Kevätihanaa po more

Kun aurinko paistaa, unohtuu kaikki muu. Ainakin murheet ja huolet kaikkoaa, eikä viitsi pilata päivää lukemalla koronalukuja vasta kuin illalla. Tähän astihan niitä on tullut seurattua yli vuoden jo aamusta alkaen.

Sen verran kuitenkin pitää korona-ajan meiningistä mainita, että osavaltiomme Greifswald-Etu-Pommerin piiri on jälleen kerran suljettu. Tänne ei saa tällä hetkellä,  korkeiden koronailmaantumislukujen takia, tulla muista osavaltioista eikä edes muista piireistä. Jostain syystä täältä saa kuitenkin poistua ja asukkaat tulla takaisin.

Harmi turisteille, sillä saksalaiset ovat tottuneet viettämään viikonloppuja meren äärellä. Berliinin kylpyammeeksikin kutsuttu Usedomin saari esimerkiksi on erityisen suosittu kohde. Eikä ihme. Upea luonto ja 40 kilometriä puhdasta hiekkarantaa. Nyt autoilijat, joilla on vieras rekisterikilpi, käännytetään kylmästi pois.

Kevätilmatkin ovat olleet Saksassa epätavallisen kylmät. Tänään näytti päivälämpötila Etu-Pommerissa mittarilukemaa 12. Mantelipuut sekä onnenpensaat ovat kylläkin jo kukassaan. Pyökkimetsiä peittoaa valkovuokot silmänkantamattomiin. Ihan pian ovat kaikki puut ja pensaat saaneet lehtensä Pohjois-Saksassakin.

Jos ei seuraisi uutisia, ei tietäisi koronasta mitään. Hevoset ja lehmät ovat laitumillaan, metsäneläimet näyttäytyvät ja luonto muutenkin heräämässä loistoonsa. Meri pauhaa ja tyrskyää intohimoisesti vapautta.  Siihen on monen meistäkin mieli.

PS. Pommerin nimi muuten tarkoittaa ”meren rannalla”. Nimitys tulee latinankielisestä nimityksestä ”longum mare”. Pommerin vanhalla kielellä se on po more.