Hyviä koronauutisia Saksasta, varovaisuus silti kannattaa

Saksassa on tultu koronapandemian kanssa niin hyvään tilanteeseen, että rajoituksia on voitu ja voidaan purkaa lisää. Ilmaantuvuusluku on tänään 10. kesäkuuta koko maassa 19 sataatuhatta kohti. Meidän osavaltiossamme se on 5,2 ja pääkaupungissa Berliinissä 20,1.

”Kesä on täällä, korona lähtee”, sanoi Mecklenburg-Etu-Pommerin pääministeri Manuela Schwesig tiistaina Schwerinissä (NDR  1 uutisoi). Kunpa sen voisi uskoa! Ihmiset kun unohtavat niin nopeasti pitää huolta. Toivottavasti ei äidytä täysin holtittomiksi siinä uskossa, että pandemia ei voisi uudestaan levitä!

Mekin riensimme heti viime perjantaina ulos syömään, pitkästä aikaa. Terassilla se oli silloin ensimmäistä kertaa rajoitusten jälkeen mahdollista ilman negatiivista testiä. Koronasta parantuneet ja kaksi kertaa rokotuksen saaneet eivät tarvinneet testiä. Tosin päätös syntyi spontaanisti, kun huomasimme että terassin pöydät olivat etäällä toisistaan eikä ruokailijoita ollut joka pöydässä. Oli hyvä olla vielä varovainen.

Eräässä televisiohaastattelussa moni saksalainen kertoi jatkavansa maskien käyttöä ainakin julkisessa liikenteessä ja kaupoissa eli siellä missä on paljon muita ihmisiä. Todennäköisesti juuri maskien käyttö ja etäisyydet ovat heikentäneet viruksen tarttuvuutta. Ja rokotukset. Eiliseen mennessä Saksassa oli 46,5 % saanut rokotuksen ensi kertaa ja toista kertaa 22,8 prosenttia.

Tämän viikon perjantaina rajoituksia puretaan lisää, muun muassa elokuvateatterit, sirkukset, kirpputorit ja uimahallit sekä uimalat saavat taas avata ovensa. Tanssiakin saa. Nämä kaikki edellä mainitut asiat edellyttävät kuitenkin negatiivista koronatestiä. Mutta sen ottaminen ei ole lainkaan hankalaa. Saksassa se on tehty helpoksi.