Hyvää suomalaista joulua! Hyvää saksalaista joulua!

Hyvää suomalaista joulua! Hyvää saksalaista joulua! Hyvää joulua myös Kiinaan! Tämän vuoden joulua vietämme mökillä. Junassa kohti Ylä-Savoa toivoimme näkevämme lunta, ja sitä että pääsemme lumitöihin ja asettamaan tervalyhtyjä pihaa ja saunamatkaa valaisemaan. Pienessä punaisessa mummonmökissä savolaisissa maisemissa joulu on varmasti oikea kunnon suomalainen joulu. Ei sillä, että suomalainen joulu eroaisi kovin paljon saksalaisesta joulun vietosta.

Saksassa hankimme kuusen parvekkeelle jo ensimmäiseen adventtiin ja koristelimme sen. Muutkin kaupunkilaiset valaisivat pihansa ja puutarhansa sekä ikkunansa jo joulukuun alussa.Suomessa jouluvaloja taidetaan kutsua nykyisin kaamosvaloiksi. Saksassa ne ovat vielä jouluvaloja tai adventtivaloja, vaikka Saksassakin osataan hyggeillä tai ainakin yritetään sitä.

Joulumarkkinat ovat myös Saksassa tosi idyllisiä ja tunnelmallisia, ja niitä järjestetään vähän jokaisessa kylässä ja kaupungissa sekä kaupunginosassa. Toria hallitsee yleensä upea kuusi. Joulupukki ja tontut kuuluvat tietysti asiaan yhtä lailla kuin Suomessa. Joululauluja lauletaan ja soitetaan. Kirkoissa nautitaan korkeatasoisista konserteista.

Joulunajan ruokakulttuurissa sen sijaan on eroja. Meidän perheessämme syödään etupäässä suomalaisia perinneruokia (paitsi kinkkua), mutta on vuosia, kun jouluaaton illallispöytään on kuulunut saksalaisittain nakkeja (kasvinakkeja) ja perunasalaattia.

Tomusokerilla kuorrutettu Stollen, joka kuvastaa lasta kapalossaan, on meillä ja varmasti monella muullakin jokaviikkoinen adventin ajan kahvipöydän leivonnainen. Se on vähän suomalaisen pullapitkon tapainen, mutta paljon raskaampi monine täytteineen ja rasvoineen.

Lahjat kuuluvat molempien kulttuurien perinteeseen, ja niitä mekin lahjoitamme toisillemme ja lähetämme paketteja erityisesti Kiinaan, jossa yksi tyttäristämme perheineen asuu.

Totta kai lapsenlapset  juhlivat joulua Kiinassakin, vaikka siellä missä he asuvat, Etelä-Kiinassa, on joulun aikaan yli 20 astetta lämmintä. Pojat jo kyselivät huolissaan, että tuleeko tonttu varmasti ja tuoko kenties risuja. Ei tonttu eikä pukki tuo niin kilteille lapsille risuja, vakuuttelin ääniviesteissä ja Skype-puheluissa, ja pakkasin Kiinan pakettiin lahjoja, vaikka postimaksut ovat Saksasta lähes 50 euroa, saman verran kuin Suomestakin. Uutta on nyt sekin, että molemmissa päissä joutuu vastaanottaja maksamaan korkean tullimaksun, vaikka pakettikortissa lukee lahja.

Vaikka joulu tulee ilman lahjojakin, on konkreettinen ja fyysinen tapa osoittaa välittämistä ja rakastamista aina mukava, tällaisena virtuaalisenakin aikana, ja ehkä juuri siksi.