Koronavuonna ajantaju katosi höttöön

Vuosi sitten tammikuussa toivottelin kaikille sosiaalisessa mediassa hyvää Rotan vuotta, me kun satuimme ruokailemaan kiinalaisessa ravintolassa. Uskoin, että tämä kiinalainen uusi vuosi toisi mukanaan jotain hyvää, no, ainakin uudistuksia, jotka jo edellisenä vuotena oli omalla kohdallani alkanut.

Vuosi 2020 oli metallirotan vuosi, joka on myös oma merkkini kiinalaisessa horoskoopissa. Sen sanotaan tarkoittavan uusia alkuja, vaurauden lisääntymistä, hyvää onnea ja henkistä uudistumista. Vaikka vuosi oli raskas koronavuosi, mahtui siihen myös paljon hyviä asioita. Ne vain tahtovat unohtua huolen ja epävarmuuden keskellä, sillä vaikea on elää täysin tässä hetkessä varsinkin, jos on tottunut suunnittelemaan ja ideoimaan elämäänsä eteenpäin. Olo tuntui saamattomalta, mutta sain kuitenkin päätökseen kaksi julkaisua: novellikokoelman Sudenkuopassa kasvaa pihlaja (julkaistiin marraskuussa) sekä kirjasen Sattuvia sanontoja ja sutkautuksia Pyhäjärveltä ja muita pienempiä työjuttuja.

Mutta ne huolet. Ne alkoivat painaa jo vuoden 2020 tammikuun lopussa, heti kun kuulimme, että Kiinassa on havaittu uusi virus. Covid-19-viruksen nopea leviäminen pelotti. Jännitti myös se, miten Kiinassa asuvan tyttäremme perhe jaksaisi pitkään kestävän yhteiskunnan sulun. Kiinassa liikkumisrajoitukset alkoivat välittömästi ja jotkut jäivät jopa asuntovaunuihinsa pitkiksi ajoiksi pääsemättä suuntaan tai toiseen. Monet olivat matkustaneet tapaamaan läheisiään juhlapäiviksi kuten Suomessa ja Saksassakin on tapana ja jääneet sille tielle.

Maaliskuun puolessa välissä sitten suljettiin yhteiskunta myös Saksassa. Siitä lähtien rajoitukset ovat muuttuneet vähän väliä ja eri tavalla eri osavaltioissa. Onneksi nykyteknologia mahdollistaa kommunikaation on välimatka miten pitkä tahansa. Kun sai päivittäin tietää, että läheisillä on hyvin, ei huoli päässyt muuttumaan murheeksi.

Vaikka arki sujui kohtalaisen hyvin, tuntuu nyt jälkeenpäin, että ajan taju katosi tai hajosi kummalliseen höttöön.  Kesä toi helpotusta, kun näytti siltä, että virus olisi selätetty. Syksyllä taas palattiin karuun todellisuuteen, ja se jatkuu yhä täällä Euroopassa. Tästä päivästä alkaen ei julkisessa liikenteessä tai kaupoissa riitä enää tavallinen maski vaan pitää olla se parempi ja kalliimpi FFP2 tai Op-maski. Mutta se on kaikkein pienin ongelma. Kovennetut rajoitukset ovat voimassa 14. helmikuuta asti.

Vuosi on siis kulunut, helmikuun puolessa välissä on alkamassa Härän vuosi. Sanotaan, että kaikki mikä on alkanut Rotan vuonna, saadaan nyt päätökseen.