtaa leikkiä. Rakentakaa yhdessä se rannan hienoin hiekkalinna, läärätkää hiekkasavi lähringissä. Tässä kohtaa muistutus vaihtovaatteista.

Älä välitä toisten aikuisten pahoista katseista siitä, että pilaat heidän rantapäivän jäkättämällä lapsillesi lähes taukoamatta. Teet sen rakkaudesta, eivätkä lapsesi muista sitä, vaan sen, että sinä vanhempana loit heille kivan päivän rannalla.

Sitten taas, jos toisten lapsia meinaa ajautua teidän porukan vahdittavaksi, niin mainitse kohteliaasti asiasta tai ehdota, että voisitteko vahtia lapsia yhdessä. Sinä et ole vastuussa toisten lapsien turvallisuudesta.

Muista muuten huomioida myös korona. Kunnioita toisten omaa tilaa tällaisena aikana.

Älä toki silti jätä auttamatta, jos näät, että kohta voi sattua toisaalla. Uskalla komentaa toisten lapsia, jos on muodostumassa härdelli joka vaarantaa samalla myös sinun lapsesikin. Silläkin riskillä, että saat vähintään pahoja katseita niiden villikkojen vanhemmilta.

Lopuksi, usko tai älä, niin nauti. Lapset kasvavat äkkiä ja nyt on aika ihailla katraasi kykyä visioida mitä uskomattomampia hiekkaveistoksia. Sitä riemun kiljuntaa, kun vesi räiskyy ja olo helpottuu helteisen päivän keskellä. Ylpeyttä, kun esikoisesi oppii uimaan ja esittelee taitojaan sinulle ja muille mukana oleville aikuisille.

Kun koululainen monen viikon kesäloman jälkeen kohtaa luokkakaverinsa ja he vaihtavat kuulumisia. Kun olet se cool mutsi, joka ei pelkää heittäytyä lapseksi ja visioida heille kivoja hiekkaleikkejä. Olla mukana vedessä vaatteet märkinä huolehtimassa siitä, että heidän ei tarvitse murehtia sitä huolehtiiko aikuinen varmasti heistä.

Turvallisia ja kesäisiä päiviä kaikille!