Itsenäisyyspäivä merkitsee yhteishenkeä ja yhteenkuuluvuutta ulkomaillakin

Pyhä Nikolaus on kenties 6. joulukuuta käynyt Suomessakin, kun jotain punaista pilkistää kengän vieressä lumessa. Kuva on otettu joulukuussa 2014.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi Suomen Silta -lehdelle (4/2020) antamassaan haastattelussa, että ulkosuomalaiset pitävät Suomen lippua ja suomalaisuutta hienosti esillä ympäri maailmaa.

Minäkin uskon, että monilla ulkosuomalaisilla on paljon hyvää välitettävää Suomesta. Voimme olla hyviä viestinviejiä maailmalla ja luoda sellaista kuvaa, mitä Suomessa halutaan kuulla.

Jokainen maa haluaa todennäköisesti olla oman ja toisten silmissä ykkönen ja ihailtava. Niin Suomi, Saksa kuin Kiina. Sillä tavalla ponnistelemme toivon mukaan kohti parempaa yhteiskuntaa. Niin on tehnyt Suomikin yli sata vuotta. Sääli, että siinä välissä on ollut sotia ja pandemioita. Niistä on kuitenkin selviydytty. Ja selvitään, jos ja kun toimimme vastuullisesti ja yhteishenkeä kunnioittaen. Sana yhteishenki, kuten yhteiskuntakin pitää alleviivata ja miettiä mitä ne oikeasti tarkoittavat!

Minä olen viettänyt tämän päivän jälkeen viisitoista itsenäisyyspäivää ulkomailla. Kolmetoista kertaa Saksassa, yhden Lontoossa ja yhden Kiinassa. Yhteistä näille päiville on ollut toivotus: hyvää itsenäisyyspäivää! Se on kansallispäivämme, joka pitää yllä yhteenkuuluvuutta ja jatkuvuutta, asuu missä tahansa. Yhteenkuuluvuuden kautta myös Suomen kieli ja kulttuuri säilyvät.

Meidän perheessämme puhutaan kotikielinä suomea ja saksaa. Nyt jo aikuiset ja omillaan jo pitkään asuneet tyttäremme ovat olleet kaksikielisiä syntymästään asti. Kiinassa asuvan tyttäremme perheessä taas puhutaan suomen lisäksi englantia ja kiinaa. Ja kun tapaamme, otetaan myös saksan kieli mukaan. Lapsenlapsien pääkielet kotonaan ovat kuitenkin kiina ja suomi.

Kun asuimme Saksassa lastemme ollessa pieniä, oli joulukuun 6. päivä muutenkin erityinen. Silloin nimittäin sen aattoiltana lapset huolellisesti puhdistivat kenkänsä, kuten tapana on ollut useissa maissa ja on vieläkin. Puhdistettuun kenkään tai saappaaseen toi lasten suojelijana pidetty Pyhä Nikolaus lahjan. Pyhän Nikolauksen päivä on erityinen kohokohta adventin aikana. Päivää juhlitaan Myran Pyhän Nikolauksen muistoksi. Ilmeisesti hän syntyi 200-luvulla nykyisessä Turkissa ja kuoli 6. joulukuuta.