Saksassa sattuu ja tapahtuu

Saksassa saa päivittäin lukea lehdestä mielenkiintoisia uutisia. Esimerkiksi eilisessä lehdessä (Nordkurier 3.3.2020) oli juttua eräästä vaarallisesta ammatista: verokarhusta (Steuerfahnder) ja siitä miten tämän työn riskejä pyritään tulevaisuudessa vähentämään.

Verovirkailijat tai veroetsivät, kuten Steuerfahnder on vapaasti suomennettuna, eivät nimittäin saa kuulla päivittäin vain uhkauksia ja solvauksia vaan ovat joutuneet jopa fyysiseen vaaraan. Muun muassa Kölnissä viime vuoden joulukuussa puukotettiin verovirkailija tavanomaisessa työtehtävässään.

Mecklenburg-Etu-Pommerin osavaltio on päättänyt suojata verovirkailijoita useita kiloja painavin suojaliivein, jotka puetaan joko päällysvaatteiden alle tai päälle. Liivissä lukee Finanzamt (Verovirasto). Suomessa ei taida olla erillisiä veronperijöitä, jotka käyvät perimässä maksamattomia veroja henkilöiden luona, vaan asian hoitaa ulosottaja, joka sekään ei vieraile kotona (https://yle.fi/uutiset/3-8766178). Pahalta vaikuttaa, jos ihmisten pitää suojautua toisiltaan tavanomaisessa työssäkin.

Onneksi olemme tilanneet sanomalehden, Nordkurierin, joka vastaa Savon Sanomia myös levikiltään, kotiin kannettavaksi, jotta kokonaiskuva maailmantilanteesta säilyy paremmin kuin jos saisi älypuhelimeen valmiiksi valikoidut uutiset. Ne nimittäin ovat alkaneet jo vähän ärsyttää. En halua, että minulle joku/jokin valitsee uutiset tai mainokset valmiiksi edes oman käyttöni tai klikkauksieni perusteella. Siinä yksi syy esimerkiksi Facebookin käytön lopettamiseen. Kuukausi ilman Facebookia on säästänyt aikaa ja energiaa. Jos silmiin tarttuu vain sensaatiot, yleensä negatiivissävytteiset, ei uskaltaisi mennä ulos lainkaan.

Maailma näyttää kuitenkin ihan erilaiselta omin silmin katsottuna. Aurinko paistaa nytkin jo aamusta. Linnut laulavat, meri aaltoilee ja puut ja pensaat saavat pikkuhiljaa silmunsa ja lehtensä. Kevätkukatkin ovat jo työntyneet maasta. Kadulla vastaan tulevat ihmiset ovat pääsääntöisesti ystävällisen näköisiä ja hymyileviä. Tervehditään kaupassa ja kaduilla. Naapureiden kanssa jutustellaan ja vaihdetaan kuulumisia.