Rajoja ja muureja kautta aikojen

Wolgastin keskiaikaisesta kaupunginmuurista on säilynyt osa. Kuva Matthias Oertel

Kevät on tullut. Mantelipuut ja onnenpensaat kukkivat ja kevätkukat peittoavat metsiä ja puistoja. Auringonpaiste houkuttelee ulos nauttimaan luonnosta, mutta ulkona ei juuri näy kuin koiran ulkoiluttajia. Kadut ja tiet ovat hiljaisia. Näkymätön muuri ympäröi hiljaisuudellaan.

Satoja vuosia sitten saksalaisia kaupunkeja ympäröivät muurit. Ne rakennettiin väestön suojaksi taudeilta ja ryöstöiltä, vierailta. Mecklenburg-Etu-Pommerissakin on säilynyt/säilytetty osia keskiaikaisista kaupunginmuureista. Yhtenä niistä on Wolgastin kaupunginmuuri, joka rakennettiin 1300-luvulla.

Matkailijoiden suosiman osavaltion, Mecklenburg-Etu-Pommerin rajat, siellä missä mekin asumme, menivät viime perjantaina kiinni. Kaikki autoilijat, jotka ovat tulossa rajoille, tarkastetaan. Sama koskee vesiliikennettä. Ilman hyvää syytä rajanylitystä yrittävät saavat sakot. Hyvinä syinä rajan ylitykseen kerrotaan olevan vain vakituinen asuinpaikka tai työ. Turisteilta pääsy ehdottomasti kielletty!

Nyt on tilaa eikä tarvitse jännittää alati ohittelevia autoja. Todennäköisesti korona-aikana myös liikenneonnettomuuksien määrä kääntyy laskuun.

Viime vuonna osavaltiomme liikenneonnettomuuksissa kuoli oli 89 ihmistä. Aika huima luku. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että Mecklenburg-Etu-Pommerissa asuu 1,6 miljoonaa ihmistä 23.211 km2 pinta-alalla, kun Pohjois-Savon pinta-ala on 20.366 km2 ja siellä asukkaita 244.456.

Turistisesonki on tietysti omaa luokkaansa.Tilastojen mukaan vuonna 2017 turisti-intensiteetti oli 18472 yöpymistä tuhatta asukasta kohti. https://de.statista.com/statistik/daten/studie/258567/umfrage/tourismusintensitaet-in-mecklenburg-vorpommern/

Saksassa autojen poliisikontrollointia helpottavat rekisterikilvissä olevat tunnisteet. Päinvastoin kuin Suomessa, isoimmilla kaupungeilla ja piireillä on omat tunnisteensa. Mecklenburg-Etu-Pommerissa esimerkiksi on 22 erilaista tunnistetta.

PS. Tekstiin lisätty sana kuoli: Viime vuonna osavaltiomme onnettomuuksissa kuoli oli 89 ihmistä.