”Älä tule paha kakku” – Ainako se paha jostain muualta tulee?

”Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku”. Suomalainen lasten loru tuli kummasti mieleeni, kun kävin taas vapaaehtoisessa koronatestissä, jotta voin lopettaa omaehtoisen karanteenin. Testi oli tällä viikolla jo kolmas, yksi Saksassa, yksi lentokentällä ja yksi Suomessa. Tähän asti kaikki testit ovat olleet negatiivisia, ne kaikki lukuisat aikaisemmatkin. Tiedän siis, etten oireettomanakaan tuo tai vie koronavirusta mukanani mihinkään.

Joskus on pakko matkustaa ja hoitaa asioita muuallakin kuin asuinmaassa. Olen keskustellut monen ulkomailla asuvan suomalaisen kanssa, joka käy Suomessa korona-aikanakin, että suurin huoli on ollut se, ettei vain tuo tautia mukanaan. Mukisematta on käyty testeissä ja karanteenit vietetty. Vähän samaan tapaan kuin aasialaiset, jotka ovat tottuneet käyttämään kasvomaskia, etteivät tartuttaisi muihin vaikkapa nuhaa.

Jokaisessa maassa tunnutaan ajattelevan, että sieltähän ne kaikki tartunnat tulevat – ulkomailta, eli yhtä lailla niitä voi kuljettaa Suomestakin ja tietysti maan rajojen sisällä. Älä tule paha kakku. Ainako se paha jostain muualta tulee?

Olen todella kiitollinen, että yhteiskuntamme huolehtivat siitä, että oireettomiakin testataan, ja jopa järjestetään toimenpiteelle hyvät puitteet. Kiitos Ylä-Savon sote, Saksan testauspaikat ja Helsinki-Vantaan lentokenttä sekä Finnair, joka vaatii negatiivisen testituloksen kaikilta matkustajilta.

Saksassa on jokaisella mahdollisuus testauttaa itsensä ilmaiseksi kaksi kertaa viikossa. Myös omatestit ovat ahkerassa käytössä. Ja nyt, kun koulut ovat jälleen pitkän tauon jälkeen avanneet ovensa, testataan niissäkin, osavaltiosta riippuen henkilökunta ja oppilaat ja niin ikään kaksi kertaa viikossa. Testien määrä on tietysti valtava, mutta taudin varhainen havaitseminen on pandemian pysäyttämiseksi todella tärkeää. Onneksi ilmaantuvuusluvut menevät alaspäin.

Osui tänä aamuna silmiin Helsingin Sanomien Kiinan kirjeenvaihtajan Mari Mannisen kolumni, jossa hän muun muassa kirjoitti, että ulkomaalaiset kotiapulaiset osoittivat Hongkongissa mieltään, koska heidät määrättiin jälleen covid-19-testiin, mikä tuntui heistä syrjivältä.

Saksassa on testipakko ja tuloksen oltava negatiivinen, jos aikoo mennä muuhunkin kuin ruokakauppaan, kuten kampaajalle tai ravintolaan. Itse kokisin syrjinnäksi sen, etten pääsisi testiin, koska olen Saksassa ulkomaalainen.