Kuvanveistoa Iisalmessa katsomassa ja kokemassa

Kaarina Kaikkosen Yritän muodostaa tarpeellisia verkostoja (2021) teos. Kuva Anitta Oertel

Ihmisen osa -näyttely Iisalmen koivukujalla on todella katsomisen ja kokemisen arvoinen. Koska näyttely kertoo meistä ihmisistä ja siitä, mitä oleminen tässä maailmassa tarkoittaa, on sen teema aina ajankohtainen.

Heinäkuun alun päivä oli aurinkoinen, kun verkalleen  kuljimme Pohjolankadun kaunista koivukujaa pitkin. Penkeille sai istahtaa ja makustella rauhassa näyttelyn antia. Aurinko paistoi niin maahantallattujen, kädettömän ison vauvan tai hirttäytyneen yllä kuin suojassaan ihanaa elämää viettävienkin.

Elämä näyttäytyy niin taiteilijoille kuin katsojallekin eri tavalla jo omasta elämäntilanteestakin riippuen. Silti näyttelyn jokaiseen teokseen pystyy jollakin tavalla ja tasolla samaistumaan ja löytämään niistä kosketuspintaa omaan elämään ja jos ei ihan omaan elämään, niin läheisen tai kaukaisemman kanssamatkustajan elämään. Ja vaikka ymmärrys olisi vain häivähdys, ei ole vaikeaa kuvitella, huomata, miten me kaikki vaikutamme omalla elämällämme ja asenteillamme kokonaisuuteen.

Näyttelyn kuraattori on iisalmelaissyntyinen taiteilija, taiteilijaprofessori Kaarina Kaikkonen, ja järjestäjänä on Iisalmen kaupunki. Näyttelyn taiteilijat ovat Anna-Kaisa Ant-Wuorinen, taiteilijapari Andy Best ja Merja Puustinen, Heimo Suntio, Nora Tapper, Aaron Heino, Marjukka Korhonen, Jouni Airaksinen, Panu Rytkönen ja Kaarina Kaikkonen.