Pennissä on miljoonan alku

En tiennyt ennen Iltalehden juttua Helena halusi maksaa kolikoilla, joukossa muutama pikkusentti – kassalla rahat heitettiin roskiin (2.6.2020), että Suomessa voi maksaa yhden ja kahden sentin kolikoilla. Olen pistänyt aina kuuliaisesti nämä pikkurahat sivuun, etten vahingossa tyrkyttäisi niitä kassalla.

Saksassa on vieläkin yleistä, että kassalla kaivetaan pikkukukkaroa, lasketaan rahat huolellisesti ja maksetaan täsmällisesti se summa mitä pyydetään. Tässä asiassa ihmiset ovat kärsivällisiä. Ei kuulu takana jonottavien huokailuja. Kolikoita kunnioitetaan. Maksutapahtuma on kuin pyhä rituaali. Ainakin näin oli ennen koronakevättä. Nyt ihmisiä kehotetaan Saksassakin maksamaan hygieniasyistä pankkikorteilla, paitsi leipomoissa.

Jotkut keräävät yhden ja kahden sentin kolikot lasipurkkeihin, eivät heitä niitä roskakoriin. Minun ikäpolveni on saanut kuulla, että pennissä on miljoonan alku. Sata senttiä on yksi euro. Kun aikansa säästää, saattaa jonkinlaisen pesämunan saavuttaa, harvoin kuitenkin sitä miljoonaa. Pitkä matka on yhden ja kahden kolikoissa päästä miljoonaan euroon, mutta kerrannaisvaikutus on yllättävää monessakin asiassa. Varsinkin kulutuksessa. Toisaalta miljoona senttiä on jo 10.000 euroa.

Jos esimerkiksi poltat joka päivä askin tupakkaa, se Suomessa maksaa vuodessa melkein 3000 euroa. Saksassa vähän vähemmän johtuen arvonlisäverosta. Yhteen savukkeeseen uppoaa näin ollen 40 yhden sentin kolikkoa. Vuodessa se tekee aikamoisen määrän senttejä. Tupakoinnin lopettamisella tai aloittamatta jättämisellä ei yksi ihminen ehdi säästämään miljoonaa euroa, mutta 100.000 euroa on jo mahdollista 33 vuodessa, jos siis vertailuna käytetään tupakka-askia päivässä.

Sitä paitsi luin jostain saksalaisesta tutkimuksesta, että tupakka-askin pitäisi maksaa vähintään 14 euroa, jotta tupakoinnin aiheuttamat kansanterveyshaitat voitaisiin kustantaa.