Mukkaeltu unkarilaenen gulassikeitto

Valamis "Kulassikeetto"

Vielä toessapäevänä olj tarkotus tehhä heleppo lounaspaketti pyhiks, josta piisoo nousuviikollei lounastoo. Suunnitelmat muuttu, melekosen voemallisesti.

Ensistäennii unohtu ruokalähetillein laettamasta kaoppalistasta muutama olleellinen tuote, oliiviöljystä lähtiin. Kuapista kyllä näkkyy löötyvän kahellaestae öljyvä, jotka molemmat sitruunamaosteisija. Sipulikkii jäe (no ei ihan välttämätön).

Mattilan ylämuakarjan sonninlihakönttiä ei kukkaan tieten ottanna toessapäevänä sulamaan. Tänäuamuna hoksasin, ettei oo mittään lounasta tulossa. Ruapasimpahan pakkasesta Mattilan ylämuakarjan sonninlihakönttistä jaohettuva jaehelihhoo sulamaan, ajatuksena tehä jaohelihakeittoo ja pien miärä jaohelihakastiketta.

Jaehelihhoo pannule tiputellessa juohtu mieleen unkarilaenen gulassikeitto. Sitähän minun tässä vaeheessa pitäes olla tekemässä. Entäs jos tiennii sen keeton tästä jaehelihasta, mitteehän muuta sitä tarvihtoo vähän ”mukkaella.”
Kävimpähän aeneet läpi mittee löytys, ite asijassa kaekkee löytyy, että keiton suapi. Tulloo tosin olemaan sillä keetolla melekosen ohut yhteys unkarilaeseen gulassikeittoon.

Muunnoslista keettoaeneksista:

Naotoo, vaekka kulumapaestija               Ylämuansonnin jaohelihhoo

Sipulija siliputtuna                                    Eijjoo

Oliiviöljyvä                                               Ee oo, tilalle kotmaesta Valijon kuohukermoo

Unkarilaesta (voemakasmakusta)

paprikajaohetta                                        Suomalaesta savupaprikajaohetta on

Villiruohoo                                               Muaninkalaesen Kymppimaosteen kuivattuja keittojuureksija puolpussija

Sian ihroo                                                 Valijon voeta nokare korvannoo

Parj tomaattija pienittynä                        Löötyy suomalaesta kyllä

Parj paprikoo sipullettuna                        Ee oo eekä välikskää

Perunoeta                                                 Siilij´järveläesijä löötyy

Vettä                                                         Löytyy ja hyvvee, eSprinkin läpi tislattuva

Vualeenpunasta vuoristosuoloo               Löytyy (Kiitos Titin)

Oon er´puolilla Venäjee syönnä niim´monem´makusija sikäläesijä gulassikeittoja, jotta luulen, kuhan piäsen tätä keittoo makustelemaan, laettaa silimät kiini niin johan on ihme  ellei välähä yhteys jossaepäen syötyyn keettoon.
Siihen lisäks vielä Unkarissa syötyjä keittoja.
Kaekkiin gulassikeittoen ruunoomaton kunkku on tietysti aekoenaan Nilsijäläesessä ravintola Dooriksessa keitetty aeto Unkarilaenen Gulassikeitto. Piäkokkina toemi meijjän monen paekalla olleen (jotka lähes kaekki toimittiin apukokkeina) hyvä unkarilaenen ystävämme Rudi Wöller.
Homma alako uamulla klo 7.00, tosin valamisteluja olvatte jo illalla paekalla olleet tehneet eellisenä iltana. Napasaotettiin keettee porukalla unkarilaenen gulassikeetto. Iltapäevästä kolomej´jäläkeen piästiin alottelemmaan keeton maesteluva ja sitätehhe vähitellen syömään. Mänhän siinä syyvvessäe ihan kotvasen aekoo, kum  melekeen joka suullisen jäläkeen pit iäneen ihmetellä mitenkä ossookii olla kertakaekkisen hyvvee.
Keettoohan pit jiähä Doorikse henkilökunnallei, muistaaksein ee kummosta kattiloo tarvinna mihin loppukeetto sopi. Peräruuvvan, kahvin ja konjamiinin jäläkeen alako sitten varsinaenen Nilsijäläes/Unkarilaesen Gulassikeeton ylistys ja Piäkokin kehuminen. Aekasa piästä alako kiittelyt apukokkiinnii osale langeta, niitähän piisas. Piäkokki kiittelj kaekkija ja apukokit kaekki piäkokkija vielä toestamisseen – kohtelijaesuuvestae, sekä jokkaenen apukokki toenen toestaan apukokkija.
Lähettiinköhän myö kuopiojolaeset jo ennem´puoltayötä ajelemmaan Kuopijoon (siis kyyvvissä istumaan). Muistanooko Nilsijäläesetkään? Keski-suomalaesetha jäe yöks – muistaaksein.

Tuon mukkaellun keiton kypsyttelyaeka on vielä männeillään ja kestää tovin aekoo, vaekkei ookkaan kun pien osa oekeen keeton kysytys aejjasta. Laetampahan tähän myöhemmin päevityksen ja kuvat valamiista keetosta.

Kehuja unneottamatta.

Nyt sitä piäsöö kehumaan. Ensistäennii tuone tarveaeneisiin lisäsin villiruohoen korvikkeena laettamaen Muaningan Kymppimaostenn kuivattuja keittojuureksija. Tommaattija lissäelin varovasti vuan parin maestelukipollisen jäläkeen hurraotin kolome sipullettuva tommaattija vielä keeton sekkaan. Arvannoonkoon tuota ihan totisela nuamala gulassikeetoks väettee, vuan ihan vuatimattomasti sanon; tulpahan mualiman parasta minun keettämein jaahelihasoppoo, joka erhyttävästi näöttää ja maestuu gulassikeetolta. Osaspahan yllättee ihan ihtijäennii.

Toe eete, uskomattoman hyvvee. Ee sitä kunnon kermala ja nokareela voeta sua pilale minkääl´laesta ruokoo. Oesitte lähempänä, voesin laetasellisen tarjota maestijaesija.

 

Valamis ”Kulassikeetto”