Ymmärrän

Ymmärrän.

Kuinka helppoa tuo sana onkaan sanoa, mutta miten monesti me sanomme noin vain siksi, ettei meidän tarvitsisi nähdä aidosti vaivaa ymmärtääksemme toista ihmistä.

Eihän meillä nykyihmisillä ole aikaa jäädä pohtimaan muiden sielunmaailmaa ja miksi edes pitäisi. Jokainen huolehtikoot itse itsestään. On tässä mietittävää omasta takaakin.

Minua on siunattu ja kirottu taidolla pohtia ja ymmärtää asioita sekä ihmisiä monelta kantilta. On äärimmäisen raskasta, kun omaa pakonomaisen tarpeen ymmärtää kaikkia. Tuo piirteeni on aiheuttanut minulle elämässäni useammin pahaa kuin hyvää.

Kuinka monesti olenkaan löytänyt itseni tilanteesta, jossa minua on pakotettu valitsemaan puoleni. Syyllistetty siitä, että olen kaveerannut vihollisen kanssa. Haukuttu lapselliseksi, kun olen kuvitellut, että kaikkia voi miellyttää ja on olemassa ratkaisuja, jotka käyvät kaikille, kun vain näkee hieman enemmän vaivaa. Tyhmäkin olen ollut, kun olen halunnut ilahduttaa ja auttaa heitäkin, jotka eivät ole tehneet minulle samoin.

Silti en luopuisi ikinä noista piirteistäni  enkä koe koskaan tuhlanneeni turhaan aikaani silloinkaan, kun olen yrittänyt ymmärtää jotain sellaista, jota en tule koskaan käsittämään. Sen verran olen onnekseni oppinut, että tiedän milloin on vain paras luovuttaa.

Kuinka monet asiat olisivatkaan edes hitusen paremmin maailmassa, jos me kaikki pysähtyisimme edes hetkeksi miettimään asioita sen toisen ihmisen näkökulmasta. Yrittäisimme edes ymmärtää ja kertoisimme sen sille toiselle. Olit hetken aatoksissani. Pieni lause, jolla on suuri merkitys.

Minulle se, että saan auttaa ja ymmärtää on se kantava voima, joka nostaa minut aamulla ylös sängystä silloinkin, kun en muuten jaksaisi.

Monesti olen oppinut enemmän itsestäni kuin toisista pohtiessani maailmaa ja toisen tapaa käsitellä asioita. Se tuntuu todella hyvälle vaikka se joskus tarkottaisikin sitä, että käsität olleesi itse tyhmä ja itsekäs.

Se on sitä henkistä kasvua. Elämän tuomaa viisautta. Hyvää ja tervettä nöyryyttä, jota ei ole tässä maailmassa ikinä liikaa.