Maaseutu houkuttaa – metropoliasuminen kyllästyttää saksalaisia

Maaseutuasuminen houkuttaa. Mecklenburg-Etu-Pommerin osavaltioon muutti viime vuonna 12500 asukasta enemmän kuin sieltä lähti.

Saksa tunnetaan suurten metropolialueiden maana. Pienin niistä on 2,6 miljoonan asukkaan Stuttgart ja isoin Rein-Ruhr, joka on oikeastaan usean metropolialueen muodostama konurbaatio eli kaupunkien yhteensulauma.  Pääkaupunki Berliinin metropolialueella puolestaan asuu saman verran asukkaita kuin Suomessa yhteensä, noin 5,2 miljoonaa.

Äkkiseltään metropoleista tulee mieleen korkeat rakennukset, ruuhkainen liikenne ja voimalat, mutta voi saksalaisissa suurkaupungeissakin tavata maaseutumaista asumista ja pienen kaupungin olemusta. On metsää, peltoja, jokia ja järviä. Berliinikin on rakentunut aikojen saatossa yhdeksi erilaisista persoonallisista kylistä ja kaupungeista.

Trendinä tuntuu kuitenkin olevan halu muuttaa maaseudulle. Tutkimusten mukaan kaksi kolmasosaa saksalaisista asuisi mieluummin maaseudulla tai pienissä kaupungeissa kuin metropoleissa. Muuttohalukkuuteen vaikuttavaa muun muassa se, että maaseudulla pystyy nykyisin paremmin toteuttamaan aikaisemmin vain suurkaupungeissa esiintyneitä hankkeita. Toisaalta yhtenä syynä arvellaan, että ihmiset ovat pandemian jälkeen väsyneitä suurkaupunkeihin, mutta myös etätyömahdollisuus on digitalisaation takia lisääntynyt.

Yksi suosittu muuttokohde oli viime vuonna Mecklenburg-Etu-Pommerin osavaltio ja erityisesti sen rannikkoalueet, jonne muutti lähes 12500 ihmistä enemmän kuin sieltä lähti. Suurin osa näistä muuttajista tuli Berliinin metropolialueelta. Nettomuutto ei kuitenkaan riitä väestön kestävään kasvuun, sillä väestön keski-ikä on korkea; enemmän ihmisiä kuolee kuin syntyy. Tällä hetkellä osavaltiossa asuu noin 1,6 miljoonaa ihmistä ja ennusteiden mukaan määrä vähenee runsaaseen 1,5 miljoonaan asukkaaseen vuoteen 2040 mennessä.

Jokainen metropoleista muuttaja on maaseudun tulevaisuudelle tärkeä, ja keinoja etsitään erilaisin projektein. Hyvänä esimerkkinä on pieni 3000 asukkaan Loitzin kaupunki, joka osallistui liittovaltion Tulevaisuuden kaupunki 2030 -kilpailuun ja tuli yhtenä osallisena valituksi projektiin. Kaupunki houkuttelee nuoria muuttajia lisäämällä (Iisalmen tapaan) tietoa kaupungista ja siellä asumisesta. Ja siitä voivat parhaiten kertoa nuoret itse, kuten sinne Berliinistä vuodeksi muuttanut nuori pariskunta, joka saa asua tilapäisesti maksutta vanhassa talossa, ja koska se tarvitsee kunnostusta, on heidän se ensin korjattava. Sopimukseen kuuluu, että he talon kunnostamisen lisäksi luovat asukkaille kohtaamispaikan talon kellariin ja sisäpihalle. Tästä kaikesta saa myös palkkaa: kumpikin 1000 euroa kuukaudessa.

Lähteitä:

Tagesthemen 26. 4.2021

https://m.faz.net/aktuell/wirtschaft/wohnen/staedter-ziehen-aufs-land-was-macht-das-mit-dem-dorf-17306211.html

https://www.ndr.de/fernsehen/sendungen/nordmagazin/Dein-Jahr-in-Loitz-Junges-Paar-moebelt-altes-Haus-auf,nordmagazin83982.html