Kirjapysäkkejä siellä täällä

Meillä on ollut joka kodissamme, asuimmepa sitten Suomessa tai Saksassa kymmeniä hyllymetrejä kirjoja. Joka muutossa kirjoja on myyty/lahjoitettu antikvariaatteihin. Silti niitä aina kertyy. Tässä iässä ei ehdi enää lukemaan niitä kaikkia, joten voi hyvillä mielin jo luopua joistakin. Jotkut kirjat on tullut luettua sitä paitsi jo useaan kertaan.

Pyhäjärvellä sijaitsevan Kahvila Karnevaalin kanssa pidän yllä Pientä Antikvariaattia. Siellä on vielä jonkin verran kirjoja myytävänä. Täydennystä tulee, kunhan pääsen taas käymään paikan päällä.

Saksassa on pienilläkin paikkakunnilla, kylissä ja kaupungeissa kirjapysäkkejä, joista saa vapaasti ottaa ja sekä sinne viedä kirjoja. Olenpa nähnyt jossakin myös kirjapysäkin keskellä metsää!

Brandenburgin osavaltion, Prenzlaun kaupungissa, on kirjoja laitettu kaappiin, joka sijaitsee Marian kirkon lähellä.

 

Riethin kylässä, Etu-Pommerissa kirjat ovat pienessä punaisessa mökissä ja siellä mahtuu myös istuskelemaan. Kirjapysäkin nimi on hauskasti Buchhaltestelle, vähän kuin Bushaltestelle eli bussipysäkki.

 

Usedomin saaren vanhassa kaupungissa on kirjoja varten rakennettu oma systeeminsä, kaappi ja penkki keskellä kaupunkia vastapäätä leipomokahvilaa. Mikä sen mukavampaa kuin hakea kahvikupponen ja istua lukemaan.

Ja onhan Helsinki-Vantaan lentoaseman Kainuu-osastossakin kirjahyllyt, joista voi napata luettavaa. Sinne on päätynyt meiltäkin lukuisia kirjoja.