Siistit toiletit ovat osa kaupunkikulttuuria

Kuopion ystävyyskaupungin Geran rautatieaseman wc:tä nimitetään hygieniakeskukseksi. Sinne, kuten myös Berliinin yleisiin vessoihin pääsy maksaa 50 centtiä.

Puhtaat, siistit ja viihtyisät toiletit matkailijoille ovat osa vieraanvaraisuuden ja huomaavaisuuden kulttuuria Saksassa. Ikävä kyllä näin ei ole Suomessa.

Helsingin Kampin linja-autoaseman vessat esimerkiksi ovat ihan kauheat! Ankeisiin koppeihin  ei pääse  kuin puhelimella, eikä niitä ole edes tarpeeksi. Toisaalta juuri ankeus estää niihin menemisen. Pelätään kenties, että vessoihin pesiytyy ei-toivottuja henkilöitä sotkemaan. Säästöratkaisu sekin.

Kuopion ystävyyskaupungissa Gerassa, Thüringenissä, rautatieaseman wc:tä kutsutaan hygieniakeskukseksi (Hygiene-Centrum). Ei sinnekään toivota wc:n väärinkäyttäjiä vaan heidät uhataan ilmiantaa.

Berliinin rautatieaseman wc:n puhtaudesta ja samalla järjestyksestä huolehtii koko ajan siivoushenkilöstö. Istuimet puhdistetaan vähän väliä. Kerran olin Münchenissä erään tavaratalon toiletissa ja siellä siivooja samaan aikaan lauloi oopperaa.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla wc-tilat ansaitsevat kiitoksen. Siellä puolestaan soi linnunlaulu ja tilat ovat puhtaat. Ja mikä parasta, jonottaa ei tarvitse, tiloja riittää. Samaa ei voi sanoa Tegelin lentoasemasta. Ne ovat tosin puhtaat, mutta ahtaat ja sitä paitsi ovet aukeavat sisäänpäin. Isoa matkalaukkua ei koppiin mukaan mahdu eikä sitä saa jättää oven ulkopuolellekaan, siitä pitävät huolen valvontakamerat ja vartijat.

Mieheni kertoi, että oli matkalla Helsinkiin nelostietä pitkin pysähtynyt juomaan munkkikahvit eräällä huoltoasemalla ja käynyt samalla vessassa. Valo kopista oli sammunut lyhyen hetken kuluttua ja hän oli joutunut pimeässä etsimään ulospääsyä. Selitykseksi hän sai, että se on nyt sellainen aikakatkaistu valosysteemi. No sillehän ei ihminen mitään voi! Äkkiä ulos sellaisesta paikasta, missä palvelu ei pelaa!

Helsinki, jonka wc-tilanne on jo pitempään puhuttanut myös mediassa, voisi ottaa metropoli Berliinistä mallia ja tarjota matkailijoille ja muillekin moderneja toiletteja (ja tarpeeksi). Berliinissä on Berlin Morgenpostin mukaan 172 esteetöntä, täysautomaattista wc:tä ja tarkoituksena on, että luku kasvaa 2020 loppuun mennessä 190:een.  Yleisten vessojen kokonaislukumäärä on tarkoitus kaupungissa nostaa 257:stä 281:een. 50 centin palvelumaksu voidaan maksaa kolikolla, kortilla tai sovelluksella Berliner Toilette-Apps.

Lähde:

https://www.morgenpost.de/bezirke/mitte/article216871515/Berlin-bekommt-erste-neue-City-Toilette.html