Kullanarvoista

Pääsimme kuin pääsimmekin vihdoin lomallamme Suomeen, ei ihan juhannukseksi, mutta melkein. Pientä jännitystä oli ilmassa, kun ajoimme auton ulos laivasta ja pysähdyimme rajanylityspaikalle Helsingin satamassa. Tiesin kyllä, että suomalainen saa aina tulla kotiin. Onneksi laivayhteys Travemündestä Helsinkiin oli liikenteessä.

Suomalainen passi on maailmalla kullanarvoinen, vapauden valtti. Näin olen kuullut ja kokenut ja sitä se oli nytkin. ”Oikein mukavaa lomaa!” meille toivotti rajavartiolaitoksen ystävällinen tarkastaja. Silmiin asti yltävä hymy ja lämmin olemus. Sekin on kullanarvoista.

Viiden viikon loma omalla mökillä Ylä-Savossa on nyt ohi. Se oli niin mukava, että ei olisi tehnyt vielä lähteä pois. Oma rauha, sauna ja uiminen sekä puuhailut ja paikkojen kunnostaminen sisällä ja ulkona aamusta iltaan ovat kullanarvoisia. Vapaaehtoinen karanteeni ei tuottanut lainkaan ongelmia.

Ylä-Savon ihmiset, luonto ja ympäristö sekä palvelut ja palveluissa työskentelevät ystävälliset ja avoimet ihmiset ja tietysti ennen kaikkea hienot ja luotettavat naapurit ovat kullanarvoisia.

Suomalainen perusruoka on omaa luokkaansa. Se on ehkä puolet kalliimpaa kuin esimerkiksi Saksassa, mutta se on raikasta ja tuoretta, maukasta ja luotettavaa. Poisvetoja kaupan hyllyiltä on harvoin. Saksassa se on sen sijaan yleistymässä. Lähiruokaa on nykyisin Suomessa hyvin saatavilla ja uskon, että Suomessa ei ole massatuotanto niin yleistä kuin Saksassa. Kasvis- ja vegaanituotteiden lajitelma on Suomessa monipuolisempi kuin Saksassa. Se vasta on kullanarvoista! Ja tietenkin sienet lähimetsässä!

Saksassa ruuan arvonlisäveroa laskettiin seitsemästä viiteen. Suomeen verrattuna ero ruokamenoissa näkyi jo ennen tätä tilapäistä laskuakin. Loman alussa olin yllättynyt, kun ruokaostoihin upposi helposti yli viisikymmentä euroa kerralla ja kertoja oli useita. Sitten siihenkin tottui. Oli ilo asioida suomalaisissa ruokakaupoissa, pienissä ja isoissa.

Itselläni on nyt ehkä kultaan vivahtavat vaaleanpunaiset silmälasit silmilläni, sillä kotimaa on aina kotimaa, vaikka kullanarvoista on varmasti yhtä paljon muuallakin maailmassa.

Kommentit

  • Savon_arska

    On varmaan vähätuloisella hyvät olot Saksassa, saa auton, ruoan ja alkoholin huomattavasti halvemmalla kuin SDP:n kuiviin verottaa suomalainen…

  • Anitta Oertel

    On kyllä totta, että ruoka ja juomat sekä autot ja bensakin ovat Saksassa aika paljon halvempia. Osasyynä vamasti alv-kanta, joka Suomessa on ollut vuoden 2010 jälkeen 24 % (Saksa 19) ja 10 % (Saksa 6). Toisaalta Saksassa maksetaan tuloveron lisäksi sairausvakuutusmaksua, joka on 14 % bruttopalkasta. Siitä työnantaja maksaa puolet. Mutta yleisesti ottaen eläminen on tavalliselle ihmiselle normaalikulutuksella Saksassa halvempaa.

Kommentointi on suljettu.