Sikaruttoa, lintuinfluenssaa ja koronaa

Viime viikolla iso joukko lintuja oli asettunut reilun etäisyyden päähän toisistaan Stettinin haffissa.

Huomenna maanantaina 2. marraskuuta ollaan Saksassa niin pitkällä, että koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi suljetaan kaikki paitsi ruokakaupat ja supermarketit, kampaamot, koulut ja päiväkodit.  Aterioiden kotiinkuljetus ja nouto ovat sallittuja. Yhteensä, enintään kymmenen henkilöä kahdesta kotitaloudesta kerrallaan saa tavata toisiaan julkisessa tilassa.  Kotimaanmatkailua ja vierailua sukulaisten luona on vältettävä. Majoituksen tarjoaminen turismitarkoituksessa on kielletty, sitä voidaan tarjota vain välttämättömiin työmatkoihin.

Toinen lockdown tulee mitä ilmeisemmin tarpeeseen, sillä tartuntojen määrää ei voi enää muulla tavalla estää. Tästä ollaan nyt aika lailla samaa mieltä kaikissa puolueissa ja osavaltioissa. Jokunen kuitenkin haluaa vielä väittää vastaan ja olla sitä mieltä, että ihmisten pitäisi antaa sairastua ja kuolla. Onneksi se ei ole valtaosan mielipide. Ja onneksi yhteiskunnan terveyspolitiikka on rakennettu sille periaatteelle, että tehdään kaikki, jotta ihmiset saavat hoitoa ryhmästä riippumatta eli myös vanhat ja heikot, ennestään sairaat.

Viime viikolla huomasin kävelyretkellä Stettinin haffin rannoilla ollessani, että suuri joukko lintuja, todennäköisesti lokkeja oli asettunut epätavallisen kauaksi toisistaan. Lintuja oli todella paljon laajalla alueella.

Tänään saatiin lukea Nordkurier-sanomalehden nettisivuilta, että lintuinfluenssa H5N5 on laskeutunut Rügeniin, jossa löydettiin virustartunnan saanut kuollut hiirihaukka. Rügeniin on meiltä matkaa vajaa sataviisikymmentä kilometriä. Linnuntietä lyhyempi. Liekö haffin linnut pitäneet etäisyyttä estääkseen viruksen leviämisen?

Joka tapauksessa käsky kävi tällä kertaa heti, eli Etupommer-Rügenin piirin piirivalvoja (Landkreis Vorpommern-Rügen/Der Landrat) edellyttää, että kaikki riskialueen kanat, hanhet, ankat, fasaanit viedään tänään sunnuntaina sisätiloihin, talleihin. Niillekin on siis luvassa lockdown.

Saksassa havaittiin kaiken lisäksi jo syyskuun puolella afrikkalaista sikaruttoa. Lokakuun 27. päivään mennessä oli Saksassa todettu 94 tapausta. Puolassa luku nousi jo 3.413:een.