Junailua suuntaan ja toiseen

Viime lauantaina matkustimme junalla Ueckermündistä Berliiniin. Junamatka kestää näin korona-aikana, kun vuoroja on karsittu, kolmisen tuntia, kerran on vaihto.

Ei itse matkassa sinänsä mitään ihmeellistä ollut, sillä usein olen tehnyt saman reissun. Tällä kertaa ennen matkaa kuitenkin pähkäilimme, junailimme suuntaan ja toiseen viikkokausia, seurasimme ohjeita ja suosituksia sekä rajoituksia joka päivä, eikä muuttuvista olosuhteista oikein tahtonut saada selkoa, sillä joka osavaltiossa on omat sääntönsä.

Tietoa tuntuu olevan liiankin kanssa. Mietinkin pitääkö jokaisen poliitikon ja asiantuntijan mielipide saada kuuluviin ihan joka käänteessä. Kenties pitää, sillä onhan liittovaltion vaalit tulossa. Mutta ne mielipiteet ovat jo historiaa seuraavana päivänä. Niin nopeasti tilanne korona-aikana muuttuu.

Lääni, jossa asumme, on Etupommeri-Greifswald ja siellä koronavirusilmaantuvuus oli vasta vähän aikaa sitten sitä luokkaa (yli 150/100.000 as.), että voimassa oli viidentoista kilometrin sääntö eli ei saanut poistua sitä kauemmaksi kotipaikkakunnalta. Tämä rajoitus ei ole enää voimassa. Mutta alueelle ei saa tulla vieläkään ilman painavaa syytä muualta. Etupommeri-Greifswaldin lääni on nimittäin erityisen suosittu matkailukohde, ja nyt on päiväturismikin majoittumisen ohella toistaiseksi kielletty.

Luin lehdestä (Nordkurier 1.3.2021), että viikonloppuna yli sata poliisia kontrolloi tämän kiellon noudattamista; 850 autoa tarkastettiin ja 85 mecklenburg-etupommerilaista eli omasta osavaltiosta, mutta eri läänistä (Kreis) olevaa autoa käännytettiin takaisin. Myös muista osavaltioista yrittäneitä matkailijoita kohtasi sama kohtalo.

Me olimme siis menossa eri suuntaan. Juna ei ollut täysi, etäisyydet pystyi pitämään, ja koska julkisessa liikenteessä ja asemilla on Saksassa pidettävä FFP2 tai OP-maskia rangaistuksen uhalla, olimme aika turvallisin mielin. Suut oli silti hyvä pitää supussa eikä yskiä uskaltanut. Silti oli joitakin, joilla maski roikkui epämiellyttävästi leuan tai nenän alla. Heitä tietenkin katsottiin paheksuvasti.

Sen olen vuoden aikana oppinut ja huomannut, että tärkeintä tartunnan välttämiseksi on pitää riittävästi etäisyyttä, käyttää maskia ja huolehtia varsinkin käsihygieniasta. Ne asiat onnistuvat junassakin ja pitäisi onnistua kaikilta.

Vertailun vuoksi:
Mecklenburg-Etupommeri 235.623 asukasta, pinta-ala: 3.929,73 km2, ilmaantuvuus 141,0 (2.3.2021)
Pohjois-Savo 243 790 asukasta, pinta-ala 20 366,19 km², ilmaantuvuus 16,8 (2.3.2021)

Lähteet: thl.fi, koronavilkku, Nordkurier 1.3.2021/2.3.2021, zdf.fi 2.3.2021

Jätä kommentti

*