Liiketilat tarvitsevat yrittäjiä

Ueckerstrasse on pitkä katu, jonka varrella on kahviloita ja pikkuliikkeitä.

Kävin marraskuun alussa pitkästä aikaa Kuopiossa, niin että ehdin kävellä muutaman tunnin kaupungilla. Kuopio tuli meille aikoinaan tutuksi, kun molemmat tyttäret kävivät siellä musiikkilukion.

Oli erityisen mukava huomata, että tyhjät liiketilat ovat saaneet uusia yrittäjiä. Isänpäiväostokset tehtyäni poikkesin heti juomaan lasillisen punaviiniä Puijonkadulla sijaitsevaan Gastro Bar B / P:hen. Sitä ennen nautin kahvit Mummola-kahvilassa ja iltapalalla  kävin Café Asema B & B:ssä. Se olikin minulle uusi tuttavuus. Sieltähän voi ostaa tuliaisetkin mukaansa ja jättää matkatavarat maksua vastaan säilytykseen. Siellä myös yövyin, sillä aamulla oli aikainen lento Helsingin kautta Berliiniin.

Kuopiossa ei ehkä ole samanlaista tyhjien liiketilojen ongelmaa kuin monissa pienemmissä saksalaisissa tai suomalaisissa kaupungeissa. Esimerkiksi maanantaina, 18.11.2019 alueellinen lehtemme Nordkurier, Haff-Zeitung, oli  tarttunut asiaan. Sanomalehden  otsikossa kysytään, miksi niin paljon liiketiloja on tyhjänä Ueckermündin keskustan Vanhassa kaupungissa.

Yhdeksi syyksi kerrotaan liian korkea vuokrataso. Esimerkiksi 88 m2:n liiketila Vanhan kaupungin pääkadulla Ueckerstrassella maksaa 1902 euroa kuukaudessa. Lisäksi tulee maksettavaksi 3000 euron takuuvuokra. Toisen, lähellä sijaitsevan 32 m2 liiketilan vuokra on 550 euroa ja takuu 1000 euroa. Kylmävuokra edellä mainitussa tapauksessa on 15 euroa neliömetriltä.

Saksassa vuokrat, myös asuinhuoneistojen, ilmoitetaan pääsääntöisesti kylmänä eli hinnat eivät sisällä sivu- ja lämmityskustannuksia. Lehdessä haastateltu pizzerian omistaja, joka on muuttamassa pääkadulta pois, toteaa, että realistinen kylmävuokra olisi kaupungin keskustassa 6,50 eurosta 9 euroon.

Ajoneuvoille yksisuuntainen Ueckerstrasse on kauppaliikkeiltään Puijonkatua tai Iisalmen Louhenkatua muistuttava katu. Sen varrella on mm. kahviloita, ravintoloita, kodinkoneliike, vaate-, kenkä- ja sisustusliike, kukka- ja kirjakauppa, leipomo, polkupyöräliike, kampaamoja sekä kirjasto ja paljon muutakin. Kirkkokin on ja sen puisto penkkeineen.

Palveluja on kaupungissa oltava myös matkailijoiden takia. Ja Ueckermündin kaupunki  profiloituu juuri matkailukaupunkina. Sen pääelinkeino on turismi ja kesäisin yhdeksän viikon pääsesongin aikana matkailijamäärä taitaa ylittää asukasluvun. Voi vain kuvitella miten paljon porukkaa on kesäisin liikkeellä. Luin, että pari viikkoa sitten olleilla matkailumessuilla tämä 8600 asukkaan kaupunki oli jakanut markkinointimateriaalia 20000 kappaletta. Saksassa matkamessut ovat yleensä jo syksyllä, sillä kotimaan kysyntä on valtava. Varsinkin merenrantakohteet vetävät väkeä. Pitää olla ajoissa varausten kanssa.

Saksalaisten kaupunkien asukaslukua ei voi ihan verrata suomalaisiin. Etäisyydet toisiin kaupunkeihin ovat tosi lyhyitä, 10 tai 15 kilometriä, ja kaikilla oma hallintonsa. Kaupungit vaikuttavat isoimmilta kuin Suomen saman asukasluvun omaavat, sillä ne ovat tiiviimmin asutut.

Pienyrittäjien ongelmana ovat usein korkeat vuokrakustannukset. Palveluja kyllä kaivataan monilta tahoilta ja yrittäjähaluakin löytyisi. Ja tyhjät liiketilat huutavat yrittäjiä. Siinä yhtälö, joka olisi hyvä ratkaista.