Berliinissä keskustellaan kapakoiden alkoholikiellosta

Kuva on otettu maaliskuussa 2019.

Suomalaisia on aina pidetty alkoholin suurkuluttajina, mutta minulle ei ole yllätys, että Saksassa juodaan alkoholia enemmän kuin Suomessa. WHO:n raportin mukaan suomalaiset jäävät alle Euroopan maiden keskiarvon, kun Saksa puolestaan ylittää sen. Alkoholin kulutusta tarkasteltiin 28 EU-maassa sekä Norjassa ja Sveitsissä vuonna 2016.

Alkoholi on Saksassa halpaa, sanoisinko erittäin halpaa eikä rajoituksia sen juomiseen ole. Sitä saa missä ja milloin vain. Tähän asti. Koronaan asti. Nyt nimittäin esimerkiksi Berliinissä keskustellaan siitä, että pitäisikö kapakoissa asettaa voimaan alkoholikielto.

Berliini, joka on tunnettu suomalaiseen silmiin hillittömästäkin menosta varsinkin tietyissä kaupunginosissa, kuten Neuköllnissä, Kreuzbergissä ja Mittessä, on helisemässä ihmisten piittaamattomuuden takia. Koronarajoituksia ei noudateta varsinkaan huppelissa, ja ihmiset ovat liian lähekkäin. Siinä yksi syy, minkä takia uusia Covid-19-virustartuntoja on taas tullut lisää. Myös kontaktilistat ovat olleet puutteellisia. Ravintoloissa nimittäin jokaisen vierailijan täytyy jättää listaan yhteystietonsa.

Kapakoiden ja olutkioskien alkoholikiellon puolesta on puhunut muun muassa Berliinin terveyssenaattori Dilek Kalayci (SPD). FDP:n Sebastian Czaja sen sijaan suosittelee, että alkoholia juotaisiin mieluummin julkisissa tiloissa, sillä silloin järjestyksenvalvojat ja poliisi voivat paremmin kontrolloida juomista.

Hampurissa ollaan jo vähän pitemmälläkuin Berliinissä. Siellä on ollut heinäkuusta lähtien viikonloppuisin kiellettyä ostaa alkoholia mukaan ”Szenevierteleissä” eli tunnetuissa tapahtuma- ja kohtaamispaikoissa. Kiellon tarkoituksena on hillitä massajuhlintaa.

Tuli tästä mieleen kieltolaki Suomessa sata vuotta sitten. Se asetettiin, koska alkoholin todettiin aiheuttavan köyhtymistä ja kurjuutta sekä järjestyshäiriöitä, pahoinpitelyjä ja murhia. Ei ole mitään uutta auringon alla.

Lähteitä:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kieltolaki_(Suomi)#Alkoholiongelmiin_kiinnitetty_huomio_ennen_1800-luvun_j%C3%A4lkipuolta

https://www.ksml.fi/kotimaa/Keski-Euroopassa-juodaan-enemm%C3%A4n-alkoholia-kuin-pohjoisessa-kertoo-WHOn-raportti-%E2%80%93-suomalaiset-j%C3%A4%C3%A4v%C3%A4t-alle-maanosan-keskiarvon/1433208

Nordkurier 12.8.2020

Jätä kommentti

*