Sähköä ilmassa

Anne-Mari Kivimäen, Eero Grundströmin, Reetta-Kaisa Ilesin ja Tuomas Juntusen mahtavasta musiikista ja esiintymisestä nautittiin Nordische Klang -festivaaleilla 25.7.2021.

Olipa mahtava keikka suomalaiselta kansanelektroyhtye Suistamon Sähköltä Etu-Pommerin Greifswaldissa sunnuntaina, Nordische Klang -festivaaleilla! Iso kiitos! Ylpeästi suomalaisena sai olla kuuntelemassa ja katselemassa tämän loistavan yhtyeen esiintymistä.

Puitteetkin olivat kaikin puolin suotuisat, sillä näyttämö oli rakennettu Greifswaldin yliopiston päärakennuksen sisäpihalle ja aurinko paistoi, kunnes tuli hämärää. Sitten syttyivät valot. Sähköä oli silti ilmassa koko ajan. Turvavälejäkään ei ollut unohdettu, ja Luca-App pitää huolta, että koronaan altistuneet saadaan tavoitettua. Jos niitä oli. Etu-Pommeri-Greifswaldin ilmaantuvuusluku on 5,5.

Hienoa myös, että yliopisto on kaupungin keskustassa, ja että vanhat rakennukset ovat niin hyvin säilyneet/säilytetty. Niistä ei voi olla välittymättä vahva, historiallinen tunnelma eikä yliopiston motto: Wissen lockt. Tieto kutsuu. Tai kääntäisikö: tieto houkuttelee.

Ja yleisö hullaantui karismaattisen bändin esitykseen, Eero Grundströmin, Reetta-Kaisa Ilesin, Tuomas Juntusen ja Anne-Mari Kivimäen väkevään voimaan ja tulkintaan. Hummani hei taipui myös saksalaiseen suuhun ja Suistamon Sähkö jäi todennäköisesti kaikkien huulille. Yleisö tanssi ja lauloi mukana. Saksalaiset eivät epäröi osallistua ja  ilo ja riemu tarttui helposti, niin  myös melankolia, joka meille suomalaisille on tyypillisempää kuin saksalaisille.

Fennistik- ja Scandinavian Studies -instituutin järjestämä Nordische Klang -festivaali täyttää tänä vuonna 30 vuotta, kuten muuten myös Pyhäjärven Täydenkuun tanssit -nykytanssifestivaali. Ja näillä molemmilla festivaaleilla esiintyi Suistamon Sähkö. Yhteisiä asioita löytyy usein kuin sattumalta.

PS. Suomen kieltä on voinut opiskella Greifswaldissa jo 100 vuotta, vuodesta 1921. Yliopisto on yksi Saksan vanhimmista, perustettu jo vuonna 1456.